Bellerophontes
Νέο υγρό από τη lamda, και με τέτοια περιγραφή δεν υπήρχε περίπτωση να μη δοκιμάσω.
"Ο Βελλεροφόντης είναι ίσως το πιο "καθαρόαιμο" γλυκό υγρό της Lamda.
Στόχος ήταν να μεταφέρουμε στον ατμιστή μια αγαπημένη καλοκαιρινή εμπειρία που όλοι μας έχουμε ζήσει στο παρελθόν: Μια ζεστή βάση ζαχαροπλαστικής που πλαισιώνεται συνήθως από παγωτό κρέμα. Το γευστικό προφίλ λοιπόν, συνδυάζει μία βάση από βάφλα - που δένει αρμονικά με καραμελωμένη κανέλα Κεϋλάνης - και ισορροπεί γευστικά με παγωτό κρέμας/βανίλιας. Στο παρασκήνιο, πολύ υποτονικά, κρύβεται ένα φρούτο - υπογραφή του chef της Lamda - το οποίο εμφανίζεται μόνο στους... εκπαιδευμένους ουρανίσκους!
O Βελλεροφόντης είναι ρυθμισμένος σε προφίλ high VG (70% VG) που τον καθιστά ιδανικό για "ντουμανάτες" καταστάσεις. Τα αρώματα του έχουν δουλευτεί ώστε να δώσουν το μέγιστο γευστικά αποτέλεσμα σε αεράτους ατμοποιητές και υψηλά watt!"\
Αυτά μας λέει λοιπόν ο chef, και υπόσχεται μία βάφλα καραμελωμένης κανέλας, γαρνιρισμένης με παγωτό κρέμα / βανίλια. Από την περιγραφή και μόνο άρχισα να φτιάχνω όρεξη. Με το που παρέλαβα το υγρό, άνοιξα το μπουκάλι για να πάρω την αίσθηση των αρωμάτων που δίνει. Φέρνει πραγματικά την εικόνα των γεύσεων που υπόσχεται ο chef σε ένα διακριτικό και απαλό μπουκέτο. Προχώρησα λοιπόν να το ατμίσω για τα περαιτέρω.
Η δοκιμή έγινε στον phenomenon με braided kanthal στα 0.6Ω και στον le papillion (dripper) στα 0.7Ω πάλι με braided.
Ξεκίνησα με τον phenomenon φρεσκοστημένο, με όλο τον αέρα ανοιχτό (6 τρύπες). Στην εισπνοή μια πλούσια αίσθηση βάφλας με παγωτό κρέμα βανίλια γέμισε το στόμα μου και σαν νότα συμπλήρωσε τη γεύση η καραμελωμένη κανέλα, η οποία μάλλον είναι πιο διακριτή στην εκπνοή. Η επίγευση εξαιρετική, δυνατή και αισθητή για αρκετή ώρα στο στόμα. Στα χείλη μένει μια γλυκιά και ευχάριστη γεύση. Αν και φοβόμουν την κανέλα γιατί δεν την συμπαθώ ιδιαίτερα, το συνολικό γευστικό αποτέλεσμα ήταν βελούδινο και ισορροπούσε πολύ καλά ανάμεσα στην απαλότητα και στην ένταση των γεύσεων. Δεν με κούρασε, δεν με μπούχτισε και δεν έχασα τη γεύση του όσο περνούσε η ώρα ατμίζοντας το.
Με λιγότερο αέρα, το γευστικό προφίλ παραμένει το ίδιο αλλά η ένταση των γεύσεων ανεβαίνει ένα κλικ. Πολύ ευχάριστο το αποτέλεσμα, λογικά θα παίζει καλά το υγρό και σε ατμοποιητές με τσιγαρίσια τζούρα.
Συνέχισα τις δοκιμές στον le pappilion. Εκεί η γεύση πήρε περισσότερη ένταση και ο ατμός έγινε πλουσιότερος λόγω του μικρού μεγέθους του dripper (16mm) αλλά σαν αποτέλεσμα συνολικά ο τανκάτος ατμοποιητής μου έδωσε περισσότερη ευχαρίστηση στο άτμισμα. Θα πρέπει να το δοκιμάσω και σε kayfun γιατί νομίζω ότι θα αποδώσει εξαιρετικά και εκεί.
Το χτύπημα ικανοποιητικό στα 6mg για γλυκό υγρό και ο ατμός σε πολύ καλά επίπεδα. Το υγρό το δοκίμασε και η σύζυγος και ενθουσιάστηκε.
Αφού μείναμε ευχαριστημένοι από την ατμιστική εμπειρία που μας έδωσε o Βελλεροφόντης, μπήκε παραγγελία στην lamda γιατί το βλέπω εύκολα για καθημερινό, ίσως όχι το πρωί με τον καφέ ή με το ποτό που εγώ ζητάω κάτι καπνικό, αλλά για όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
well done από εμένα στον chef!