Κριτήρια αξιολόγησης επισκευάσιμων ατμοποιητών και στάθμιση τους για σύγκριση και βαθμολόγηση.
Ένα από τα πιο συχνά ζητούμενα στα περισσότερα νήματα του φόρουμ είναι η αξιολόγηση των ατμοποιητών που πέφτουν στα χέρια μας, η βαθμολόγηση τους και η σύγκριση με άλλους. Όλοι κατά καιρούς έχουμε κάνει κάτι τέτοιο ή έχουμε ζητήσει από κάποιον άλλο να το κάνει. Και όλοι, μα όλοι, γνωρίζουμε ότι είτε αξιολογούμε, είτε διαβάζουμε μια αξιολόγηση, το αποτέλεσμα της βασίζεται στις καθαρά
υποκειμενικές απόψεις και προσλαμβάνουσες του εκάστου αξιολογητή. Και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, είτε μιλάμε για ατμοποιητή, είτε για mod, είτε για υγρό, είτε ακόμη για στυλ άτμισης, κ.ο.κ.
Αυτό που μπορεί όμως να γίνει , είναι η προσπάθεια μιας ομαδοποίησης των βασικών κριτηρίων αξιολόγησης και ταυτόχρονα μια στάθμιση τους σε σχέση με τις υποκειμενικές προτιμήσεις του κάθε αξιολογητή, όπου όντας γνωστή στον κάθε αναγνώστη μπορεί να οδηγήσει στο μεγαλύτερο δυνατόν
αντικειμενικό συμπέρασμα. Είδα ότι υπάρχει ένα παρόμοιο ανενεργό παλιό νήμα όπου όμως συζητείτο το εγχείρημα από πλευράς αντικειμενικότητας και η προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινής στο φόρουμ βάσης δεδομένων. Δεν το θεωρώ ίδιο καθώς ο σκοπός μου εμένα είναι μια απλή ομαδοποίηση με ένα παιχνιδάκι να περνά η ώρα και η συλλογή των απόψεων σας, οπότε ανοίγω νέο και είναι στην διακριτική ευχέρεια των admin να το μεταφέρουν στο παλιό.
Και για να μην πολυλογώ, προχωρώ στο εξής πολύ απλό που σίγουρα οι περισσότεροι έχετε σκεφτεί.
Κριτήρια αξιολόγησης.Μπορεί να είναι άπειρα, για την ευκολία όμως της δημιουργίας ενός μαζεμένου πίνακα που θα δείτε παρακάτω θα πρέπει να ομαδοποιηθούν στις βασικές κατηγορίες που σημαίνουν κάτι για τον αξιολογητή και τον αποδέκτη και να βαθμολογούνται από 1 έως 10. Θεωρώ ότι οι 7 κάτωθι με καλύπτουν πλήρως :
1. ΓΕΥΣΗ.
Υποτονική, τονισμένη, μεστή, χαλαρή, καλή, κακή, ωραία, άσχημη, ότι σας έρχεται στο μυαλό και έχει να κάνει με την γεύση που δίνει ένας ατμοποιητής, βαθμολογείται εδώ.
2. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΤΜΟΥ - ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΤΜΙΣΜΑΤΟΣ
Πλούσια, γεμάτη ή φτωχή παραγωγή ατμού, βελούδινος, τραχύς, με θόρυβο ή χωρίς, σκασίματα, αίσθηση μπουρμπουλήθρας, σφυρίγματα, απρόσκοπτη τζούρα κλπ.
3. ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΤΜΟΥ - ΑΕΡΑΣ
Μεγάλη ή μικρή παραγωγή ατμού. Στην κατηγορία αυτή βάζω και τον αέρα καθώς είναι συνυφασμένος με την παραγωγή ατμού. Έπεσε σχετική σκέψη για το αν το εύρος της τζούρας από σφιχτή τσιγαρισια έως πνευμονική θα έπρεπε να μπει σε ξεχωριστή κατηγορία ή ακόμα καλύτερα σε δυο όπου να βαθμολογούνταν παράλληλα, αλλά θα πλάτειαζε πολύ τον πίνακα με αμφίβολα αποτελέσματα που θεωρώ ότι τα «πιάνω» έτσι και αλλιώς με την στάθμιση που θα περιγράψω αργότερα. Έτσι και αλλιώς δεν θεωρώ ότι κάποιος θα θελήσει να κάνει άμεση σύγκριση ενός ατμοποιητή προορισμένου για σφιχτές τζούρες, με έναν για πνευμονικές. Εδώ λοιπόν οι βαθμολογείται η επίδοση ενός ατμοποιητή για το αν μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικό εύρος τζούρας, το αν αυτό αρέσει σε κάποιον ή όχι θα συνυπολογιστεί με βάση την σταθμισμένη προτίμηση του…
4. ΧΤΥΠΗΜΑ
Το χτύπημα έχει να κάνει και με το στήσιμο μας και δεν ξέρω αν αποτελεί βασικό κριτήριο αξιολόγησης ατμοποιητή αλλά βλέπω ότι δίνεται σημασία σε αυτό από πολλούς οπότε βάλτε το εδώ.
5. ΕΥΚΟΛΙΑ
Ευκολία στην χρήση, στον χειρισμό, στο στήσιμο, στο γέμισμα, διαρροές, deck access, χωρητικότητα, αξιοπιστία και οτιδήποτε άλλο κάνει εύκολη ή δύσκολη την συμβίωση μας με τον ατμοποιητή.
6. ΕΜΦΑΝΙΣΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Ομορφιά, πολυμορφικότητα, αξεσουάρ, μέγεθος, ταίριασμα με λοιπό εξοπλισμό κλπ Εδώ βάζω και την ποιότητα κατασκευής.
7. ΑΞΙΑ
Όχι μόνο το κόστος ή η τιμή του ατμοποιητή αλλά και η αξία που του προσδίδουμε. Ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης ένας ατμο των € 100 για κάποιον μπορεί να αξίζει € 200 και για άλλον € 10. Μέσα εδώ βάλτε αξία- ευκολία μεταπώλησης, αξία συλλεκτική, αξία επίτευξης προσδοκώμενου αποτελέσματος και σχέση απόδοσης τιμής, αξία Brand name, after sales service, διαθεσιμότητα, ανταλλακτικά ύπαρξη και εύρεση τους κλπ.
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
Εδώ λοιπόν βγαίνει ο Μέσος Όρος όλων των παραπάνω αξιολογήσεων, βασισμένος στην προσωπική εκτίμηση του κάθε αξιολογητή. Αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και δεν νομίζω ότι το ζητούμενο είναι να είναι αντικειμενική η προσωπική άποψη του κάθε ενός. Επιπλέον σκέτος ο μέσος όρος δεν λέει κάτι αν δίνει τον ίδιο βαθμό σημασίας σε όλα τα κριτήρια αξιολόγησης. Δεν συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα. Κάποιος δίνει βαρύνουσα σημασία στην Γεύση, άλλος στον Αέρα. Νέοι στο κόλπο δίνουν μεγάλη σημασία στην Ευκολία ενώ παλαιοί έχουν τιθασεύσει τα πιο άγρια θηρία. Σε κάποιον η εμφάνιση και το μέγεθος δεν μετράει, άλλες λένε το αντίθετο…
Θα βοηθαγε λοιπόν πριν την εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος να ξέραμε πως σταθμίζει τα κριτήρια αξιολόγησης ο κάθε αξιολογητής. Τι θεώρει πιο σοβαρό και τι όχι, αν είναι κοντά στις δικές μας προτιμήσεις οι προτιμήσεις του και αν όχι να επανεξετάσουμε μια κακή κριτική για αυτόν αλλά καλή ίσως για εμάς.
Στάθμιση Κριτηρίων.Απλά και ποσοστιαία. Πόσο σημαντικό είναι το κάθε ένα από τα 7 κριτήρια αξιολόγησης για εμάς. Η άθροιση των ποσοστών και των 7 θα πρέπει να καταλήγει στο 100%. Κάποιος που προτιμά την γεύση και απεχθάνεται τον αέρα, θα βάλει μεγάλο ποσοστό στη γεύση και μικρό στην ποσότητα ατμού, χωρίς να χρειαστεί να δείξει την απέχθεια του πάνω στον βαθμό που θα βάλει σε έναν αντικειμενικά αεράτο ατμοποιητή. Στο αρχείο έχω φτιάξει κάποια προκαθορισμένα sets σταθμισμένων κριτηρίων. Ένα στο οποίο μπορεί να βάλει ο καθένας τις προσωπικές του αναλογίες και από τρία για τρεις γενικές κατηγορίες, Γευσατους, Αεράτους και Ισορροπημένους. Οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί και δημιουργούν θέμα στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Κανονικά θα έπρεπε να είναι μόνο τρεις, ένας για κάθε κατηγορία και μόνο με αυτούς να γίνεται αξιολόγηση. Αλλά ποιοι τρεις? Ιδέες και προτάσεις θα ήταν χρήσιμες. Το excel είναι στην διάθεση του κάθε ένα. Νομίζω οτι μπορώ να το βάλω εδώ μέσω dropbox αλλά δεν θυμάμαι τους κωδικούς μου...
https://www.dropbox.com/s/ay5639ka8j0bxz4/chzamp%20matrix%20v3.XLS.xlsx?dl=0Εδώ φαίνεται η αξιολόγηση και η σύγκριση του φαινόμενου και του Τηλέμαχου με σετ κριτηρίων ευνοϊκά προς την Γεύση και εδώ με ευνοϊκά σε σχέση με τον Αερα
και τέλος εδω μια πλήρη αξιολόγηση σύγκριση με βάση τις δικές μου προτιμήσεις.