Πρώτα θα απαντήσω στον panos για τα οικονομικά που ανέφερε σε προηγούμενη σελίδα.
Καλά το πήγες, αλλά δεν έλαβες υπόψιν την αλυσίδα εφοδιασμού. Ενδεικτικά, το φορολογικό έσοδο ανά πακέτο τσιγάρων ή καπνού, ανέρχεται στο 85,8% επί της τιμής λιανικής, και μάλιστα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ΕΕ, παρόλο που μόνο η Βουλγαρία έχει φτηνότερα τσιγάρα από την Ελλάδα. ΟΜΩΣ: Αυτή η επιβάρυνση, είναι στην ουσία πλασματική καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν ότι τα 67 από αυτά τα 85,8 λεπτά ανά ευρώ, επιβαρύνουν τον τελικό καταναλωτή ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Μέσα σε αυτά τα 85,8 λεπτά ανά ευρώ, είναι ενσωματωμένος ο ΦΠΑ ο οποίος δεν εκπίπτει! Επιπλέον, ένας καπνιστής τσιγάρων (δεν πιάνω τα εξεζητημένα προϊόντα καπνού καθώς αφορούν μικρό ποσοστό), θα αγοράσει τα τσιγάρα του από όπου τα βρει, πράγμα το οποίο δεν θα κάνει ο ατμιστής, ο οποίος θα προτιμήσει το εξειδικευμένο κατάστημα (=νέες επιχειρήσεις, πρόσληψη έξτρα προσωπικού κλπ). Από την εφοδιαστική αλυσίδα του ατμού, θα πιάσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα χωρίς να αναφέρω την εταιρεία για ευνόητους λόγους που δεν είναι του παρόντος, με τα δεδομένα:
1) Τζίρος αποκλειστικά από τα συγκεκριμένα υγρά (€100.000,00 πλέον ΦΠΑ) με τιμή αγοράς από τον εισαγωγέα τα €3,00+ΦΠΑ (ΝΑΙ, Κι όμως) και τιμή πώλησης τα €11,00 ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου δηλαδή €8,87/30ml.
2) Μηδέν στοκ (ποσότητα αγορών=ποσότητα πωλήσεων)
3) Τη χαμηλότερη κλίμακα ΟΑΕΕ
4) ΔΕΚΟ, ΟΤΕ κλπ στα €150/μήνα με μεσοσταθμικό ΦΠΑ κάπου στο 20% (θεωρώντας ότι τα περισσότερα είναι το τηλέφωνο), δηλαδή €125 καθαρά.
5) Έναν υπάλληλο με τον κατώτατο μισθό, €586,08 μικτά
6) Την προκαταβολή δεν την λαμβάνω υπόψιν καθώς δεν είναι "έσοδο" του κράτους αλλά στην ουσία άτοκος δανεισμός
A. Έσοδα: €100.000,00 από την πώληση 11274 30μελων.
Β. Έξοδα: €48.283,30
α) Αγορές εμπορευμάτων (11274 μπουκάλια με €3 έκαστο): €33.822,00
β) ΟΑΕΕ (€450/δίμηνο επί έξι): € 2.700,00
γ) ΔΕΚΟ (€125 επί 12): € 1.500,00
δ) Μισθοδοσία (€586,08+εργοδοτική εισφορά επί 14): €10.261,30
Γ. Φορολογητέα κέρδη: €51.716,70
Φόρος εισοδήματος: 15100,85
α) 50.000*29%=14500
β) 1716,70*35%=600,85
Δ. Το κράτος έλαβε:
α) Φόρος εισοδήματος: 15100,85
β) ΙΚΑ (εργοδότης ΚΑΙ εργαζόμενος, 586,08*14*41,06%): 3369,02
γ) ΟΑΕΕ: 2700,00
δ) ΦΠΑ (τελικό ποσό αλυσίδας, δεν αφαιρώ τον εκπιπτόμενο): €24,000.00
ε) Σύνολο: 45169,87
Ε. Ο Εργαζόμενος αύξησε την αγοραστική του δύναμη κατά €6890,00
ΣΤ. Ο καταστηματάρχης αύξησε την αγοραστική του δύναμη κατά €3615,85 (€36615,85 μείον €33000 που θα χρειαστεί για αγορές εμπορευμάτων επομένου έτους.
Συμπεράσματα:
α) Ο μισθωτός με τον κατώτατο μισθό βγάζει πολύ περισσότερα από τον επιχειρηματία (πλασματικό καθώς με την αύξηση του τζίρου αυτό αλλάζει, συν ότι αν κάποια στιγμή κλείσει η επιχείρηση, μένουν στην άκρη τα λεφτά για τις αγορές του νέου έτους).
β) Το κράτος εισπράττει περίπου το 45% της αξίας λιανικής με το ΦΠΑ για το συγκεκριμένο προϊόν ΜΟΝΟ από τον λιανοπωλητή.
γ) Όσο αυξάνονται οι ατμιστές, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για νέες επιχειρήσεις ειδών ατμιστού, άρα και όλα τα παραπάνω.
δ) Η μείωση της ζήτησης καπνού δεν πλήττει τους λιανοπωλητές καθώς το προϊόν έχει πολύ μικρό περιθώριο κέρδους
ε) Η μείωση της ζήτησης καπνού πλήττει βραχυπρόθεσμα τα δημόσια έσοδα αλλά μεσομακροπρόθεσμα σε συνάρτηση με την αύξηση ζήτησης ατμού τα αυξάνει λόγω
i. Μειωμένου κόστους δημόσια υγείας
ii. Αύξηση της επιχειρηματικότητας
iii. Διανομή των εσόδων σε πολλές πηγές
Σε όλα αυτά, ΔΕΝ έχω υπολογίσει τους φόρους που πληρώνει ο κατασκευαστής, ή χονδρέμπορος ή εισαγωγέας και δεν έχω υπολογίσει και τον φόρο των €0.10 ανά ml. Όπως επίσης δεν έχω υπολογίσει την αλυσίδα εσόδων που δημιουργείται από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με κάθε νέα επιχείρηση ειδών ατμιστού (λογιστική, διαφήμιση, web hosting, courrier κλπ). Πράγμα που δεν ισχύει για ήδη υπάρχουσες, μη εξειδικευμένες επιχειρήσεις (πλην εξαιρέσεων) που στην ουσία έχουν τα τσιγάρα ως συμπληρωματικό προϊόν.
Σε απόλυτα νούμερα, μπορεί το άτμισμα να χάνει από το κάπνισμα. Σε engagement με την κοινωνία και με την κυκλοφορία του χρήματος όμως, κερδίζει κατά κράτος.
Η απάντηση σε όλο αυτό το σεντόνι είναι απλή και αποστομωτική: "Χ#$ε μας ρε Cruiser, μόνο τα λεφτά τους νοιάζουν". Συμφωνώ. Και όμως, δεν αισθάνομαι ηλίθιος που έκατσα και έγραψα όλο αυτό το κατεβατό...
@Tsiv
Σόρι αρχηγέ μου, δεν με νοιάζουν τα δημοσιεύματα τόσο όσο οι ψηφισμένοι Νόμοι. Πολλά έχουν πέσει στο τραπέζι, αλλά τα έχει φάει η μαρμάγκα...
@Psitgr
Μαζί σου ω μέγα επιλογέα ποικιλιών (
)! Προσωπικά όμως, επιλέγω την αυτοβελτίωση. Το κάνω καθημερινά στη δουλειά μου και όχι μόνο. Το μέλος της επιτροπής το οποίο προετοιμάζει ένα Σ/Ν για την ολομέλλεια, ΟΦΕΙΛΕΙ να ενημερωθεί. Όχι από τον Μπεχράκη, τον Πετρόπουλο ή τον Γέροντα Παΐσιο, αλλά με προσωπική έρευνα. Το ίδιο και κάθε Βουλευτής που αύριο θα με υποχρεώσει δια Νόμου να στριμώχνομαι σε κλουβιά καπνιστών για να ατμίσω απειλώντας ευθαρσώς τη ζωή μου. Όχι την τσέπη μου, βλ. Μνημόνια, αλλά ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ. Και όλα αυτά για το καλό μου. Και οφείλει να το κάνει ώστε στο τέλος, να μην έχει το ακαταλόγιστο λόγω βλακείας. Και για να το κλείσω επιτέλους, θα ήθελα να αναρρωτηθείτε το εξής: Πόσοι από εμάς θα απέφευγαν να ψηφίσουν οποιοδήποτε κόμμα υπερψηφίσει τα άρθρα 21 και 24 στις επόμενες εκλογές? Δεν θέλω απάντηση στο τελευταίο, δίνω απλά τροφή για σκέψη. Και δηλώνω υπεύθυνα ότι εγώ αυτό θα πράξω. Το ίδιο για μένα θα ισχύσει και για όσους ψηφίσουν "παρών" στα εν λόγω άρθρα. Και ας γνωρίζω ότι μπορεί να υποχρεωθώ να ψηφίσω ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑ στις επόμενες εκλογές...