Συγκριτικό - απόψεις για 7 επισκευάσιμους παρόμοιας φιλοσοφίας:
Επηρεασμένος από τη πολύ καλή και συνοπτική σύγκριση του
[member=6787]stamatisgr[/member], είχα γράψει δύο επι μέρους συγκρίσεις
στα νήματα των berserker 1.5 και ehpro true mtl για παρόμοιους ατμοποιητές
και έπειτα απο παρότρυνση του
[member=20476]zamploutos[/member] λέω να προσπαθήσω να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά, εδώ.
σημείωση:
προφανώς θα βρείτε κάποια πράγματα copy paste από προηγούμενες αναρτήσεις μου,
κάποιες βαθμολογίες ελαφρώς αλλαγμένες μιας και συγκρίνω λίγους παραπάνω αυτή τη φορά ατμοποιητές,
καθώς και κάποιες απόψεις άλλων παιδιών με τις οποίες συμφωνώ.Αφορά κυρίως χρήστες επισκευάσιμων mtl με σχετικά μικρή εμπειρία και μέτριες δυνατότητες βαμβακώματος, όπως εμένα δλδ,
και ίσως λίγο μπερδεμένους με τόσες επιλογές που παίζουν το τελευταίο διάστημα στους mtl, πάντα στην ίδια οικονομική κατηγορία.
Εισαγωγή και λόγος σύγκρισης:Ξεκίνησε όταν έπειτα απο παρουσίαση του siren 2 από
[member=6716]Stepeha[/member], αποφάσισα να ασχοληθώ για πρώτη φορά με επισκευάσιμο και ν'αφήσω στην άκρη τον nautilus2 που με ταλαιπωρούσε με υγρασίες και διαρροές.
Ο Siren 2 έκανε καλή δουλειά ωσότου έπεσε στα χέρια μου ο Fumytech rose και με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η αθόρυβη και πλούσια σε ατμό τζούρα του.
Ήταν ιδανική χωρίς θόρυβο και βελούδινη και πραγματικά τον κράτησα πολύ καιρό. (αυτόν και ολόκληρη τη σειρά της fumytech gotank, gotank v2, rose, rose gold edition.
Μάλιστα θεωρούσα και τη γεύση του φανταστική, ωσότου μετά τη καταπληκτική παρουσίαση του galaxies rta από
[member=20557]alexoyiorgis[/member] δοκίμασα κι'αυτόν
Και διαπίστωσα πως η γεύση είχε τεράστιες διαφορές!
Κάπως έτσι ξεκίνησα να ψάχνω έναν ατμοποιητή επισκευάσιμο, με τα εξής χαρακτηριστικά:
1). τη βελούδινη
αθόρυβη τζούρα του fumytech rose gold edition,
2). τη φοβερή
γεύση του galaxies rdta,
3). την
ευκολία αναπλήρωσης, βαμβακώματος στησίματος της σειράς galaxies
4). σε παρόμοια οικονομική κατηγορία.
Το συγκριτικό αφορά τους εξής 7 ατμοποιητές:
1).
Fumytech rose gold (έχω δοκιμάσει από τον πρώτο rose μέχρι το έσχατο των Γάλλων, το gold edition που λύνει πολλά προβλήματα)
2).
Berserker 1.5 3).
Ehpro true mtl4).
Galaxies rta5).
Galaxies rdta6).
Damnvape fresia7).
Dotmod dotmtl ** Με εξαίρεση ίσως τον dotmtl για τον οποίο δε μπορώ να σχηματίσω άποψη μιας και τον έχω λιγότερο από 2 24άωρα, και απλά αναφέρω τις πρώτες εντυπώσεις μου.
από αριστερά προς τα δεξιά μερικοί εκ των ατμοποιητών:
galaxies rta, berserker 1.5, true mtl, galaxies rdta, dotmodmtl
λείπει ο fresia και ο gold rose να με συγχωρείτε αλλά τους καθάρισα και τους πακετάρισα στην ακρούλα τους πρωτού γράψω το συγκριτικό.
Κατηγορίες σύγκρισης:Απουσία θορύβου - σφυρίγματος: aka "βελούδινη τζούρα"
(μιλάω καθαρά για σφύριγμα ή θόρυβο των αυλών αέρα και όχι πχ θόρυβο / σκασίματα αντίστασης όπως η mtl fused clapton)
true mtl 9.5/10 (υποψία σφυρίγματος μονάχα με ρούφηγμα υπερβολικό κιαυτό πάλι ίσως είναι ιδέα μου)
rose gold: 9/10 (υποψία σφυρίγματος μονάχα σε 1 επιλογή)berserker 1.5 9/10 (υποψία σφυρίγματος μονάχα σε 1 επιλογή)galaxies rta 8/10 (σφυρίζει σε τουλάχιστον 2 επιλογές)galaxies rdta 7/10 (σφυρίζει σε μπόλικες επιλογές)fresia 7/10 (σφυρίζει σε μερικές επιλογές, ενώ κάνει θόρυβο σχεδόν σε όλες)dotmtl: 5/10 (σφυρίζει σχεδόν στο μισό της κυκλικής κίνησης του airflow, και κάνει αρκετό θόρυβο στις άλλες μισές αφού είναι αεράτος )Απόδοση γεύσης: (τελείως προσωπικό)(κυρίως σε γλυκά, πίτες, φρούτα και τα συναφή, diy χωρίς τεράστιες ποσότητες γλυκαντικών, αλλά και έτοιμα S&V όπως τα fat ninja BBW, eclaire, Lemon tart)true mtl: 9/10 (παρόλο που το deck έχει αυλούς και όχι λεκανάκια έχει φοβερή τροφοδοσία και απόδοση γεύσης)berserker 1.5 9/10 (για εμένα φοβερή απόδοση με νότες, ανάλυση και ολοκλήρωση γεύσης)galaxies rdta 9/10 (το ίδιο) dotmtl: 9/10 (πολύ καλή απόδοση γεύσης!)fresia rta 8/10 (παρα πολύ καλή γεύση) galaxies rta 8/10 (το ίδιο)rose gold 7/10 (ίσως λόγω deck και οπής "ala" siren 2 χάνει λίγο, τα πάει καλύτερα στην ολοκλήρωση γεύσης)
Υποπίεση - πλημμύρες - υγρασίες:true mtl: 9/10 θεόστεγνος όμως...
dotmtl: ? προσωρινά με 3 στησίματα πλημμύρισε στο ένα, δε τον έχω καιρό για να τον μάθω καλά. το αφήνω κενό
galaxies rta 9/10 (στεγανός και με τρισάθλιο στήσιμο)
rose gold 9/10 (το ίδιο)
galaxies rdta 8/10 (το ίδιο)
fresia 8/10 (βγάζει λίγο υγρασία στις mtl, ή και στο θάλαμο dl)
berserker 1.5: 7/10
Ο μπερσεράκος πάσχει ελαφρώς. Αν βιδώσεις το καπάκι θα σου βγάλει λίγο υγρό από επάνω. Αν γεμίσεις μέχρι επάνω θα σου βγάλει υγρό από κάτω.
Το κακό είναι ότι με τόσο μικρή χωρητικότητα και δίψα για υγρό, σε ωθεί να πεις "ας βάλω ενα κλικ παραπάνω υγράκι ρε γμτ να μου κρατήσει).
Πάντως με τις συμβουλές και τις απόψεις των παιδιών στο εκεί νήμα, όπως πχ των [member=21110]ΠετροςΘεσσ[/member] και [member=13036]billythekid[/member] κατάφερα να τον γεμίσω και από πάνω χωρίς να πλημμυρίσει για πρώτη φορά.
Ευκολία βαμβακώματος:(πόσο καιρό μου πήρε προσωπικά να μάθω να βαμβακώνω ικανοποιητικά το καθένα, και η ευελιξία τους, αν συγχωρούν λάθη κτλ)
Να αναφέρω εδώ πως ο galaxies rdta ακολουθεί τελείως διαφορετικό τρόπο τροφοδοσίας και αναπλήρωσης υγρού και δουλεύει φανταστικά,
οι rose, dotmtl και true διαθέτους "αυλούς" στο σπείρωμα του deck όπου κάθεται το βαμβάκι και ρουφάει υγρό
ενώ οι berserker, fresia, galaxies rta έχουν τα λεγόμενα λεκανάκια που κάθεται το βαμβάκι, τραβώντας απο μικρές οπές στο κάτω μέρος τους.
θα έλεγα ότι ο πιό δύσκολος για τη σωστή τροφοδοσία του υγρού είναι ο rose μιας και οι αυλοί είναι σχετικά μικροί
που σημαίνει ότι πρέπει να περάσεις βαμβάκι στα όρια υποτροφοδοσίας μέσα στην αντίσταση, αλλά στα όρια υπερτροφοδοσίας κάτω στους χώρους τροφοδοσίας.
Να αφρατέψεις προσεχτικά τους κόμπους δίχως όμως να χαλάσεις τη φορά των ινών του βαμβακιού,
να τον ανοίξεις σε σχήμα βεντάλιας και να πιάσεις κομμάτια βαμβάκι, κατεβάζοντας προσεχτικά κάτω, ωσότου υπολογίσεις πως έχει αρκετό,
το οποίο φυσικά με bacon θα ανοίξει περισσότερο και θα διογκωθεί.
Ακούγεται λίγο περίπλοκο στη περιγραφή, αλλά με αυτό το τρόπο πέρνεις τη μέγιστη δυνατή τροφοδοσία και απόδοση γεύσης του rose.
Εν αντιθέση με τον galaxies rdta που τροφοδοτεί τελείως απροβλημάτιστα (διαφορετικής σχολής είπαμε),
αλλά και τον true/berserker που παρόλο που θυμίζουν rose, είναι καταπληκτικοί στη τροφοδοσία.
galaxies rdta 9/10 (εύκολο, συγχωρεί και ακολούθησα τις οδηγίες της σχολής
Morten Oen για rda,
τις συμβουλές του
[member=20557]alexoyiorgis[/member] [/b]
και τις αρχές του κύριου Βερνούλη )
galaxies rta 9/10 (το ίδιο)
true mtl: 8/10 (έυκολο συγχωρεί)
fresia 8/10 (εύκολο αλλά θέλει ενα τσικ προσοχής το λεκανάκι του)
berserker 1.5 8/10 (το ίδιο)
rose gold: 7/10 (σε τρισάθλιο ή κάτω του μετρίου βαμβάκωμα σε τιμωρεί με καμμένο δίχως αύριο)
dotmtl: ? δεν έχω άποψη ακόμη με μόλις 3 βαμβακώματα, στο ένα που προκάλεσε πλημμύρα, στο άλλο καμμένο, στο τρίτο τα πάει περίφημα)
Παραμετροποίηση τζούρας αέρα:galaxies rdta 9/10 (πολλές επιλογές μέσα στο deck και έξω στο airflow)
dotmod mtl 9/10 (το ίδιο, διαθέτει επιλογές κρυφές, μέσα, κάτω και έξω στο airflow)
fresia 8/10 (μπόλικες επιλογές)
galaxies rta 8/10 (λιγότερες επιλογές έξω αλλά έχει τουβλάκι για επιλογές εκ των έσω)
rose gold 8/10 (έχει μπόλικες ρυθμίσεις αλλά ρεαλιστικά θα το πάς τέρμα δεξιά - μέση - τέρμα αριστερά)
berserker 1.5 7/10 (μία οπή ανά ρύθμιση, ένα standard slot αέρα μέσα)*
true mtl¨ 7/10 (το ίδιο) *
* Αν παρ' όλα αυτά το έβλεπα τελείως αντικειμενικά, προτιμώ τις λίγες αλλά καλές επιλογές αέρα που δίνουν οι berserker 1.5 και true mtl. και θα τους έδινα και 9/10
Θερμοκρασία: εδώ προφανώς έχει να κάνει με το μέγεθος της καμπάνας - χώρου ατμοποίησης, το driptip και φυσικά με το σύρμα.
Αν υποθέσουμε όμως πως χρησιμοποιούμε λεπτό συρματάκι KA1 / SS316L / Ni80 στα 28ga 5-6 σπείρες ανοιχτές, δλδ να ζεσταίνεται αλλά και να κρυώνει εύκολα,
τότε οι ατμοποιητές συμπεριφέρονται ως εξής:
berserker 1.5: ανεβάζει εύκολα και ζεματάει γρήγορα σε μακρόσυρτες. Λόγω μικρής διατομής όμως κρυώνει και γρήγορα.
Επίσης θετικό τα καλά του driptip με ενσωματωμένο ψευτο-heatsink στο επιστόμιο. Βοηθάει οριακά σε θερμή αλλά όχι καυτή καμπάνα.
true : Έχει μεγαλύτερη ανοχή ελαφρώς και τον βάζω ένα κλικ πιο πάνω. δε ζεματάει εύκολα στο ίδιο στήσιμο τουλάχιστον.
dotmtl: έχει πολύ μικρό επιστόμιο (το οποίο δεν αλλάζει μιας και βιδώνει επί της δεξαμενής, με αποτέλεσμα τα χείλη να βρίσκονται μονίμως κοντά στη καμπάνα.
Καλή γεύση αλλά και θερμή παρόλο το στήσιμο και τα watt. έχει δλδ τη διάθεση να ζεματίσει σε μακρόσυρτες, πολύ εύκολα.
galaxies rdta: Η φανταστική του γεύση ευθύνεται και στο γεγονός ότι ο χώρος ατμοποίησης είναι ιδιαίτερα μικρός και άρα ζεματάει αρκετά γρήγορα. Πολύ καλή λύση είναι ένα μακρόστενο ή μεγάλο σε φάρδος driptipgalaxies rta: μικρή καμπάνα, φοβερή γεύση, αλλά γρήγορο ζεμάτισμα.
rose gold: η τζούρα μπορεί να γίνει αρκετά αεράτη και άνετα του τραβάς μακρόσυρτες συνεχόμενες δίχως πρόβλημα.
fresia: θα ζεσταθεί έντονα μονάχα σε εξαιρετικά στενές οπές εισαγωγής αέρα, στις πολύ σφιχτές.
Εδώ να παραθέσω τη γνώμη πως το συρματάκι που έχει γίνει της μόδας το
fused clapton Ni80/ss316L με πυρήνα 2Χ30 και τύλιγμα με 40 ή 38 ga,
ταιριάζει περισσότερο στους fresia, rose gold και dotmod mtl.
Προσωπικά συμφωνώ με τις απόψεις που θέλουν το συγκεκριμένο σύρμα να καραμελώνει γρήγορα τα υγρά και τα βαμβάκια και να πέφτει κατακόρυφα και γρήγορα σε απόδοση.
Προτιμώ λοιπόν 26ga ή 28ga.
Μερικά μείον και γενικά προβήματα που συνάντησα μαζί τους:
True: 1). οι μικρές οπές εισαγωγής υγρού, εμποδίζουν τις πολλές επιλογές σε driptip (ειδικά φαρδιά κάτω πχ του berserker περιορίζουν κιάλλο το με τι μπουκαλάκι θα γεμίζεις)
Berserker: 1). τη παιδική αρώστια του πρώτου στο να βγάζει υγρά δε την έχει ξεπεράσει. Λύνεται όμως με τις συμβουλές των φίλων στο νήμα του.
Μου τη δίνει όμως ότι στον mini 1.5 θα βγεί καπάκι μπαγιονέτ με τάπα τεφλόν και μισή στροφή τύπου siren 2, ενώ ston berserker 1.5 που κυκλοφόρησε σχεδόν μαζί, του έχουν παλιού τύπου που ξερνάει λίγο υγρό όταν το σφίξεις.2). Το γεγονός ότι δίνει 2.5 ml μόνο
(εκτός αν θες να το παίξεις τυφλός σαμουράι με το μεταλλικό του δοχείο,
ή να το παίξεις τρελός με τζάμι και καμπάνα του παλιού για να πας στα 4.5ml).
θέλει συχνό γέμισμα και δεν ειναι σε καμία περίπτωση όσο εύκολο είναι του true.
Dotmtl:
1). σφυρίζει. άφθονο σφύριγμα...
2). δεν έχεις δυνατότητα πρόσβασης στο deck χωρίς να αδειάσεις το υγρό.
3). δεν έχεις δυνατότητα αλλαγής driptip.
4). έχει μικροσκοπικά μέρη.
fresia:
θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι σε κάποιες παρτίδες βρήκαμε γρέζια μέσα στο pin τροφοδοσίας αέρα.
ιδού και το παράδειγμα: (ευχαριστώ τον
[member=4133]makis206[/member] που το βρήκε και κατάφερα να λύσω και να βγάλω κιεγώ τα γρέζια του)
τα γρέζια εντός pin αέρα, του fresia.
εδώ στον true έχω φορέσει driptip του nautilus 2 μιας και δένει καλά χωρίς να εμποδίζει τις οπές εισαγωγής υγρού.ο dotmtl έχει το δικό του standard, ενώ στον berserker φοράει το "heatsink" driptip του. φαίνεται η διαφορά στα ύψη και μεγέθη των driptips.
Επίλογος
Προφανώς η γνώμη μου θα αλλάξει εν καιρώ όσο χρησιμοποιώ και μαθαίνω περισσότερα για τους επισκευάσιμους, και με τις οδηγίες και τις πολύτιμες γνώσεις που έχω διαβάσει εδώ μέσα.
Κατάφερα όμως να βρω αυτό που ζητούσα (μακρόσυρτες, βελούδινες, αθόρυβες με πολύ καλή γεύση) σε τουλάχιστον 2 ατμοποιητές (berserker 1.5 , true mtl) και τους έχω ευχαριστηθεί ιδιαίτερα.
Εν τέλει, είναι όμορφο να έχεις τόσες καλές πλέον επιλογές στους επισκευάσιμους mtl σε αυτή την οικονομική κατηγορία, και να βλέπεις στη πράξη βελτιώσεις ανά μοντέλο.