Να προσθέσω επίσης το εξής:
Στην Ελλαδάρα του 2016 (να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα), το σημαντικότερο γκρουπ που πρέπει να επηρρεαστεί για να μην έχει αντιδράσεις ο αντικαπνιστικός Νόμος και η ενσωμάτωση της TPD, είναι οι καπνιστές. Όχι όλοι φυσικά, αλλά οι φανατικοί, οι "δεν μπορώ να το κόψω" και οι "εγώ το απολαμβάνω το κάπνισμα". Γιατί θα νιώσουν αδικημένοι αν βλέπουν ατμιστές στο μπαράκι όσο αυτοί θα πρέπει να βγουν στο δρόμο για να καπνίσουν. Όλα τα υπόλοιπα, στηρίζονται στην "ανάγκη" του Έλληνα να τα ξέρει όλα. Δέκα λεπτά πριν, ήρθε στο γραφείο μου μία υπάλληλος ενός πελάτη μου για να υπογράψει την απόλυσή της. 42 ετών. Πρώτα με ρώτησε αν με βολεύει το ηλεκτρονικό και αφού της απάντησα ναι επί 4.5 χρόνια ήρθε και η μαγική ατάκα: "...γιατί και γι αυτό λένε....". Έπεσε και στον κατάλληλο άνθρωπο.

Δεν ξέρω καν αν καπνίζει. Δεν την ρώτησα. Δεν ξέρω αν η ερώτησή της και η απόπειρα διαλόγου ήταν
α) για να σπάσει τον πάγο με τον σατανικό λογιστή του εργοδότη της που την απέλυσε
β) από πραγματικό ενδιαφέρον γιατί καπνίζει και θέλει να κάνει τη μετάβαση
γ) απλά για να καλύψει την ανάγκη της να δείξει ότι "ξέρει".
Το θέμα είναι ένα: Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η στιγμή να οπλιστούμε με γαϊδουρινή υπομονή και να ενημερώνουμε όποιον δείχνει διάθεση να μάθει. Σχεδόν όλοι μας όταν ξεκινήσαμε, το κάναμε με ενθουσιασμό. Κάποιοι κουράστηκαν να λένε τα ίδια και τα ίδια. Κάποιοι υιοθέτησαν την τακτική "χ@#τηκα, εγώ τη βρήκα την άκρη μου". Κάποιοι πήγαν σε ακόμα πιο απότομες απαντήσεις. Κατά τη γνώμη μου, δικαιολογημένα, καθώς δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο να σου πετάγεται ο κάθε ξέμπαρκος, με ύφος παντογνώστη και να σου λέει ότι "με κάθε τζούρα αυξάνεται η πιθανότητα να μας επιτεθούν οι Κλίγκον", όταν εσύ έχεις λιώσει στο διάβασμα. Είναι λοιπόν η στιγμή να αρχίσουμε να απαντάμε με ενδιαφέρον και κατανόηση. Να φροντίσουμε να υπάρξει ενημέρωση.
Σεντόνι βγήκε, αλλά υπάρχει λόγος! Το κλίμα και οι αντιδράσεις που έχω εισπράξει είτε τηλεφωνικά, είτε ιντερνετικά είτε δια ζώσης μετά από όλες τις κινήσεις που έχουμε κάνει, είναι πολύ ενθαρρυντικό. Δείχνει να τσιγκλάει την πηγαία ανάγκη του Έλληνα να εναντιώνεται σε αυτόν που τον κυβερνά, όποιος και αν είναι. Έχω ακούσει από "χαρά στο κουράγιο σας" μέχρι "σκίστε τους τους καραγκιόζηδες".
Κάθε απάντηση, κάθε κουβέντα, κάθε κίνηση που κάνετε στις παρέες σας όταν η κουβέντα έρχεται στο άτμισμα, είναι απίστευτη βοήθεια στο να αρχίσει να εξαπλώνεται ένα κλίμα ουδέτερο, αν όχι θετικό προς το άτμισμα.