Επανέρχομαι λίγο εδώ αν και έχει περάσει αρκετός καιρός και παρόλο που ήμουν πολύ νέα στο άτμισμα όταν ξεκίνησα αυτό το νήμα- ίσως και λίγο αφελής. Όχι ότι τώρα "πάλιωσα", αλλά αφού στο μεσοδιάστημα είδα, διάβασα και δοκίμασα 5 πράγματα παραπάνω, τελευταία ανησυχώ λίγο με κάποια πράγματα που βλέπω:
- Νέους ατμιστές να μπαίνουν κατευθείαν στα βαθιά με Subohm και temperature control, χωρίς να γνωρίζουν ούτε τα μέρη από τα οποία αποτελείται το η.τ. τους και τί κάνει το καθένα.
- Να προτείνονται σε ανθρώπους που ακόμα απλώς προσπαθούν να κόψουν το κ.τ. συσκευές και τεχνικές που δυσκολεύουν ακόμα και έμπειρους ατμιστές.
- Συνατμιστές να πειραματίζονται με διάφορα σύρματα/τροφοδοτικά/μόντες και να τα προτείνουν μάλιστα σε νεότερους, χωρίς να γνωρίζουμε οτιδήποτε για τους κινδύνους που μπορεί αυτό να έχει. Δεν ξέρουμε και δε συμφωνούμε καλά καλά αν οι παραδοσιακές αντιστάσεις είναι ασφαλείς και στα πόσα mg πρέπει να τις αλλάζουμε.
- Νέους ατμιστές να παίζουν με σύρματα νικελίου και χαμηλές αντιστάσεις σε μοντς χωρίς έλεγχο θερμοκρασίας.
- Δοκιμές και διθυράμβους για υγρά που δεν έχουμε καμία ιδέα από που κρατάει η σκούφια τους.
- Ατμιστές που -κατά δήλωσή τους- δυσκολεύονται οικονομικά, να ξοδεύουν μια περιουσία για εξοπλισμό που τους είναι παντελώς άχρηστος, απλώς και μόνο επειδή κάποιος τους είπε ότι είναι ό,τι καλύτερο έχουν δοκιμάσει ή επειδή είναι η τελευταία μόδα στα reviews.
- Νέους ατμιστές οι οποίοι είναι τόσο νέοι (γενικά) που απορώ πότε πρόλαβαν να εξαρτηθούν από το κ.τ. για να πέσουν με τα μούτρα στο ηλεκτρονικό -ναι, θέλω να πιστεύω ότι όλοι εδώ είμαστε τουλάχιστον άνω των 18.
- Καταστήματα να πατάνε πάνω στον όλο ντόρο που δημιουργείται για να "σπρώχνουν" εξοπλισμό και συσκευές χωρίς καμία γνώση για το αντικείμενο (προφανώς δυσκολεύονται και οι ίδιοι να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις), χωρίς καμία διάθεση να προσεγγίσουν τους νέους ατμιστές με τον τρόπο που πρέπει.
Δε γενικεύω, προφανώς και υπάρχουν σωστοί επαγγελματίες, αλλά και πεπειραμένοι, "ψαγμένοι" ατμιστές, με πλήρη συναίσθηση του τί κάνουν. Ωστόσο την ώρα που
στη μακρινή Αμερική ο κλοιός έχει σφίξει πολύ γύρω από το άτμισμα και πλέον κάθε "λάθος" (κακός χειρισμός, προκλητική στάση) της ατμιστικής κοινότητας είναι ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα όσων θέλουν να μας δυσκολέψουν τη ζωή, προβληματίζομαι για την εικόνα στο σύνολό της.
Τις παραπάνω σκέψεις τις εντατικοποίησε το εξής απλό γεγονός: φίλη μου θέλει πάρα πολύ να κόψει το τσιγάρο (κυρίως για τα 2 παιδάκια της) και της δάνεισα iStick και ναυτίλο, μαζί με οδηγίες χρήσης (και δικές μου εκτός από τα manual), υγρά διαφορετικών γεύσεων και περιεκτικότητας σε νικοτίνη και όλα τα παρελκόμενα. 2 μέρες μετά, μου τα επέστρεψε όλα λέγοντας ότι δεν μπορεί να το διαχεριστεί ως νέα συνήθεια γιατί φοβάται/αγχώνεται/δεν μπορεί να πειραματιστεί με τη διάθεση που είχα εγώ και σε κάθε αποτυχημένη τζούρα ήθελε να ανάψει τσιγάρο. Δεν είναι χαζή ούτε της λείπει η θέληση. Το όλο πράγμα πρέπει να είναι ΑΠΛΟ. Πολύπλοκο μπορούν να το κάνουν αυτοί που έχουν τη γνώση, την εμπειρία, την "πετριά" να δοκιμάζουν πράγματα. Όλα τα υπόλοιπα μας κάνουν απλώς να χάνουμε το δάσος έχοντας τα μάτια μας κολλημένα στο δέντρο και στο hype/trend/ντόρo που φαίνεται να γίνεται γύρω από το η.τ. -όπως και γύρω από οτιδήποτε άλλο γίνεται από ανάγκη μαζικό καταναλωτικό προϊόν.
Προφανώς και δεν είμαι κηδεμόνας κανενός (ούτε καν δικών μου τέκνων!), ίσως να δυσαρεστήσω και πολλούς, ίσως ακόμα και να υπερβάλλω, αλλά οι προβληματισμοί είναι για να τους μοιραζόμαστε εδώ και να βελτιώνουμε την υγεία, την τσέπη και την ευχαρίστησή μας. Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω!