Εδώ και αρκετό καιρό, στις συζητήσεις με τον Γιάννη ζήταγα να φτιάξει και ένα ακόμα μηχανικό ξυλομοντάκι που να παίρνει 2 Χ 18650 σε παράλληλη σύνδεση. Ως επιπλέον bonus, επειδή χρησιμοποιεί παράλληλη σύνδεση στις μπαταρίες, μπορεί να λειτουργήσει άνετα και με μία 18650 αντί για δύο.
Σε σχέση με το ξυλομοντάκι της μονής μπαταρίας ήθελα δύο στοιχεία :
α) μεγάλη αυτονομία για κανονική χρήση (πχ άτμισμα στα 15-20W)
β) μικρότερη καταπόνηση των μπαταριών όταν κουμπώνω μεγάλους dripper με διπλές αντιστάσεις που κινούνται στα όρια του βραχυκυκλώματος (0.1-0.2Ω) ώστε να μην ξελιγώνεται η μονή μπαταρία από τα ζητούμενα ρεύματα.
Ο μάστορας το μελέτησε, το παίδεψε και σήμερα έφτασε η μέρα να πάρω το πρωτότυπο στα χέρια μου. Πάμε για μερικές φωτογραφίες από το κόσμημα που κρύβει μέσα του πολλή δύναμη.
Στην πλευρά αυτή βρίσκεται το καπάκι για την μπαταριοθήκη και πάνω αριστερά ο διακόπτης κλειδώματος ώστε να μην έχουμε ατυχήματα όταν το μοντάκι είναι σε τσέπη, τσαντάκι κτλ. Το κουμπί για το "fire" ήθελα να εξέχει αρκετά από το σώμα του μοντ, ώστε να είναι εύκολα διακριτό στην αφή. Το πάτημα του είναι βουτυρένιο, όπου και να το πατήσεις δίνει, και για να αντέχει τα πολύ υψηλά ρεύματα που δίνουν οι δύο παράλληλες μπαταρίες, έχει μέσα έλασμα χαλκού σεβαστών διαστάσεων.
Η άλλη του πλευρά με αρκετό χώρο για μελλοντική σκαλιστή διακόσμηση
To μέγεθος του για τα δικά μου γούστα είναι ιδανικό. Το πιάνεις άνετα στο χέρι, τα δάχτυλα σου πάνε εύκολα στο μεγάλο fire button και από βάρος είναι πούπουλο. Χωρίς τις μπαταρίες μέσα είναι μόλις 65gr !! Ναι 65gr μόνο αλλά τη στιβαρότητα της κατασκευής από ξύλο iroko την νοιώθεις και οπτικά και με την αφή.
Η μπαταριοθήκη του εξαιρετική με γερές επαφές που σηκώνουν άνετα τα ρεύματα που είναι προορισμένο να δίνει.
Στο άτμισμα τώρα, η διαφορά από το μονό ξυλομοντάκι είναι εμφανής ακόμα και σε νορμάλ συνθηκες με τον phenomenon στημένο στα 1.2Ω. Η δεύτερη μπαταρία κάνει τη δουλειά της διπλασιάζοντας τα ρεύματα και κρατώντας τις θερμοκρασίες των μπαταριών χαμηλές. Έτσι έχουμε ξεκούραστες μπαταρίες που θα δώσουν ευκολότερα υψηλά ρεύματα όταν τα ζητήσουμε. Θεωρητικά αν η μπαταρία μας έχει δυνατότητα να δώσει 25Α με το παράλληλο στήσιμο πάμε στα 50Α.
Αν σε νορμάλ συνθήκες ατμίσματος ζητάμε 4Α ρεύμα από μία μπαταρία, με τις διπλές τραβάμε 2Α+2Α από κάθε στοιχείο, άρα έχουμε σχεδόν τη διπλή διάρκεια αυτονομίας και πιο ξεκούραστες μπαταρίες. Φυσικά απαιτούνται μπαταρίες όσο το δυνατόν πιο ταιριασμένες και να παραμείνουν ζευγάρι για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.
Εκτός του ατμισματος με τον phenomenon, δοκίμασα και την συμπεριφορά του ξυλομοντ με μεγάλους dripper όπως τον tsunami και τον velocity στημένους με διπλές παράλληλες αντιστάσεις 0.40mm kanthal, 3.5mm διάμετρο στα 0.2Ω τελική. Τα ντουμάνια είναι αβάδιστα, αβίαστα και ατέλειωτα και κανένα μέρος του μοντ δεν ζεστάθηκε ή δυσφόρησε, απεναντίας έδινε ρεύματα χωρίς δισταγμό μέχρι τελικής πτώσεως (δικής μου, όχι δικής του).
Οι πρώτες εντυπώσεις μου λοιπον είναι πως πρόκειται για ένα μοντάκι ευκολόχρηστο, απροβλημάτιστο και δυνατό και θα γίνει καθημερινό όπως και το μονό ξυλομοντάκι.
Ο μάστορας ζωγράφισε και πάλι, έφτιαξε ένα συγκλονιστικό μηχανικό ξυλομοντάκι και για καθημερινό άτμισμα αλλά και για συννεφοκαταστάσεις με τα γνωστά ρεύματα που αν δεν προσέξεις ατμίζεις με τη μπαταρία στα 3V και δεν έχεις καταλάβει ότι πρέπει να την αλλάξεις.
Πολλά respect από μένα Γιάννη.