Η νέα version της joytech είναι παρα πολύ καλη και σίγουρα οδηγεί μπροστά τις εξελίξεις του ελέγχου θερμοκρασίας ακόμη και σε μοντακια χαμηλού κόστους όπως το vtc mini.. Με δεδομένο ότι στις defult ρυθμίσεις της, έχει ή διορθώνει μέσω αναβαθμίσεων, τις σωστές τιμές TCR, προχωρά και παραπέρα δίνοντας σε όλους μας (γνώστες ή μη) το παιχνιδάκι της παραμετροποίησης και το δικαίωμα να βάζουμε ότι τιμή TCR θέλουμε. Και εδώ με αφορμή κάποια προηγούμενα μηνύματα άλλα και την δική μου ενασχόληση, θεωρώ ότι το παιχνιδάκι αυτό αρχίζει να γίνεται λίγο πιο περίπλοκο και θέλει προσοχή από όλους μας.
Το protection που βγάζει σαν μήνυμα η πλακέτα είναι φίλος μας. Είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να κάνει η πλακέτα που ελέγχει την θερμοκρασία όταν θεωρεί, βάση της τιμής της αντίστασης που μετρά και του σωστού tcr που έχει, ότι έφτασε στο όριο που έχουμε θέσει. Διευκρινίζω ότι δεν μιλώ για το συνεχόμενο protection και το υποτονικό ατμισμα που προκύπτει από λάθος στήσιμο μας.
Το να προσπαθήσουμε να «κλέψουμε» το σύστημα και να μην βγάζει protection άρα να μην κόβει γιατί θεωρεί ότι δεν έχει φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία είναι λάθος χρήση της πλακέτας.
Πριν μας δώσει το δικαίωμα παραμετροποίησης η joyteck είχα ακούσει φίλο να λέει πως κλειδώνει την αντίσταση λίγο ζεστή και όχι σε θερμοκρασία δωματίου και έτσι ατμιζει χωρίς κόψιμο στους 220-230.
Στην ερώτηση μου γιατί απλά δεν ανεβάζει θερμοκρασία πήρα την απάντηση ότι δεν θέλω να φτάσω πάνω από τους 230. Η πλακέτα δεν έχει θερμόμετρο… και κλειδώνοντας λάθος τιμή αντίστασης στην ουσία ατμιζουμε σε παραπάνω βαθμούς κοροϊδεύοντας το σύστημα.
Κάτι τέτοιο μπορούμε να κάνουμε και τώρα ανεβοκατεβάζοντας αυθαίρετα τις τιμές TCR των συρμάτων μας. Από την μικρή μου εμπειρία και από ότι έχω διαβάσει δίνοντας λάθος TCR τιμή περνούμε λάθος εκτιμώμενη από την πλακέτα θερμοκρασία. Ο συντελεστής TCR του κάθε σύρματος είναι ένας και πρέπει να τον γνωρίζουμε από τον κατασκευαστή η τον έμπορο. Το να δοκιμάζουμε διαφορετικές τιμές προσπαθώντας να καταλάβουμε αν επιτύχαμε από το αποτέλεσμα του ατμισματος είναι λίγο ουτοπικό και θα μπορούσαμε απλά να ανεβοκατεβάζουμε θερμοκρασία. Τώρα αν είναι και επικίνδυνο είναι στην κρίση του καθενός. Βάση δικών μου υπολογισμών πάνω στον τύπο, στο Ni200 αν από λάθος βάλουμε TCR 900 αντί για 600 τότε με όριο μας τους 200C το Μοντ θα μετρήσει την τιμή αντίστασης για να κόψει εκεί που με το σωστό TCR θα είχαμε όριο τους 290C. Αυτό δεν ακούγεται και τραγικό αλλά αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν στο Μ1 έχουμε 900 και βάλουμε πάνω ss ή ti . Θα μου πείτε ότι αυτό το λάθος μπορεί να γίνει και στις default ρυθμίσεις και σωστά. Άσε που το ss το παίζουμε και χωρίς έλεγχο. Γενικά όμως θέλει προσοχή, καθώς έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο που αν δεν προσέξουμε τις ρυθμίσεις θα μπορούσε να πυρώσει μέταλλα που πρέπει να λειτουργούν μόνο με έλεγχο θερμοκρασίας και που δεν θα έπρεπε ή δεν ξέρουμε πως αντιδρούν αν πυρώσουν.
Για να κλείσω για μένα το θέμα το δημιούργησε το ss με τις πολύ χαμηλότερες τιμές TCR που έχει από τα υπόλοιπα διαδεδομένα σύρματα. Θα προτιμούσα σαν μια δικλείδα ασφαλείας οι τρεις μνήμες Μ1 Μ2 Μ3, να μην δίνουν όλο το εύρος από 0001 έως 1000 αλλά να κλείδωναν κάπως έτσι:
Μ1(SS) από 0050-0150
Μ2 (Τi silver gold NiFe) από 0250-0550
Μ3 (Νi) από 0550-0900
Σαφώς και το εύρος είναι στο περίπου και σαφώς θα πείτε ότι πάλι μπορείς να βάλεις άλλη αντίσταση σε άλλη μνήμη αλλά κάτι σε περιορίζει όταν θέτεις τιμές και σε κάνει πιο προσεκτικό.
Βέβαια τώρα που το ξαναδιαβάζω όλο, ίσως κάτι μου ξεφεύγει ή είμαι υπερβολικός, αλλά αφού το έγραψα….