Καλησπέρα παρέα.
Μόλις γύρισα από τη συνάντησή μου με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης ΕΦΚ του Τελωνείου Κέρκυρας. Κουβεντιάσαμε αρκετά και σε φιλικό κλίμα και πολύ περιληπτικά, η κουβέντα συνοψίζεται ως εξής: «Τι ήρθες να κάνεις εδώ παιδί μου, εσύ τα ξέρεις καλύτερα από εμάς. Πάλι καλά πάντως που έτυχε αυτό για να διαβάσουμε και λίγο». Να σας πω εδώ ότι ο άνθρωπος είναι εξαιρετικά ενημερωμένος, απλά το Υπουργείο τους, τους έχει αφήσει ξεκρέμαστους.
Όσον αφορά τα Υγρά Αναπλήρωσης, μου επιβεβαίωσε ότι από τη στιγμή που επιβάλλεται μη εναρμονισμένος ΕΦΚ, οποιαδήποτε απόπειρα παραγγελίας από το εξωτερικό, αν πιαστεί στο Τελωνείο αντιμετωπίζεται ως λαθραία εισαγωγή. Δεν έχουν ενημέρωση ακόμα για το τι γίνεται σε περίπτωση ταξιδιού και για το τι ποσότητες επιτρέπονται. Εκτιμά ότι αν δεν τεθεί εναρμονισμένος ΕΦΚ, δεν θα τεθούν περιορισμοί στα ταξίδια, καθώς τότε θα έπρεπε να τεθεί περιορισμός ακόμα και στον καφέ! Όταν λέμε «εναρμονισμένος ΕΦΚ», εννοούμε την υποχρέωση όλων των κρατών μελών της ΕΕ να επιβάλλουν ΕΦΚ στα υγρά αναπλήρωσης, όπως γίνεται στα καπνά. Θυμάμαι τον κο Παναγιωτόπουλο στη συνέντευξη που έδωσε στον Κώστα, να αναφέρει τέτοια σχέδια των αρμοδίων…
Όσον αφορά τις συσκευές και ατμοποιητές που παραγγέλλονται από εξωτερικό (εντός ή εκτός ΕΕ), μου είπε δύο πράματα: α) Υπεύθυνο για έκδοση εγκυκλίων, είναι το Υπουργείο Βιομηχανίας και Ενέργειας και β) αν πιαστεί στο Τελωνείο και υπάρχει απαγόρευση διασυνοριακών, δεν υπάρχει τελωνειακή παράβαση. Αυτό το τελευταίο, το άφησε να το ερμηνεύσω όπως θέλω, χωρίς να μου δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις, και χωρίς να μου πει αν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη ύπαρξη τελωνειακής παράβασης θα είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα. Ερμηνεύω τα λεγόμενά του ως «αν στο πιάσουν, δεν πας μέσα για λαθραία εισαγωγή». Δεν γνωρίζω, ούτε αυτός, αν το Υπουργείο Βιομηχανίας και Ενέργειας αποφασίσει να επιβάλλει κυρώσεις και το ύψος αυτών. Μου είπε όμως ότι υπάρχει συνυπευθυνότητα και του αγοραστή, στην περίπτωση που ψωνίσουμε το οτιδήποτε από το εξωτερικό και ζητήσουμε από τον πωλητή να μας γράψει μικρότερη αξία. Δική μου εκτίμηση, είναι ότι αυτός είναι ο λόγος που το Τελωνείο μπορεί να καθορίζει τη φορολογητέα όπως θέλει, καθώς γνωρίζουν ότι σε αίτηση αναθεώρησης δασμών, δεν θα έχουμε το απαραίτητο αποδεικτικό και απειλούμαστε με μεγαλύτερες κυρώσεις…
Τέλος, έχω ένα ευχάριστο νέο το οποίο όμως αφορά εμπόρους. Με την ΔΕΦΚ Φ 1188105 ΕΞ 2016/22.12.2016 ορίζονται οι διαδικασίες απογραφής και καταβολής ΕΦΚ για τον καφέ. Με την ΔΕΦΚ Φ Γ 1014291 ΕΞ 2017/01.02.2017, τροποποιείται η προηγούμενη και ορίζεται ότι ναι μεν θα γίνει υποχρεωτική απογραφή και δήλωση αυτής των αποθεμάτων, αλλά μόνο για σκοπούς ελέγχου και όχι για καταβολή ΕΦΚ όσον αφορά τα αποθέματα 31/12/2016. Αν όντως ισχύει αυτό, τότε εκτιμάται ότι θα πρέπει να περιμένουμε το ίδιο και για τα αποθέματα 31/12/2016 σε υγρά αναπλήρωσης που έχουν παραχθεί ή εισαχθεί. Όσον αφορά τους ελέγχους, είναι παραπάνω από σίγουρο ότι θα γίνουν άφθονοι. Έτσι γίνεται κάθε φορά που επιβάλλεται ένας νέος φόρος αυτού του τύπου, έτσι έγινε και όταν μπήκε ο ΕΦΚ στο κρασί.
Άνοιξα ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας με τις επιμέρους διευθύνσεις του Τελωνείου και από 1η Μαρτίου, οπότε και λήγει η «περίοδος χάριτος» όσον αφορά την TPD, θα μπορέσω να κουβεντιάσω με λεπτομέρεια και άλλα θέματα που μας αφορούν. Μέχρι τότε, υπομονή και κουράγιο. Καθώς φαίνεται θα είναι δύσκολη η νέα πραγματικότητα στην οποία καλούμαστε να προσαρμοστούμε…