1) Άρθρο 96 περ.1
Προστίθεται εδάφιο το οποίο περιλαμβάνει και τις συσκευές για χρήση νέων προϊόντων καπνού στα νέα προϊόντα καπνού. Αυτό αφορά αποκλειστικά τις συσκευές τύπου Iqos.
2) Άρθρο 96 περ. 2
Προσθέτει και τα μη νικοτινούχα προϊόντα στους ορισμούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Έτσι, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για τη διαφοροποίηση υγρών χωρίς νικοτίνη.
3) Άρθρο 96 περ. 3
Το ίδιο με πριν, μόνο που τώρα ορίζει και το μπουκαλάκι. Μεγάλη σημασία καθώς σε συνδυασμό με τα επόμενα άρθρα συμπεραίνουμε ότι πλέον και τα μηδενικά υγρά θα πρέπει να πωλούνται σε συσκευασίες μέχρι 10ml
4) Άρθρο 96 περ. 4
Προστίθενται ορισμοί για το τι είναι νικοτινούχο και τι μη νικοτινούχο υγρό. Πέστε με αισιόδοξο αλλά χαίρομαι που χρησιμοποιείται η λέξη «άτμισμα».
5) Άρθρο 96 περ. 5 και 6
Δεν μας αφορούν καθώς έχουν να κάνουν με άλλα προϊόντα καπνού. Όχι με συμβατικό τσιγάρο και όχι με Iqos.
6) Άρθρο 96 περ. 7
Δεν μας ενδιαφέρει, αφορά τα τσιγάρα. Χωρίζει τα προϊόντα σε 2 κατηγορίες, αυτά που εισάγονται και αυτά που κατασκευάζονται στην Ελλάδα.
7) Άρθρο 96 περ. 8
Ρυθμίζει τα των εργαστηρίων που πραγματοποιούν μετρήσεις εκπομπών.
Άρθρο 96 περ. 9 ως 11
Δεν μας αφορούν, ρυθμίζουν περί νέων προϊόντων καπνού.
9) Άρθρο 96 περ. 12
Μορφοποίηση όσον αφορά προϊόντα ατμίσματος που υπόκεινται σε αδειοδότηση. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν τέτοια. Ανησυχητικό πάντως, για πολλούς από εμάς καθώς μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για μελλοντικές ρυθμίσεις αδειοδότησης, αν φυσικά υπερβούν το σκόπελο παλαιότερης απόφασης του ΣτΕ που απέρριψε υπαγωγή στον ΕΟΦ.
10) Άρθρο 96 περ. 13 και 14
Οι μόνες αλλαγές έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τις υποχρεώσεις που αφορούν νικοτινούχα υγρά. Εξαιρεί τα μηδενικά από την παρακολούθηση εθιστικότητας. Λογικό.
11) Άρθρο 96 περ. 15 και 16
Καμία αλλαγή στην ουσία του άρθρου εκτός από την ρητή αναφορά μόνο σε νικοτινούχα υγρά.
12) Άρθρο 96 περ. 17
Προστίθεται άρθρο που ρυθμίζει τα της συσκευασίας και προβολής των μη νικοτινούχων υγρών. Συγκεκριμένα, τα εντάσσει στην ίδια κατηγορία με τα νικοτινούχα όσον αφορά την υποβολή φακέλου, την μη ύπαρξη προσθέτων (βιταμίνες κλπ), τη χρήση υψηλής καθαρότητας συστατικών, την μη χρήση συστατικών επικίνδυνων για την υγεία και την χρήση προστασίας για τα παιδιά (μη διαρροές, childproof καπάκι κλπ). Σημαντικό: δεν τα υπαγάγει στη συσκευασία μέχρι 10ml, αντικρούοντας την παραπάνω εκτίμησή μου. Καλωσήρθατε shortfills! Επιπλέον, επιτάσσει την αναγραφή «Το προϊόν αυτό ενδέχεται να είναι βλαπτικό για την υγεία».
13) Άρθρο 96 περ. 18
Απαγορεύει τις εμπορικές επικοινωνίας μηδενικών υγρών και δίνει στο Υπουργείο την εξουσία να απαγορεύσει την κυκλοφορία μη νικοτινούχου προϊόντος αν έχει βάσιμες υποψίες ότι είναι κακό για τη Δημόσια Υγεία. Αναφέρει επίσης ρητά την απαγόρευση ξεχωριστής πώλησης συστατικών για την ιδιοκατασκευή υγρών αναπλήρωσης συμπεριλαμβανομένων και των αρωμάτων, εκτός αν αυτά διατίθενται για χρήση άλλη πλην της κατασκευής υγρών αναπλήρωσης. Εδώ έχω να παρατηρήσω το εξής: δεν αναφέρει «
και για χρήση άλλη...». Εγώ αυτό το μεταφράζω ως ότι τα αρώματα τα οποία διατίθενται, πρέπει να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υγρά αναπλήρωσης. Δυστυχώς υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό, θέλω να ελπίζω ότι μια τέτοια πρακτική θα κινήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όσον αφορά την PG και την VG, αν αυτές θεωρηθούν ως τέτοια υλικά, θα είναι σαν να μας λέει το υπουργείο ότι απαγορεύεται να ατμίσουμε σκέτη VG ή σκέτη PG. Χωρίς άρωμα, χωρίς νερό, χωρίς νικοτίνη. Πολύ φοβάμαι επίσης ότι αυτή η διάταξη περιλαμβάνει και τα SnV. Πολύ πιθανόν είναι το μίγμα που βρίσκουμε στο μπουκαλάκι να θεωρηθεί υλικό ιδιοκατασκευής.
Από όλα τα παραπάνω, δεν βλέπω κάποια απαγόρευση διασυνοριακής απόκτησης αρωμάτων και SnV από το εξωτερικό. Επιπλέον, με την εισαγωγή σαφέστατων ορισμών για τα μη νικοτινούχα υγρά, υπάγονται πλέον στις απαγορεύσεις του Ν3730/2008 για τη χρήση τους σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Ακόμα δεν έχω παρακολουθήσει το βίντεο της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής στη Βουλή. Θέλω να σχολιάσω όμως το εξής: μέσω του λογαριασμού του στο FB, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος κάλεσε εμμέσως σε στήριξη του Γ. Ψαριανού καθώς είναι «υπέρμαχος του ατμίσματος» αφού κατάθεσε κάποια ερώτηση στη Βουλή τότε με την εγκύκλιο του Σεπτεμβρίου. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και θα γράψω και εδώ αυτό που του απάντησα κι εκεί: που ήταν ο κος Ψαριανός όταν το κόμμα του υπερψήφιζε το Ν. 4419 το 2016? Που θα είναι τις επόμενες ημέρες όταν θα ψηφίζεται αυτό το έκτρωμα από Νομοσχέδιο που μας απαγορεύει στην ουσία να κατασκευάζουμε τα δικά μας υγρά?
Παραθέτω και μια φωτό σχολιασμού σημείων της εισηγητικής έκθεσης του σχεδίου Νόμου, σχολιασμός που έγινε από τον ΣΕΕΠΑ.