Οι πόντοι δεν αντανακλούν τίποτα, οι φατσούλες όμως πολλά. Διαφωνώ με το ποστ σου και αναγκάζομαι να σου γράψω και να σου εξηγήσω γιατί. Ίσως με κεράσεις και καφέ αύριο. Αν απλώς έβαζα την κακιά μουτσούνα από κάτω και εξαφανιζόμουνα, γιατί να μην το θεωρήσεις κήρυξη πολέμου; Αυτό ακριβώς θα ήταν!
Ο Haralabos
Haralabe, δεν υπάρχει κακιά μουτσούνα, υπάρχει μια μουτσούνα που σημαίνει διαφωνώ. Θα την βάλω όταν διαφωνώ, επειδή διαφωνώ με κάτι που είπες. Κήρυξη πολέμου είναι αν θέλω να σε εξαφανίσω από προσώπου γης -αλλά ελπίζω πως αυτό δεν εμπίπτει στα δικά μας θέματα.
Αν την βάλω και δεν γράψω κάποιο κειμενάκι... τι σημαίνει;
Μπορεί να σημαίνει πολλά. Πως δεν είχα χρόνο να γράψω. Πως είναι τόσο προφανές το γιατί διαφωνώ που ακόμα και η μανούλα του γράφοντος ανατρίχιασε που το διάβασε. Πως αν γράψω και κείμενο, απλά θα εξηγήσω γιατί κάτι είναι πολύ προσβλητικό ή τελείως παράλογο -και αυτό δεν το παίρνει ποτέ πιο ήπια αυτός που το διαβάζει, μάλλον χειρότερα ενοχλείται. Ή πως βαριέμαι: δεν έχω και συμβόλαιο να γράφω 1000 λέξεις την ημέρα.
Παρατηρώ πως οι "ευαίσθητοι" ξέρουν το βάρος των λέξεων και αποφεύγουν επιθετικές γενικεύσεις και παράλογες δηλώσεις. Αυτοί που είναι επιρρεπείς σε επιθετικές γενικεύσεις και παράλογα δεν έχουν χαρεί ποτέ όταν τους εξηγώ με κειμενάκι γιατί διαφωνώ. Πεισμώνουν σαν παιδιά (γιατί ψυχολογικά είναι παιδιά) και πληγώνονται (ας το πούμε έτσι) αντιδρώντας με επιθετικό τρόπο. Δεν έχουμε πάντα την ενέργεια να μπούμε σε αυτή την διαδικασία.
Αλλά είμαστε σε φόρουμ, τουτέστιν σε κοινωνικό μέσο, και δεν παίζει ρόλο μόνο αυτός στον οποίο απαντάς. Βασικά, αυτός μπορεί και να μην σε νοιάζει. Παίζουν ρόλο και όσοι διαβάζουν ή θα διαβάσουν σε 1 χρόνο ή σε 5 χρόνια. Είναι καλό να ξέρουν με μια ματιά πως με την τάδε άποψη την εκτιμούν 10 μέλη ή την βρίσκουν λάθος 10 μέλη. Γιατί αυτό δείχνει το πως αντιμετωπίζει η κοινότητα την άποψη.
Αν ένας πετάξει κάτι ρατσιστικό δεν θέλω να του στείλω ΠΜ. Θέλω να έχει 300 "διαφωνώ" από κάτω. Αν δεν έχει... τότε κάτι πολύ κακό παίζει με το φόρουμ και δεν θα ήθελα να έχω καμία σχέση με αυτό. Αν μια χρήσιμη απάντηση αντιμετωπίζεται ακριβώς το ίδιο με μια αποδιοργανωτική, θα σκεφτώ πως τα μέλη δεν καταλαβαίνουν την διαφορά και η γνώμη τους δεν είναι αξιόπιστη.
Δεν είμαστε όλοι "μεγάλα παιδιά", δεν καταλαβαίνουμε όλοι, δεν λειτουργούμε όλοι το ίδιο, δεν έχουμε όλοι το ίδιο χιούμορ, τις ίδιες γνώσεις ή τις ίδιες αξίες. Δεν "εννοείται" τίποτα (έχω δει και τα πιο προφανή να παρεξηγούνται). Χωρίς διαφωνία πως θα μάθουμε;
[Μια παράξενη αλλά παντελώς αληθινή σκέψη: Αν μυρίζει το στόμα μας πρέπει να μας το πει κάποιος -αλλιώς δεν θα το καταλάβουμε ποτέ. Δεν είναι κάτι που το αντιλαμβάνεσαι μόνος σου. Η "ευγένεια" μπορεί να σημαίνει πως κανείς δεν σου το είπε ποτέ για να το φροντίσεις. Δεν σου κάνει καλό αυτό, σου κάνει κακό...]