Έπεσε στην αντίληψή μας άρθρο του Δρ. Αλέξανδρου Δ. Βίσκου, Πνευμονολόγου – Φυματιολόγου, Διευθυντή Πνευμονολογικού Τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών:
Ηλεκτρονικό Τσιγάρο, τι ισχύει πραγματικά;Χτες, στις 2 Ιουνίου, το άρθρο αναρτήθηκε και στην σελίδα του Facebook του Ιατρικού Κέντρου:
https://www.facebook.com/IatrikoKentroAthinwn/posts/1579599992072771Η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών θεωρεί πως το άρθρο είναι γεμάτο λάθη, ανακρίβειες και δίνει εσφαλμένες πληροφορίες στο κοινό.
Θεώρησε σωστό να απαντήσει, όχι μόνο μέσω της
σελίδας της στο Facebook αλλά και αφήνοντας σχόλιο στην σχετική ανάρτηση στην σελίδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Η απάντησή μας είναι η εξής:
Αγαπητέ κ. Βίσκο,
Το άρθρο σας περιλαμβάνει ανακρίβειες, αναλήθειες, και δηλώσεις χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς παραπομπές στις μελέτες στις οποίες αναφέρεστε, και χωρίς επαρκή φροντίδα για την πληροφόρηση που θα περιμέναμε από τέτοιο δημόσιο κείμενο.
Λέτε πως "Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει την εικόνα, την αίσθηση, τη γεύση και το μέγεθος του παραδοσιακού τσιγάρου". Κάνετε λάθος σε ΟΛΑ. Αν είχατε δει ατμιστικό εξοπλισμό παραγωγής 2013 και μετά, θα γνωρίζατε πως ΔΕΝ έχει καθόλου την ίδια εικόνα, ΔΕΝ έχει την ίδια αίσθηση, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να έχει την ίδια γεύση, και σε καμία περίπτωση δεν έχει το μέγεθος παραδοσιακού τσιγάρου. Και φυσικά στερείται ακρίβειας η φράση σας πως "πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος" την οποία θα αφήσουμε ασχολίαστη.
Από πού συμπεραίνετε πως "η συντριπτική πλειοψηφία δεν καταφέρνει να απαλλαγεί από την καπνιστική συνήθεια και επιστρέφει σε αυτή μετά την πάροδο λίγων μηνών"; Ποια είναι η μελέτη που επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο; Αν υπάρχει (πράγμα για το οποίο αμφιβάλουμε έντονα), πότε και πού διενεργήθηκε; Σε ποιο επιστημονικό περιοδικό δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματά της; Μόλις πριν τρεις ημέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μεγάλης και εκτεταμένης έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε ποσοστό ατμιστών που διέκοψαν εντελώς το παραδοσιακό κάπνισμα, με ποσοστό 63% επί του συνόλου. Ένα ποσοστό, που δεν είναι απλά διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά και κατά 10 μονάδες μεγαλύτερο από την πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα χώρα, την Αγγλία, με το αντίστοιχο ποσοστό της να κυμαίνεται στο 52%. Σε κάθε περίπτωση, σας φαίνονται αυτά τα νούμερα ως μία "συντριπτική πλειοψηφία που δεν τα κατάφερε"; Ή μήπως αρνείστε να ενημερώνεστε για τέτοιες μελέτες, παρόλο που δημοσιεύθηκαν στα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης;
( http://health.in.gr/news/healthpolicies/article/... )
Έχετε στοιχεία να υποστηρίζετε πως "Το χρησιμοποιούν (...) και νέα άτομα, ακόμα και ανήλικοι, που δεν κάπνιζαν συμβατικά τσιγάρα, αλλά ξεκινούν με αυτό" και πως αποτελούν στατιστικώς υπολογίσιμη ομάδα; Ενώ πληθαίνουν οι έρευνες που το διαψεύδουν διεθνώς, και τη στιγμή μάλιστα που η κ. Αναστασία Μπαρμπούνη, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, διευκρινίζει ότι, «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ελκυστικά σε μη-καπνιστές, αφού μόλις το 1,7% των ατμιστών στη μελέτη μας δεν είχε καπνίσει ποτέ στο παρελθόν».
( http://www.zougla.gr/.../i-pio-epitiximeni-xora-pagosmios... )
Σε ποιά μελέτη αναφέρεστε όταν λέτε πως "Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η μετάβαση σε χρήση κανονικών τσιγάρων, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει αρκετά συχνά." Τι σημαίνει "φαίνεται"; Που υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα κατάλληλης έρευνας ώστε να τα δούμε και εμείς;
Αγαπητέ κ. Βίσκο, διαφαίνεται έλλειψη πληροφόρησης όταν χρησιμοποιείτε εκφράσεις όπως "αμπούλες νικοτίνης", "όμοιο τελετουργικό χρήσης", και άλλες, αλλά και με τις μάλλον εντυπωσιοθηρικές παρά ουσιαστικές αναφορές στις νιτροζαμίνες και άλλες τοξικές ουσίες, που θα αφήσουμε όμως να σχολιαστούν από τους κατάλληλους επιστήμονες.
Ασχολίαστο θα αφήσουμε επίσης και το γεγονός πως αναφέρεστε στην επικινδυνότητα και την εθιστικότητα της νικοτίνης (ισχύουν και τα δύο φυσικά) ΧΩΡΙΣ να αναφέρετε όμως πως την περιέχουν και όλα τα "επιτρεπόμενα φαρμακευτικά σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος" των μεθόδων υποκατάστασης νικοτίνης.
Εμείς τονίζουμε πως "μόδα" δεν αποτελεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο όπως υπαινίσσεστε, αλλά η διαρκής επανάληψη της φράσης "η επικινδυνότητά του (σίγουρα υπαρκτή) ακόμα δεν έχει επαρκώς μελετηθεί", τη στιγμή που ήδη μελετάται εδώ και 8 τουλάχιστον χρόνια. Σίγουρα θα έχτε πρόσβαση στις εκατοντάδες έως τώρα μελέτες, οπότε δεν θα τις παραθέσουμε στη σελίδα σας. Θυμίζουμε πως "επαρκείς μελέτες" (μακροχρόνιες) δεν έγιναν, όχι μόνο για κανένα άλλο από τα "εγκεκριμένα σκευάσματα", αλλά σχεδόν για κανένα φαρμακευτικό προϊόν πριν κυκλοφορήσει. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο πολλές ασθένειες που αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά σήμερα, θα παρέμεναν ανίατες ή θα περιοριζόμασταν σε προηγούμενης γενιάς φάρμακα.
Όσο για την έκθεση και στα υπόλοιπα μέρη της συσκευής (μπαταρία) "που δεν έχει ακόμα μελετηθεί επαρκώς", μπορούμε να εικάσουμε πως με αυτό το σκεπτικό εσείς δεν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο. Ξέρετε, περιέχουν τις ίδιες μπαταρίες ιόντων λιθίου, όπως και πολλές άλλες συσκευές!
Αγαπητέ κ. Βίσκο,
Ως σύλλογος ατμιστών, αποτελούμαστε από ανθρώπους που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν απαλλαγεί οριστικά από το κάπνισμα χάρη σε ένα τεχνολογικό προϊόν που δυσφημείτε αστήρικτα. Από ανθρώπους που έχουν βιώσει στον ίδιο τον οργανισμό τους τα πολλαπλά οφέλη που τους προσέφερε αυτή τους η επιλογή (τα οποία ενισχύονται από τις ιατρικές εξετάσεις που διενεργούν τακτικά), και που ενημερώνονται συνεχώς για τις έρευνες στο χώρο του ατμίσματος (σας διαβεβαιώνουμε ότι μερικές εκατοντάδες δεν είναι καθόλου λίγες).
Θα περιμέναμε από έναν γιατρό και επιστήμονα της ειδικότητας σας, με τόσο σοβαρό και ευαίσθητο λειτούργημα, είτε να προσφέρει τις αντίστοιχες πηγές για αυτά που γράφει είτε (αν αυτές δεν υπάρχουν) να ανασκευάσει κατάλληλα το άρθρο του ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα.
Σίγουρα δε θα περιμέναμε από έναν γιατρό (και μάλιστα πνευμονολόγο) να μας λέει ότι κακώς κάναμε αυτή τη – σωτήρια για εμάς - επιλογή.
Σας ενημερώνουμε πως ο σύλλογος "Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών" είναι εδώ για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αλήθειας για το άτμισμα. Θα περιμένουμε (και θα εκτιμούσαμε) μια διόρθωση και αναθεώρηση του άρθρου σας, με την επιφύλαξη, σε κάθε περίπτωση, παντός νομίμου δικαιώματός μας.
Πιστεύουμε πως η οπτική μας θα βρει σύμφωνη την συντριπτική πλειοψηφία των ατμιστών.
Καλούμε όποιον ενδιαφέρεται, να χρησιμοποιήσει τα γνωστά εικονίδια του FB για να εκφράσει την άποψή του για την ανάρτηση του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών αλλά και για την δική μας.
Ζητούμε από όλους που αποφασίσουν να το κάνουν,
σοβαρότητα και ευγένεια.
Ας δείξουμε την αντίθεσή μας με τρόπο που θα τιμήσει τις απόψεις μας και θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για τους ατμιστές.
Ας δείξουμε πως έχουμε φωνή και αντίλογο!