Δηλαδή, βάσει του τι έχει ειπωθεί μέχρι τώρα, μιλάμε για έναν ατμοποιητή κόστους άστα-να-πάνε, με δύσκολο στήσιμο, ακριβό ΚΑΙ στη "χρήση", που επιπλέον επειδή είναι "περίεργος" προϋποθέτει "σωστό στήσιμο για να σου αποδόσει σωστά τα υγρά σου", και που όταν "σου έχει κάτσει" αποδίδει πολύ καλά, μα όχι δα και σαν επανάσταση στο χώρο - απλά ως "πολύ καλός".
Και επειδή η στάση μου όσον αφορά στους κλώνους είναι γνωστή, στο άλλο άκρο έχεις τον Golliath από Fasttech, να αποδίδει άριστα σε όποιο υγρό τον έχω δοκιμάσει (και δεν είμαι ο μόνος που το λέει), με πανεύκολο στήσιμο (και δεν είμαι ο μόνος που το λέει), με κόστος πάνω-κάτω €10.
Πιο δίπλα, για όσους κλαψουρίσουν "μα, μιλάς για κλώνους της κακιάς κατάρας", ο Bellus της UD, που δεν τον έχω δοκιμάσει (ακόμη), μα κάτι εκατοντάδες "ξένοι" από κάθε άκρη της γης ορκίζονται πως είναι πάρα μα πάρα πολύ καλός - πολλοί τον συγκρίνουν ακόμα και με dripper. Με κόστος περί τα €20 - €25 για τον γκράντε οριτζινάλε.
Και ερωτώ: πες πως όντως οι ελληνικοί ατμοποιητές είναι κλάσεις ανώτεροι "από αυτούς των ξένων", διότι, ως γνωστόν, ως Έλληνες είμαστε η ανώτερη φυλή και τα κάνουμε όλα πιο κορυφήδικα από ό,τι οποιοσδήποτε ξένος. Πες πως οι εγχώριες προσπάθειες σου δίνουν bonus στη γεύση +2 (και +5 σε Constitution και Charisma). Πες. Δικαιολογούν αυτά από τετραπλάσιο μέχρι και δεκαπλάσιο και βάλε κόστος σε σχέση π.χ. με τον Bellus (για να μην πω πάλι για τον κλωνο-Golliath μου);
Μήπως κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει το παραμύθι με τη στάμπα της Ελληνικής σημαίας που αυτομάτως χαρακτηρίζει στο μυαλό μας ως "ανώτερο" ένα προϊόν, με αντίστοιχη αύξηση του κόστους του; Την έχω σιχαθεί τη φάση - οποιοδήποτε ελληνικό προϊόν δοκιμάσεις να αγοράσεις στο εμπόριο είναι ακριβότερο από τα αντίστοιχα ξένα, και οι ατμοποιητές παίρνουν το βραβείο uber υπερ-κόστους στην απόλυτη κορυφή. Το λέω χρόνια πως αυτό που έχει καταστρέψει τη χώρα μας είναι το ότι ο Έλληνας μαθαίνει από μικρός, από την οικογένεια του, πως "αυτός είναι καλύτερος από όλους τους άλλους", ως "το καμάρι της οικογένειας". Και αυτό το mindset τον ακολουθεί σε όλη τη ζωή του, και τελικά και στη δουλειά ή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στα προϊόντα του.
Και πάμε για το punchline: είδατε τον Crius της OBS; Παραπλήσια πρόταση, πλήρως RBA, ελεγχόμενη ροή άπλετου αέρα, απίστευτα χαμηλότερο κόστος. Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν πως "είναι χειρότερος". Προσωπικά, χωρίς να τους έχω δοκιμάσει, βλέποντας τα χαρακτηριστικά τους στα χαρτιά, βλέπω ως μοναδικό πλεονέκτημα του Wave έναντι του Crius το ότι, ταρατατάαααα, drumroll, "είναι Ελληνικός". Πάμε πάλι στο "είμαι το καμάρι της οικογένειας" και "είμαι καλύτερος από τους άλλους διότι είμαι Έλλην και αυτό θα το πληρώσεις". Ο Crius φαίνεται σαν ξαδελφάκι του Wave, χωρίς τις καταβολές Genesis (που η πλειοψηφία του κόσμου δεν θα εκτιμήσει άλλωστε), με εύχρηστο RBA deck (που η πλειοψηφία του κόσμου θα εκτιμήσει άλλωστε), σε κλάσμα του κόστους (ας μην επαναλαμβάνομαι).
Συμπέρασμα: άλλο το "να ενισχύεις τις ελληνικές προσπάθειες" και άλλο το "να σε πιάνουν κορόϊδο".
Να τονίσω, βέβαια, πως όλα τα παραπάνω αποτελούν άποψη μου, και μάλιστα για ένα προϊόν που ΔΕΝ έχω δοκιμάσει. Μπορεί όντως στην πράξη να είναι επαναστατικό και να φέρει τα πάνω-κάτω στο χώρο του vaping. Πιστεύω, όμως, πως αν ήταν να συμβεί κάτι τέτοιο, και όντως άξιζε τόσο, θα είχαμε ακούσει ήδη πολλά-πολλά περισσότερα για αυτόν και θα ήταν πρώτη μούρη στο Καβούρι σε όλα τα στέκια των vapers ανά την υφήλιο. Ως τώρα είναι άφαντος. Που μοιάζει να επιβεβαιώνει την άποψη μου για την υπερκοστολόγηση της... ελληνικότητας του.