Προσθέτω παραπάνω στοιχεία για το Replica Project που έβαλε παραπάνω ο chkontog, επειδή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
Το Πανεπιστήμιο της Κατάνια οργάνωσε το Πρόγραμμα Ρέπλικα, κατά το οποίο έγινε προσεκτική επανάληψη σε παλιότερες μελέτες που αφορούσαν την επίδραση του ατμίσματος στο αναπνευστικό. Δηλαδή ξανάκαναν τις έρευνες, μοιράζοντας τον όγκο δουλειάς σε 5 πανεπιστήμια και δημοσιοποιώντας και όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες της μεθοδολογίας τους, καθώς και πλήρη πρωτόκολλα.
Ο σκοπός του Προγράμματος Ρέπλικα ήταν να ελεγχθεί η ακρίβεια αυτών των παλιότερων ερευνών με την πληρέστερη ακρίβεια και διαφάνεια, έτσι ώστε να υπάρξουν αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα. Οι συγκεκριμένες έρευνες είχαν γίνει από επιστημονικά τμήματα καπνοβιομηχανιών, συνεπώς ο επιστημονικός κόσμος ήταν πολύ σκεπτικός απέναντι στην ακρίβεια και ορθότητα των αποτελεσμάτων. Η συντονισμένη πολυ-έρευνα έγινε από ιδρύματα πέντε χωρών: Ιταλία, Ομάν, Ελλάδα, ΗΠΑ, Σερβία. Για την Ελλάδα συμμετείχαν οι Κων. Πουλάς, Κων. Μεσιακάρης, Γιωργος καρανάσιος.
Τα αποτελέσματα είναι θετικότατα και δείχνουν 90% λιγότερη επιβάρυνση στον οργανισμό. Ο καθηγητής Τζιοβάνι Λι Βόλτι, υπεύθυνος του Προγράμματος Ρέπλικα, εξηγεί πως το δικό τους 90% σε σχέση με το 95% που έχουν βρει οι Άγγλοι επιστήμονες, δεν είναι σημαντική διαφορά και πως έχει να κάνει με τα διαφορετικά κριτήρια που επιλέγει να ακολουθήσει κάθε έρευνα. Το σημαντικό είναι πως
υπάρχει τεράστια διαφορά τοξικότητας. Στην συνέντευξή του επικρίνει το πώς κάποιες ελλειπείς έρευνες που τυχόν συνδέουν άτμισμα με προβλήματα υγείας, βρίσκουν τεράστια προβολή από τα ΜΜΕ, κάνοντας κακό στο κοινό.
Συνέντευξη καθ. Τζιοβάνι Λι Βόλτι
No more doubts: e-cigs are less toxic than traditional cigarettesΗ πλήρης έρευνα:
Electronic nicotine delivery systems exhibit reduced bronchial epithelial cells toxicity compared to cigarette: the Replica Project