Πρόκειται για σημερινή δημοσίευση. Αν βρει κανείς περισσότερες πληροφορίες για το πώς, πού, πότε και με ποιες μεθόδους έγινε η έρευνα, καλό θα ήταν να μας ενημερώσει.Η γνώμη του κ.Φαρσαλινού θα ήταν πολύτιμη.Δύο νέες έρευνες από τη Μονάδα Διακοπής Καπνίσματος της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη, επιβεβαιώνουν την αρνητική επίπτωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη λειτουργία των αρτηριών.
Οι ερευνητές της μελέτης, Νικόλαος Ιωακεμίδης, καρδιολόγος και Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας, μαζί με τον διιευθυντή της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, καθηγητή Καρδιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτριο Τούσουλη, μελέτησαν αντιπροσωπευτικό δείγμα νέων ηλικιακά καπνιστών, χωρίς άλλους παράγοντες για στεφανιαία νόσο.
Παρατήρησαν ότι, η άτμιση για χρονικό διάστημα 30 λεπτών αυξάνει στον ίδιο βαθμό με το κανονικό τσιγάρο την πίεση στην αορτή. Επίσης, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από καπνιστές που δεν είναι αρκετά εξαρτημένοι από τη νικοτίνη φαίνεται ότι έχει δυσμενέστερη επίδραση στη λειτουργία των αρτηριών σε σχέση με την επίδραση που έχει η άτμιση στους περισσότερο εξαρτημένους από τη νικοτίνη καπνιστές.
Οι επιστήμονες καταλήγουν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι, η νικοτίνη που βραδέως απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της άτμισης είναι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τη λειτουργία των αρτηριών, ιδιαίτερα στα νέα άτομα που δεν ακόμα σημαντικά εξαρτημένα.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική κλινική και προγνωστική αξία που έχει η λειτουργικότητα των αρτηριών για την εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά κατά τη στρατηγική και το σχεδιασμό φαρμακευτικών και μη παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος σ' αυτές τις ηλικίες και μάλιστα στα άτομα εκείνα που καπνίζουν λίγο αλλά δεν μπορούν να απεξαρτηθούν οριστικά από τη βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται περισσότερο από ποτέ διχασμένη ως προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο και αν αυτό τελικά αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο δημόσιας υγείας, ως θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ή αν είναι ένα «μέσο» που χρησιμοποιούν οι νέοι για να ξεκινήσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους το κάπνισμα.
Πολλοί ειδικοί, εκτιμούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο που περιέχει νικοτίνη αλλά όχι καπνό, είναι μια εναλλακτική μορφή καπνίσματος που ενέχει μειωμένους κινδύνους σε σχέση με το συμβατικό κάπνισμα, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα για διαπιστωθεί η επίδρασή του στην καρδιαγγειακή λειτουργία όπου το κάπνισμα αποτελεί ένα από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για μελλοντικά καρδιολογικά προβλήματα.
Πηγή:
https://politis.com.cy/article/pies-epidrasis-echi-to-ilektroniko-tsigaro-stis-artiries