Καθ' οτι λατρης της PG (λογω χτυπηματος) εχω και εγω προβληματιστει...κ αυτο γιατι οπως πολλοι χρειαστηκα μια περιοδο "προσαρμογης" με τη PG για να μη μου ερεθιζει το λαιμο......Ομως αυτο μου δειχνει οτι δεν ειναι 100% ακινδυνη....
Δε θα αναφερω το που χρησιμοποιεται γιατι ειναι λαθος συλλογισμος....και νερο χρησιμοποειται στα χρωματα αυτοκινητων αυτο δε σημαινει κατι....Αλλα σημερα διαβαζοντας για την PG στο Wiki ειδα αυτα:
The acute oral toxicity of propylene glycol is very low, and large quantities are required to cause perceptible health damage in humans; propylene glycol is metabolized in the human body into pyruvic acid (a normal part of the glucose-metabolism process, readily converted to energy), acetic acid (handled by ethanol-metabolism), lactic acid (a normal acid generally abundant during digestion),[11] and propionaldehyde (a highly toxic substance). Serious toxicity generally occurs only at plasma concentrations over 1 g/L, which requires extremely high intake over a relatively short period of time.[15] It would be nearly impossible to reach toxic levels by consuming foods or supplements, which contain at most 1 g/kg of PG. Cases of propylene glycol poisoning are usually related to either inappropriate intravenous administration or accidental ingestion of large quantities by children
Adverse responses to intravenous administration of drugs which use PG as an excipient have been seen in a number of people, particularly with large dosages thereof. Responses may include "hypotension[,] bradycardia... QRS and T abnormalities on the ECG[,] arrhythmia[,] cardiac arrest[,] serum hyperosmolality[,] lactic acidosis[,] and haemolysis".
Μεταφραση:
Η οξεία τοξικότητα της προπυλενογλυκόλης είναι πολύ χαμηλή, και μεγάλες ποσότητες απαιτούνται για να προκαλέσουν αισθητή βλάβη της υγείας του ανθρώπου. Προπυλενογλυκόλη μεταβολίζεται στο ανθρώπινο σώμα σε πυροσταφυλικό οξύ (ένα κανονικό μέρος της διαδικασίας του μεταβολισμού της γλυκόζης, εύκολα μετατρέπεται σε ενέργεια ), οξικό οξύ (γίνεται από την αιθανόλη που μεταβολισμού), γαλακτικό οξύ (ένα κανονικό οξύ γενικά άφθονο κατά την πέψη), και προπιοναλδεΰδη (μια εξαιρετικά τοξική ουσία). Σοβαρή τοξικότητα εμφανίζεται γενικά, μόνο σε συγκεντρώσεις στο πλάσμα πάνω από 1 g / L, η οποία απαιτεί εξαιρετικά υψηλή πρόσληψη σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Θα ήταν σχεδόν αδύνατο να φτάσουν τα τοξικά επίπεδα με την κατανάλωση τρόφιμων ή συμπληρώματων, που περιέχουν το πολύ 1 g / kg του PG. Περιπτώσεις δηλητηρίασης γλυκόλης προπυλενίου συνήθως συνδέονται με ακατάλληλη ενδοφλέβια χορήγηση ή τυχαίας κατάποσης μεγάλων ποσοτήτων από τα παιδιά.
Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις στην ενδοφλέβια χορήγηση των φαρμάκων που χρησιμοποιούν PG ως έκδοχο έχουν παρατηρηθεί σε έναν αριθμό ανθρώπων, ιδιαίτερα με μεγάλες δόσεις αυτών. Οι απαντήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν "υπόταση, βραδυκαρδία, QRS και Τ ανωμαλίες στο ΗΚΓ [,] αρρυθμία [,] καρδιακή ανακοπή [,] του ορού hyperosmolality [,] γαλακτική οξέωση [,] και αιμόλυση".
Καθως εχουμε στο φορουμ και ιατρους και επιστημονες και χημικους θα ηθελα καποιος να μου δωσει μια ιδεα για το ποια ποσοτητα θεωρειται ικανη για τις παραπανω επιπτωσεις στον ανθρωπινο οργανισμο. Να αρχισω να ανησυχω ή οχι;