@tsiv
Κανείς δεν διαφωνεί με το γεγονός ότι όποιος δουλεύει πρέπει να πληρώνεται, αλλά εγώ δεν είπα αυτό ούτε η απάντηση του Σπύρου ήταν σχετική με αυτό που ανέφερα.
Είπα ότι όλοι μας υποστήκαμε μειώσεις στα έσοδα μας αν και δεν το θέλαμε, τις δεχθήκαμε όμως είτε για να αποφύγουμε τα χειρότερα είτε δυστυχώς γιατί έτσι κινήθηκε η αγορά, ειται και για τα δύο.
Και εγώ και εσύ και όλοι θα θέλαμε να έχουμε τους μισθούς και την φορολογία της προ κρίσης εποχης, αλλά δεν γίνεται.
Θεωρώ λοιπόν παράλογο κάποιοι να απαιτούν να πληρωθούν (από αυτούς που έχουν πλέον μικρές δυνατότητες) όσα πληρώνονταν και παλιότερα, ειδικά σε τομείς που είχαν πιάσει την καλή και έχουν "λίπος". Και φυσικά να θέλουν να υποστούν οι καταναλωτές όλο το κόστος, για να συνεχίσουν αυτοί να "παχαίνουν". Ασε που διακρίνω ήδη, όχι απλή μετακύλιση του κόστους, αλλά διάθεση για αδικαιολόγητα υψηλό καπέλο στις τιμές.
Δεν είδα κανένα να κλαίγεται, ούτε να κάνει μια έκπτωση όταν αγόραζε φασόν υγρά με την δικιά του φίρμα για 1-2€ και τα πουλούσε ως γκουρμέ στα 10-15€.
Και αν συνεχίσουν να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, δεν θα λυπηθώ καθόλου αν κλείσουν μαγαζιά ή επιχειρήσεις. Όποιος δεν προσαρμόζεται σύμφωνα με τις εξελίξεις, φθίνει και αφανίζεται.
Ας μάθουν να βγάζουν τα προς το ζην, με ποιοτικά προιόντα σε προσιτή τιμή. Ο κόσμος δεν είναι χαζός, ανταμοίβει όποια επιχείρηση τον υποστηρίζει ως καταναλωτή και τα κέρδη έρχονται από την ποσότητα.
Αν πάμε στη λογική ότι το άτμισμα για μένα είναι χομπυ, ενώ για τον μαγαζάτορα επάγγελμα, τότε και το ιντερνετ για μένα είναι επάγγελμα αλλά για πολλούς είναι διασκέδαση, άρα να με πληρώνουν όσα θέλω?
Σπύρο, οι καταστηματάρχες σύμφωνα με αυτά που γράφεις, είναι μάλλον αφελείς. Ενώ η κατάσταση στην αγορά η.τ. πάει κατά διαβόλου, αυτοί ανοίγουν νέα καταστήματα. Σε ακτίνα 1km από το σπίτι μου, έχουν ανοίξει πάνω από 4 τους τελευταίους μήνες. Και δεν είναι η εξαίρεση η περιοχή που μένω.
Κάτι δεν στέκει στην όλη εξίσωση, η αγορά φθίνει αλλά οι μαγαζάτορες ανοίγουν νέα καταστήματα? Και δεν μιλάω για αλυσίδες μόνο, αλλά και για συνοικιακά καταστήματα.
Για τα μικρά καταστήματα, συμφωνώ ότι είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να εισάγουν προϊόντα. Μη ξεχνάς όμως ότι οι ατμιστές εδώ και καιρό ζητούσαν υγρά τα οποία να έχουν ελέγχους και πιστοποιήσεις ώστε να διασφαλίζουν κατά το δυνατόν την ασφάλεια της υγείας των ατμιστών. Δυστυχώς η ευρωπαική οδηγία, κάλυψε κάτω από τον μανδύα της ρύθμισης της αγοράς σχέδια εξόντωσης των η.τ.
Ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή θα έρθει η ισορροπία καθώς είμαστε ακόμα στα σπάργανα από νομοθετικής άποψης. Μέχρι και ο FDA έκανε πρόσφατα μια υποχώρηση από την σκληρότατη πολιτική του στην Αμερική, σχετικά με τη δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης των ατμιστών από τα καταστήματα. Μικρή μεν, αλλά έκανε μια αρχή.
Δεν συμφωνώ επίσης ότι το 80-90% των ατμιστών έχει στραφεί στο άτμισμα πρωτίστως για οικονομία. θα έλεγα ότι η απόφαση κάποιου να διακόψει το καπνισμα μέσω του ατμίσματος με απαισιόδοξη εκτίμηση από πλευράς μου, είναι 60% λόγω υγείας και 40% λόγω οικονομίας. Το κ.τ. είναι μεγάλο ναρκωτικό για να κοπεί με αποκλειστικό λόγο την εξοικονόμηση χρημάτων.
Στον ελάχιστο φόρο θα συμφωνήσω μαζί σου, το ίδιο είπα ότι πιστεύω και εγώ ως πιθανή εξέλιξη.