Πριν πάτε παρακάτω, διαβάστε πρώτα αυτό το
θαυμάσιο κείμενο. Στην αρχή φαίνεται τελείως άσχετο. Μετά, απλά άσχετο, καθώς αναφέρεται σε γεύσεις και
μυρωδιές που αφορούν την παραδοσιακή οδό στόμα-στομάχι.
Είναι έτσι όμως;
Όχι, όπως θα καταλάβετε όταν το τελειώσετε ολόκληρο. Η ευχαρίστηση παίζει και με το συναίσθημα και με τις μνήμες.
Τώρα που το διαβάσατε, όσοι θέλατε, νιώθετε κάποια αλλαγή στην ψυχολογία σας;
Στην πόλη μας αρέσουν κάποια πράγματα που έχουμε συνηθίσει. Στο χωριό, παθαίνουμε πλάκα με άλλα, που, παρόλο που έχουν το ίδιο όνομα, είναι τόσο διαφορετικά...
Όταν αρχίσαμε το ΚΤ τι ψάχναμε; Τη γεύση; ΟΧΙ. Τίποτα δεν ψάχναμε, ήρθε όμως το ρημάδι το χτύπημα και μας καθήλωσε εκεί. Φανταζόμασταν τότε ότι θα έρθει ο καιρός να ερευνούμε για γεύσεις σε κάτι παρεμφερές; ΟΧΙ.
Τι θέλω να πω;
- Καλό αυτό να ψάχνουμε για παλιές γεύσεις που αντιγράφονται πιστά, ώστε να στηριζόμαστε ψυχολογικά από κάτι
- Καλό και το να ψάχνουμε το νέο. Καλώς/κακώς, όλοι δοκιμάσαμε κρέας με γλυκόξινη ή τηγανητό παγωτό.
Όμως, δεν θα έχουμε τη χαρά να ατμίσουμε γάλα από κατσίκα, σοκολάτα από κακάο της Ν. Αμερικής, πορτοκάλι από το περιβόλι κλπ. Όλοι εστέρες ατμίζουμε. Σκεφτείτε σε λίγα χρόνια να λέμε "πού είναι εκείνο το απλό πορτοκάλι, το μάνγκο, το καμάκι βρε αδερφέ" και να βλέπουμε ατμομάγαζα με τίτλο "παραδοσιακόν ατμοπωλείον".
Ναι, τα γκουρμέ αρώματα είναι συνδυασμός εστέρων, κάπως ή και πολύ περισσότερων από τα; απλά υγρά.
Ναι, σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι.
Υποθέτω ότι σε ένα 20% να αρέσει ένας μυστικός συνδυασμός εστέρων, θα είναι επιτυχία για την εταιρεία.
Το κόστος δεν αυξάνεται, πέρα από τα κονδύλια για την έρευνα εύρεσης του ιδανικού συνδυασμού που ίσως έχει γίνει. Αυτή τη στιγμή
πληρώνουμε την ιδέα. Σε 10 χρόνια ο συνδυασμός του Caste Long ίσως να είναι ξεπερασμένος και η τιμή θα πέσει, γκουρμέ όμως θα θεωρείται κάτι άλλο, το τζατζίκι με μέλι λχ. Μην αηδιάσετε, μιλάμε πάντα για συνδυασμούς εστέρων, ποτέ δεν ξέρεις. Όταν έβαλα νουτάκο, μέλι, μέντα, καρύδα και βανίλια, πέρσι τέτοιες μέρες, το έκανα για πλάκα, αλλά κόλλησα έκτοτε εκεί.
Καλοί είναι οι συνδυασμοί που κάνουν άλλοι για μας, αναγκαστικά τους πληρώνουμε, πολλές φορές υπερβολικά, αλλά οι συνδυασμοί που θα λατρέψουμε θα είναι οι δικοί μας. Με αυτούς
χοροπηδάμε.
Κέρδος: χρήμα
Κόστος: χρόνος
Όσο για τις αναλύσεις, αυτές αφορούν το
προ άτμισης κομμάτι. Έπαθα ένα σοκ, όταν έμαθα ότι οι εταιρείες δεν είχαν τότε και παράγγελναν εκ των υστέρων. Άρωμα ανανά ήθελαν, ας πούμε, χωρίς να έχον και ιδέα για το πώς γίνεται αυτό.
Τώρα, υπάρχει μεν η υποψία για διακετύλιο κλπ, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει επίσημη μελέτη,καθώς οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την ατμοποίηση είναι συνάρτηση και των δικών μας συνηθειών (από το στήσιμο μέχρι τη διάρκεια της τζούρας) και τα προϊόντα δεν είναι μοονοδιάστατα.
Ναι, όπως λέει και ο Cru, η γεύση είναι συναίσθημα.
Ναι, είναι και έκπληξη. Συναίσθημα είναι κι αυτό, αλλά χωρίς Μνήμες.
Και τα δύο καλά και απαραίτητα.
Αρκεί να μην τα εκμεταλλεύονται.