1) Υψος των coil απο τις βίδες (ποια η διαφορά-αν υπάρχει-σε σχεση με την ποσοτητα/ποιοτητα/θερμοτητα του αέρα)
Οσο πιο χαμηλά τόσο πιο πολύ χτύπημα, ζεστό ατμό και ποσότητα. Οσο πιο ψηλά , λιγότερο χτύπημα, πιο κρύο ατμό, λιγότερο ατμό, περισσότερη γεύση.
Σχετικά με το τι πρεπει να κάνουμε κανόνας δεν υπάρχει. Είναι τι θέλει κάθε φορά ο κάθε ένας. Εγώ προτιμώ κάπως ψηλά ή το κάτω μέρος της σπείρας να είναι λίγο πιο πάνω από τις βίδες. Το σύνηθες αγαπημένο μου στήσιμο είναι 6-7 ανοιχτές σπείρες με 0.28 mm canthal σε 2 mm άξονα που μου δίνει 1.3 - 1.5 ohm αντίσταση.
Σχετικά με τα σύρματα φαίνεται να ισχύει το εξής : όσο πιο λεπτά είναι τα σύρματα μας , τόσο περισσότερη γεύση , τόσο περισσότερο χτύπημα και λιγότερος ατμός.
Όσο πιο χοντρά είναι τα σύρματα μας , τόσο λιγότερη γεύση , τόσο λίγότερο χτύπημα και περισσότερος ατμός.
Η λογική σε γενικές γραμμές είναι ότι τα χοντρά σύρματα δίνουν μεγαλύτερη επιφάνεια ατμοποιήσης και άρα περισσότερο όγκο ατμού αλλά χρειάζονται και περισσότερο ρεύμα για να πυρώσουν αλλά και πυρώνουν πιο αργά. Το αντίθετο για τα λεπτά σύρματα που όμως εκεί επειδή αρπάζουν εύκολα είναι πιο ορατός ο κίνδυνος για "καμμένο" αν δεν υπάρχει καλό στήσιμο/τροφοδοσία.
Επίσης ωραίο υλικό για πειραματισμούς και στον phenomenon είναι τα σύρματα canthal ribbon που προσφέρουν μεγαλύτερη επιφάνεια ατμοποίησης με λιγότερες σπείρες αλλά ίσως είναι λίγο πιο περίεργα στο τύλιγμα
Με την επέλαση των ντουμανιών , των microcoils κτλ, η έννοια του χοντρού σύρματος ανέβηκε στα σύρματα διατομής 0.40 και πάνω και ένα σύρμα 0.25 π.χ. θεωρείται λεπτό. Για κάτω από 0.20 ούτε λόγος (εκτός από κάποιους
). Πριν μερικά χρόνια το 0.20 θεωρούνταν μάλλον χοντρό και χρησιμοποιούνταν αρκετά τα 0.16 -0.18. Φυσικά μιλάω για αντιστάσεις που είναι φτιαγμένες μόνο από ένα σύρμα. Τέλος πιστεύω , ότι τα σύρματα 0.25 με 0.28 είναι πολύ καλή επιλογή για ισορροπημένα ατμίσματα με ευκολία στησίματος (νορμάλ άρπαγμα, ευκολία στριψίματος κτλ) για ατμοποιητές αυτού του τύπου. Φυσικά πάντα κάποιος μπορεί να στρίψει μία ωραία απλή αντίσταση με 0.20 και 2άρι φυτίλι και 4 σπείρες
.
2) Μicrocoil or not microcoil ...;; (διαφορες στην ατμιση..υπάρχουν;)
Το microcoil δίνει περισσότερο ντουμάνι ενώ αυτή με τα κενά (spaced) δίνει καλύτερη γεύση.
Με τις spaced ίσως να υπάρχει και λίγο μεγαλύτερη ζωή στο φυτίλι/βαμβάκι/σύρμα γιατί η θερμοκρασία εφαρμόζεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια και δεν "καίει" συνέχεια ένα σημείο.
Μετά τις πρόσφατες πληροφορίες ότι δεν πρέπει να πυρακτώνονται τα σύρματα επ ουδενί διότι αλλάζει η δομή του μετάλλου, αρκετοί πλέον κάνουν spaced.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει και burn out οπότε συχνότερα θα πρέπει να αλλάζεται και το σύρμα της αντίστασης (ή να καθαρίζεται με τρίψιμο αν αξίζει τον κόπο). Προσωπικά στρίβω νέα αντίσταση.
3) Κλειστη η καμπάνα; Aνοιχτή η καμπάνα; Και αν ναι ..μιση στροφή..μία στροφή..;;
Την καλύτερη γεύση και απόδοση θα την πάρει κανείς στα όρια της υπερτροφοδοσίας δλδ. θα ανοίγεις τόσο την καμπάνα όσο σου επιτρέπει το στήσιμο σου ώστε να υπάρχει αρκετό υγρό για να παίρνεις καλή γεύση αλλά όχι διαρροές. Αν το στήσιμο είναι ιδανικό ίσως να μην χρειάζεται καθόλου άνοιγμα αν και μισή στροφή - εμπειρικά - έχει σχεδόν πάντα καλό αποτέλεσμα. Αν τα υγρά σου αποτελούνται περισσότερο από VG ίσως χρειάζεται λίγο άνοιγμα περισσότερο για να βοηθηθεί η ροή.
λίγο
off topic
Από την μικρή μου εμπειρία , έχω να πω ότι κανόνες και νόμοι στο άτμισμα δεν υπάρχουν στο άτμισμα (εκτός αυτού του ohm
). O καθένας ξεκινά με ένα μπούσουλα και ψάχνοντας και δοκιμάζοντας βρίσκει αυτό που τον ικανοποιεί εκείνη την χρονική περίοδο. Άλλος θέλει το πρωί κάτι "δυνατό" με χτύπημα για να ξυπνήσει και όλη την ημέρα ατμίζει χαλαρά και άλλος ξεκινά ήρεμα και καταλήγει με subohm το βράδυ για να "γουστάρει". Με τις δοκιμές και την εμπειρία βρίσκει κανείς τον εξοπλισμό, τα αναλώσιμο και το στήσιμο που του αρέσει για όσο του αρέσει.
Το μόνο που θέλω επιστήσω την προσοχή είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Επειδή πολλά βλέπουμε και ακούμε (άλλα αλήθεια άλλα ψέματα) δεν χρειάζεται σε ένα μήνα από την ego και το clearomizer να πάμε σε box με 200watt και 0.2 ohm coils. Πριν χρησιμοποιήσουμε κάποιο mod/μπαταρία/άτμο/σύρμα κτλ ας μάθουμε τουλάχιστον τα βασικά για τα χαρακτηριστικά του και τις ιδιότητες του. Aς είμαστε προσεκτικοί , σκεπτόμενοι και ενημερωμένοι. Όλοι με ερωτήσεις και δοκιμές μάθαμε
Να με συγχωρήσουν οι εμπειρότεροι για το κατεβατό αλλά δεν βλάπτει πιστεύω να θυμίζουμε κάποια πράγματα.