Μιας και ακουγονται διαφορες αποψεις ας πω κι εγω την δικια μου.
Καταρχην, διαβασα διαφορες αποψεις εδω και ομολογουμενως βλεπω αρκετα εριστικες τις τοποθετησεις παιδιων υπερασπιζοντας με μένος το ΗΤ.
Πολυ κακως θα ελεγα αφου ολοι ξερουμε οτι ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν ειναι υγιεινο, και οταν βλεπω τοση υποστηριξη σε σημειο φανατισμου σε προιοντα τα οποια στην ουσια μας βλαπτουν και το μονο που γνωριζουμε ειναι οτι απλα ειναι λιγοτερο επιβαρυντικο απο τον καρκινο τον ιδιο δλδ το ΚΤ, καθε αλλο παρα λυπη μου προκαλουν. Ισως αυτοι που ειναι επικριτικοι ξεχνανε για ποιον σκοπο ξεκινησαν το ΗΤ που ειναι η διακοπη του ΚΤ με επομενο σταδιο την διακοπη ακομη του ατμισματος.
Αυτος θα επρεπε να ειναι ο σκοπος ολων μας, και οχι ο fanboyσμος και η συλλογη ατμιστικων μαραφετίων λες και ειναι χομπυ. Επιπλεον, πολλοι παλιοι θα θυμουνται τις αφοριστικες αποψεις και συμπεριφορες ενος μεγαλου μερους των συμπολιτων μας οσον αφορα την ΝΕΑ (τοτε) εναλλακτικη μορφη καπνισματος, το ατμισμα.
Καλο λοιπον θα ειναι να μην ειμαστε και εμεις απολυτοι σε οτιδηποτε νεο εμφανιζεται.
Anyway, για να μην μακρυγορω:
Ασχολουμαι με το ΗΤ τα τελευταια 6-7 χρονια κι εχουν περασει απο τα χερια μου τα περισσοτερα που κυκλοφορουν (μιλαω για τα γνωστα γιατι πλεον ειναι απειρα τα μοντελα) . Πριν το ΗΤ δεν ημουν βαρυς καπνιστης και εκτος αυτου ημουν και λιγα χρονια ( 6-7 στον αριθμο) . Μπορει ενας καπνος 25αρης να με εβγαζε και 4 μερες, δλδ γυρω στα 5 το πολυ 10 στη χειροτερη τσιγαρα την ημερα.
Οταν ξεκινησα με ego το ΗΤ 6-7 χρονια πριν, δεν ξαναβαλα κανονικο τσιγαρο στο στομα μου για περιπου εναμιση χρονο. Μετα απο αυτο τον εναμιση χρονο εως και σημερα, αραια και που μπορει να εκανα μερικα αναλογως τη φαση παντα, δλδ θα ελεγα χοντρικα οτι εχω καταληξει να κανω 15-20 τσιγαρα τον μηνα. Με τοσα λιγα δεν θεωρω τον εαυτο μου καπνιστη, αλλα θα ηθελα αν γινοταν να μην κανω καθολου.
Οποτε εδω και λιγο καιρο, παρολο που στην αρχη το κοροιδευα, ειμαι κι εγω κατοχος του iqos και μεχρι στιγμης θα ελεγα ευκολα οτι με εχει καλυψει παντα ως προς τον σκοπο που το προοριζω, δλδ ως μια εναλλακτικη του κανονικου τσιγαρου συνδυαστικα με το ηλεκτρονικο.
Κανω 3-4 ή και λιγοτερα heets την μερα, τις στιγμες που θα ηθελα να κανω τσιγαρο και να παρω την γευση του καπνου. Και οχι μονο την γευση αλλα ολη την αισθηση του τσιγαρου πλην της ασχημης αισθησης του "καψιματος" . Το ΗΤ βεβαια ειναι παντα εκει χωρις να εχει αλλαξει κατι στον τροπο χρησης του. Ουτε η ποσοτητα σε ml εχει αλλαξει, παρολο που και αυτο δεν θα με χαλαγε να το ελάττωνα αφου υπαρχουν μερες και στιγμες που διαπιστωνω οτι το εχω πιπιλα, αλλα ουτε γενικα ο τροπος χρησης του. Τα καπνικα αρωματα τα ειχα κοψει χρονια τωρα, αφου κατα την προσωπικη μου αποψη (και οχι μονο) κανενα δεν προσομοιώνει τον καπνο, ατμιζοντας διαφορες γευσεις, κυριως diy απο φρουτα, μπισκοτα, γλυκα και πολλους αλλους συνδυασμους. Οταν ηθελα τον καπνο οπως προειπα εκανα ενα στριφτο ΚΤ. Παρολο που παντα η αισθηση του καψιματος με ενοχλει-ουσε.
Θεωρω λοιπον, οτι για την δικια μου περιπτωση παντα, το iquos, κανει για την δουλεια που το θελω, δλδ λειτουργωντας συμπληρωματικα ( ή μαλλον καλυτερα επικουρικά) του ατμισματος στις λιγες αυτες στιγμες (πχ στον πρωινο καφε κλπ) που θα ηθελα να κανω ενα τσιγαρο.
Θα το προτεινα λοιπον σε παρομοιες με την δικια μου περιπτωσεις, που ειμαι σιγουρος οτι υπαρχουν πολλες.
Απο κει περα, θεωρω οτι ειναι πολυ δυσκολο εως αδυνατο για εναν καπνιστη των 1-2 πακετων ανα ημερα να σταματησει το ΚΤ με αυτη τη συσκευη.
Και οι λογοι ειναι πολλοι, ξεκινωντας απο το κοστος οπως ειπαν τα παιδια παραπανω, αλλα και οτι ακομα σαν συσκευη εχει καποια ελλατωματα οπως μικρη διαρκεια, γευση οχι τοσο εντονη, μικρη ποσοτητα παραγομενου καπνου, οχι πολυ εντονο "χτυπημα" , ενδιαμεσος χρονος αναμονης κλπ. Ελλατωματα βεβαια τα οποια ισως λυθουν/βελτιωθουν στο μελλον.
Ενας τετοιος καπνιστης λοιπον για σταματησει το ΚΤ θα πρεπει καταρχην ΝΑ ΘΕΛΕΙ να το κοψει και να απευθυνθει σε ΗΤ.
Παρολο που τελικα το iquos και το ΗΤ ειναι εντελως διαφορετικης νοοτροπιας συσκευες και θεωρω οτι ΔΕΝ μπορουν να συγκριθουν αμεσα, κατα την γνωμη μου, και οι 2 μαζι, θα μπορουσαν υπο συγκεκριμενες συνθηκες και προυποθεσεις, να απομακρυνουν καποιον απο το ΚΤ.