Αποδόμηση Αμερικανικης έρευνας κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου που ισχυριζεται ότι τεκμαιρεται «παθητικο ατμισμα»(βασιζεται σε Post της 17th January 2022 από τον Dave Cross στο Αγγλικο forum Planet of the Vapes)
Μια σχετικα προσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (δημοσιευμενη τον Ιανουαριο του 22) που από ότι αντιλαμβανομαι περασε περιπου ασχολιαστη, ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε «παθητικο ατμισμα» και οι ερευνητές συνεχίζουν να δηλώνουν ότι αυτό αποτελεί κίνδυνο για το φιλικο και οικογενειακο περιβαλλον. Είναι μία ακόμη προσθηκη σε μια σειρά κακοσχεδιασμενων μελετών κατά του ατμού με τις οποίες η γνωστη για τις διαρκεις εκστρατειες της κατά του ηλεκτρονικου τσιγαρου Jessica Barrington-Trimis έχει συνδεθεί και – φυσικα - έχει δεχθεί επίθεση τοσον από ειδικούς , οσο και από το ιδιο το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Επιστήμη και την Υγεία.
Η έρευνα εξέτασε περισσότερους από δύο χιλιάδες μαθητές που ανέφεραν την έκθεση τους σε παθητικό άτμισμα από το 2014 (από τότε που ήταν 8 ετών το πολύ). Επίσης τους ζητήθηκε να θυμηθούν τυχόν ενοχλήσεις που περιλαμβανουν «βρογχικά συμπτώματα».
Οι ερευνητες, κατέληξαν εν τελει στο συμπέρασμα οτι: «το παθητικό άτμισμα νικοτίνης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο βρογχικών συμπτωμάτων και δύσπνοιας στους νεαρούς ενήλικες».
Σύμφωνα με αυτές τις αρνητικές διαπιστωσεις στις οποίες συστηματικα εμπλέκεται η Jessica Barrington-Trimis, δημοσιευθήκαν δελτία τύπου στα μέσα ενημέρωσης οπου διατυπωνεται πως: «η απαγόρευση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους είναι δικαιολογημένη, όπως και η παθητικη έκθεση στον καπνό τσιγάρου».
Το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Επιστήμη και την Υγεία όμως, έδωσε μια καθηλωτική απάντηση: «Μια προσεκτική ανάγνωση της εργασίας δείχνει ότι ολο αυτό δεν είναι κάτι περισσότερο από ευσεβείς πόθοι. Η πιθανότητα το παθητικό άτμισμα να έχει σοβαρές επιπτώσεις είναι στην καλύτερη περίπτωση εικασία και δεν δικαιολογεί τον περιορισμό του ατμίσματος σε δημόσιους χώρους».
Και συνεχιζει: «Πώς ακριβώς προσδιορίζετε εάν τα αναπνευστικά συμπτώματα κάποιου οφείλονταν σε παθητικό άτμισμα χωρίς να γνωρίζετε σε πόσο ατμό νικοτίνης ή καπνό κάνναβης εκτέθηκε ή πόσο συχνά εκτέθηκε; Το να ρωτήσετε τους εξεταζομενους αν κάποιος στο νοικοκυριό τους ατμίζει ή χρησιμοποιεί κάνναβη δεν σας λέει σχεδόν τίποτα.
Οι ερευνητές εξαρτώνταν εξ ολοκλήρου από μαθητές γυμνασίου για να αναφέρουν με ακρίβεια την έκθεσή τους σε ατμούς νικοτίνης, καπνό και κάνναβη, καθώς και τα σχετικά αποτελέσματα της υγείας τους σε κάθε περιπτωση. Αν θυμηθούμε πώς ακριβως ήμασταν στα 17 μας, αυτό ακούγεται απλως σαν εργασια χωρις κανενα απολυτως νοημα – όπως και η χρήση μιας μελέτης όπως αυτή για την καθοδήγηση της δημόσιας πολιτικής».
Η κριτική δεν τελείωσε εκεί.
Παρέχοντας μια απάντηση ειδικού, ο καθηγητής Lion Shahab, Καθηγητής Ψυχολογίας Υγείας και Συνδιευθυντής του UCL Tobacco and Alcohol Research Group, University College London, είπε: «Πρώτον, ως καθαρά μελέτη παρατηρησης, αυτά τα ευρήματα δεν μπορούν να αποδείξουν μια αιτιολογική συσχέτιση. Είναι δυνατον να υπάρχουν άλλοι σημαντικοί παράγοντες σύγχυσης που μπορεί να συνέβαλαν σε αυτά τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η μέτρηση της έκθεσης περιοριζόταν στο νοικοκυριό των νεαρών ενηλίκων και δεν περιελάμβανε την έκθεση που μπορεί να συμβεί εκτός του νοικοκυριού, ούτε η μελέτη έλεγξε τον τύπο κατοικίας ή τη μέτρηση της κοινωνικοοικονομικής θέσης. Επειδή οι νεαροί ενήλικες δεν επιλέχθηκαν τυχαία και ουσιαστικά αυτοεπιλέχθηκαν σε διαφορετικές ομάδες έκθεσης, αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν σε διαφορικά αναπνευστικά συμπτώματα».
Ο καθηγητής Shahab επεσήμανε επίσης ότι η ομάδα της κυριας Barrington-Trimis δεν μπήκε στον κόπο να εξετάσει εάν κάποιος από τους μαθητές είχε πράγματι ατμίσει, καπνίσει ή χρησιμοποιήσει άλλα προϊόντα εκτός από τις 30 ημέρες πριν από τη συνέντευξη. Δεν έγιναν μετρήσεις, δεν επικυρώθηκαν οι ισχυρισμοί.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων με παθητικη έκθεση σε ατμό νικοτίνης (έως 93,1%) ανέφερε επίσης είτε προσωπική χρήση καπνού ή προϊόντων κάνναβης τις τελευταίες 30 ημέρες είτε έκθεση σε εύφλεκτα προϊόντα. Αυτό το υψηλό επίπεδο συγγραμμικότητας (δηλαδή, η ταυτόχρονη εμφάνιση της κύριας μεταβλητής ενδιαφέροντος, η παθητικη έκθεση σε ατμό μαζι με σχετικούς συγχυτικούς παράγοντες) μπορεί να καταστήσει δύσκολο τον αξιόπιστο διαχωρισμό της ατομικής συνεισφοράς της παθητικης έκθεσης σε ατμό από άλλες πιθανές αιτίες αναπνευστικών συμπτωμάτων σε στατιστικές αναλύσεις», συνέχισε.
«Τέλος, πολυάριθμες μελέτες για την ποιότητα του αέρα έχουν δείξει ότι η έκθεση σε σωματίδια σε νοικοκυριά με παθητικό κάπνισμα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι σε νοικοκυριά με παθητικό άτμισμα, επομένως είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η παρατηρούμενη επίδραση στα αναπνευστικά συμπτώματα που παρατηρήθηκε σε αυτή τη μελέτη ήταν παρόμοια σε μέγεθος με αυτήν που παρατηρήθηκε για παθητικό κάπνισμα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση στην έκθεσης σε ατμό νικοτίνης στα αναπνευστικά συμπτώματα σε νεαρούς ενήλικες. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να επαναληφθούν χρησιμοποιώντας αντικειμενικά μέτρα έκθεσης, ελέγχοντας για μια πιο ολοκληρωμένη λίστα πιθανών παραγόντων και συμπεριλαμβανομένου ενός αρκετά μεγάλου δείγματος συμμετεχόντων που δεν έχουν καμία έκθεση σε άλλα προϊόντα εκτός από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Θα είναι σημαντικό να εξακριβωθεί εάν αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν σε πιο αυστηρές αναλύσεις, καθώς αυτό θα έχει σαφείς επιπτώσεις στις πολιτικές αποφάσεις για τον περιορισμό της έκθεσης στο παθητικό άτμισμα».
Ο καθηγητής Peter Hajek, Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Εξάρτησης από τον Καπνό, του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, ήταν εξίσου απορριπτικός για την εργασία: «Ένα από τα προβλήματα στο να θεωρηθεί ότι η συσχέτιση είναι αιτιολογική αποτελει το ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες κάπνιζαν ή άτμιζαν και/ή ζούσαν με άτομα που επίσης καπνίζουν.
Παραδόξως, δεν παρουσιάζονται δεδομένα σχετικά με τη συσχέτιση του αναπνευστικού ερωτηματολογίου και του καπνίσματος. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι απαιτείται μια αξιόπιστη εξήγηση ενός μηχανισμού, εάν η αναφερόμενη συσχέτιση πρόκειται να θεωρηθεί αιτιολογική.
Ενώ οι κίνδυνοι για την υγεία από τα ηλεκτρονικα τσιγάρα για τους ίδιους τους ατμιστές έχουν εκτιμηθεί εως τωρα σε έως και 5% των κινδύνων για την υγεία από το κάπνισμα, οι κίνδυνοι για την υγεία για τους παρευρισκόμενους πιθανότατα μειώνονται κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό . Αυτό οφείλεται στο ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν απελευθερώνουν χημικές ουσίες στο περιβάλλον, παρά μόνο ό,τι απλως εκπνέουν οι χρήστες, και αυτή η εκπνοή δεν έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί σε καμμια μελετη ότι παράγει τοξικές ουσίες σε επίπεδα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία των παρευρισκομένων».
Σε άλλη ανακοινωση του μαλιστα , ο καθηγητης ειχε υπερθεματισει ως εξης : «Τα σαφέστερα στοιχεία προέρχονται από την εξέταση δειγμάτων αίματος και σάλιου ατμιστών και καπνιστών. Στους ατμιστές, οι χημικές ουσίες που ευθύνονται για τον θάνατο και τις ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα είτε απουσιάζουν εντελώς είτε υπάρχουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, συχνά παρόμοια με τα επίπεδα που βρίσκονται σε μη καπνιστές».
Δηλαδη για να το πουμε απλα : ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΑΤΜΙΣΜΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ !
Το προβλημα είναι ότι ολες αυτές η προχειρες και κακοσχεδιασμενες αποπειρες προπαγανδας κερδιζουν δημοσιοτητα χωρις οργανωμενο αντιλογο. Και επειδη υπαρχει σωρεια τετοιων δημοσιευσεων τα τελευταια χρονια , ο κινδυνος επηρρεασμου των δημοσιων πολιτικων υγειας είναι προφανης και – αν συμβει – μη αναστρεψιμος. Χρειαζεται πολύ μεγαλη προσοχη και συστηματικη δουλεια σε επιπεδο δημοσιοτητας και lobbying εδώ , κατι που δυστυχως δεν φαινεται να συμβαινει.
Πηγες:
https://www.planetofthevapes.co.uk/news/health-studies/2022-01-17_secondhand-risk-claim-crushed.html?utm_source=nl&utm_medium=news&utm_campaign=nid-12046 Secondhand nicotine vaping at home and respiratory symptoms in young adults -
https://thorax.bmj.com/content/early/2022/01/05/thoraxjnl-2021-217041.info