Το φαινόμενο της μπουρμπουλήθρας δεν δημιουργείται όταν γεμίζεις με ανοιχτό το πάνω καπάκι αλλά όταν το βιδώνεις πάνω στη βάση. Στην ουσία αυτό δημιουργεί μια πίεση μέσα στο τανκ και όταν το καπάκι φτάνει στο τέλος του βιδώματός του, αυτή η πίεση στέλνει με δύναμη λίγο έξτρα υγρό μέσα στο βαμβάκι. Λύση που περιορίζει το πρόβλημα κατά πολύ είναι να έχουμε κλείσει εντελώς τον αέρα από την αρχή (δεν δίνεις το ελεύθερο στο υγρό να εισχωρήσει μέσα στο coil ) μέχρι το τέλος της διαδικασίας αναπλήρωσης αλλά και βιδώνοντας το καπάκι να γυρίζουμε τον ατμοποιητή ανάποδα στις 1-2 τελευταίες περιστροφές που θα πάρει μέχρι να βιδώσει τελείως.
Καλό επίσης είναι να ανοίγουμε τον αέρα όσο είναι ακόμα ο ατμοποιητής ανάποδα και να αφήνουμε κάνα δυο δευτερόλεπτα να φύγει ο πιεσμένος αέρας μέχρι να φέρουμε τον ατμοποιητή σε όρθια θέση. Ανάποδα τον γυρίζουμε επειδή θέλουμε να στείλουμε πιεσμένο αέρα μέσα στην κεφαλή κι όχι υγρό..

Αυτά τα βήματα κάνω από την αρχή και το φαινόμενο παρατηρείται ελάχιστα (χωρίς πολλές "πλημμύρες" δηλαδή ) ενώ εξαφανίζεται μετά από μία άντε δύο τζούρες.
Δεν το λέω "ελάττωμα" του Ναυτίλου πάντως, όλοι σχεδόν οι top fill ατμοποιητές χωρίς "κλείσιμο" των υγρών το παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο (άλλοι λιγότερο κι από περισσότερο ) και οι λύσεις είναι οι παραπάνω.
Για το σύντομο "κάψιμο" των κεφαλών δεν έχω παρατηρήσει κάτι ακόμα, βέβαια αλλάζω αρκετούς ατμοποιητές μέσα στη μέρα αλλά και τους δυο Ναυτίλους μου τους δουλεύω καθημερινά από λίγο. Κι οι δυο έχουν ακόμα τις πρώτες κεφαλές μέσα, ο πρώτος την 0.7 που την δουλεύω στα 16 watts και ο δεύτερος την 1.8 στα 11 watts. Ειδικά της 1.8 της έχω αλλάξει τα φώτα, έχουν περάσει πάνω από 3 υγρά από μέσα της κι ακόμα δεν άρχισε να παραπονιέται. Δεν μπορώ όμως να υπολογίσω τα ml που έχω κάνει με την καθεμία από αυτές..
