Το θέμα το άνοιξα αν και υπάρχει παρόμοιο εδώ:
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,14817.msg547855.html#msg547855Μιας και το παλιό θέμα αναφέρεται στη νεολαία και το ΗΤ γενικά, εδώ μπορούμε να μιλήσουμε πλέον γι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος. Δημοσιογραφικός μεν, ελκυστικός δε.
Λοιπόν,
Άνοιξα αυτό το θέμα, χωρίς να ξεχνώ ότι 2 χρόνια πριν είχα ο ίδιος ανοίξει το άλιό, με το περίεργο συναίσθημα που ένοιωσα καθώς έβλεπα τον 8χρονο γιο μου να… φαντασιώνεται ατμοτζούρες. Περνάμε λοιπόν εδώ, από το γενικό στο ειδικό.
Και τώρα, πώς το αντιμετωπίζω;
Καλό είναι αυτό ή κακό;
Δεν φανταζόμουν τι θα έλεγαν οι απαντήσεις, γι αυτό και είχα την απορία.
Αισθάνονται κι άλλοι την ίδια αμηχανία με μένα ή έχουν κατασταλαγμένες απόψεις, στην ιδέα, έστω;
Το πρώτο απρόσμενο ήταν η αστραπιαία απάντηση των «μικρών»:
... ειμαι 20 χρονων αρα εχω μια εικόνα...
Αρχικα πηγαινοντας.στην καφετερια που συχναζω και ειναι κοντα σε 2 λυκεια (συνεπως μαζευει πολλα παιδια απο 15 και πανω ή και κατω)...Λοιπον οσα χρονια πηγαινω εχω δει 3 ατμιστες μονο ενω απειρους καπνιστες συνεπως η νεολαία δεν το χρησιμοποιει καθως δεν εχω φιλο ή γνωστο ατμιστη ουτε βλεπω συχνα νεους με ητ...
Επισης ειμαι σε παρεα καπνιστων πλην ενος και παρολο που ατμιζω 3μηνες χωρις κτ και η παρεα μου πολυ συχνα παιρνει το ητ μου και το κανει πιπιλα ειδικα αν παρω καινουρια γευση κανεις δεν έχει πειστει να αφησει το τσιγαρο και να πιασει το ητ...
Οποτε εγω δεν πιστευω οτι ειναι "μοδα" και σε βαζει σε παρεες αντιθετα την δυνατότητα αυτη δυστυχώς την κατεχει ακομα το τσιγαρο..
Ακριβως οπως τα λεει ο κονγκεο,σαν 20αρης και γω δεν μπορω να πω πως εχω δει πολλους στην ηλικια μου να ατμιζουν
1) πλην της παρεας μου και της κοπελας μου
Πραγματικά δεν το περίμενα. Άνθρωποι που δεν έχουν φτάσει στην ηλικία να αγχώνονται για το αν αύριο θα υπάρχουν να έχουν στάση ζωής και να ψυχολογούν και τα φιλαράκια τους. Πολύ παρήγορο αυτό.
Ένα νέο παιδί θα δοκιμάσει λογικά πρώτα το ΚΤ, αφού το μεγαλύτερο μέρος του περιβάλλοντός του αυτό χρησιμοποιεί…
Ωστόσο, το (1) μου γέννησε την απορία: γιατί η παρέα ατμίζει;
Κάπνιζαν τα παιδιά πιο πριν;
Η πλειοψηφία των μελών της παρέας σε «σπρώχνει» να ατμίσεις αντί να καπνίσεις;
Υπήρξε κάποιος που δεν άτμιζε και έγινε ατμιστής;
Και το – για την ώρα μεταφυσικό – αν κάποιος έχει τα γονίδια που του λένε «μου αρέσει η νικοτίνη» θα εξαρτηθεί από αυτήν αν πρώτα δοκιμάσει ΗΤ;
Βεβαίως, αυτή είναι η αλήθεια:
...το γεροντικό περιβάλλον γύρω μου, βλέποντας με με το η.τ. πιστεύει ότι έχω κόψει το τσιγάρο -δεν έχουν προλάβει να παρα...πληροφορηθούν!!!
Με λίγα λόγια, για κάποιον μη ενημερωμένο πατέρα καπνιστή, καλύτερο το ηλεκτρονικό. Για κάποιον ορθα ενημερωμένο πατέρα καπνιστή, καλύτερο το ηλεκτρονικό. Νομίζω, ισχύουν οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους προτιμήσαμε όλοι εμείς το άτμισμα... Αν μπρορούσες να διαλέξεις...
Κι αυτή, αλλά κάπως πικρή:
...
Τη γνώμη αυτού του πατέρα θα ήθελα να ακούσω. Που δεν έχει ενημερωθεί και που κατά πάσα πιθανότητα τα μόνα που "ξέρει" για το ητ είναι ότι σκάει και ότι μαζεύει υγρό στους πνεύμονες. Βέεεβαια, το είπε ο Μήτσος ο Ζούβιας, που πάνε παρέα κυνήγι. Υδραυλικός είναι, ξέρει αυτός (τυχαία επιλογή ονόματος και επαγγέλματος χωρίς να θέλω να προσβάλλω).
Πολλές αλήθειες μαζεμένες:
1) Εγώ πάλι πιστεύω πως αν δεν το έχει ζήσει κάποιος ατμιστής, καλό θα είναι να αρχίσει να το εικονοποιεί στο μυαλό του.
2) … εχει αποδειχτεί περίτρανα πως τα παιδιά δεν εκπαιδεύονται με αυτά που τους λένε, αλλά αυτά που βλέπουν. Οπότε ναι, τώρα που το άτμισμα δεν το πολυβλέπουν δεν το ξεκινάνε, αν όμως αυτό διαδοθεί κι άλλο να το περιμένεις.
3)… Αν το παιδί σου δε θες να καπνίζει, μην καπνίζεις (και δεν εννοώ μπροστά του, εννοώ μην, τα παιδιά δεν είναι χαζά..). αν δε θες να ατμίζει, μην ατμίζεις.
4) Είναι σαν κουτάβια, βλέπουν τη ζωή που κάνουμε και προσπαθούν να τη μιμηθούν.
Το ερώτημα είναι αν σταματήσουν να μιμούνται εμάς, φτάνοντας στο στάδιο «ο γονιός δεν ξέρει τίποτα». Και εκεί μπλέκονται τα (1) και (2)
Ας λάβουμε υπόψη ότι:
Το τσιγάρο κανένας απολύτως δεν το ξεκινάει επειδή του αρέσει.
1) Το τσιγάρο είναι πολύ μακριά από το να είναι απενεχοποιημένο και αποτελεί το πιο εύκολο τρόπο να δηλώσεις την επαναστατική διάθεση της εφηβικής ηλικίας.
2) Αντίθετα, το ητ έχει καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου σαν μέσο κοψίματος του καρκινογόνου κτ, δηλαδή κάτι μάλλον καλό, οπότε γιατί να το ξεκινήσει ο έφηβος αφού δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του. Συνεπώς δεν νομίζω ότι το ερώτημα - τίτλος του νήματος έχει πραγματική βάση, εκτός, αν πραγματικά, όπως λέει ο συνατμιστής σε προηγούμενο post, αυτό απαγορευτεί. Τότε , ιδιαίτερα αν γίνει ντόρος, το κτ θα εξυπηρετεί τον σκοπό των εφήβων και θα πάρει και αυτό την θέση του δίπλα στο τσιγάρο, τα τατουάζ, το piercing, κ.λπ.
Κι όμως, ο «απολύτως κανένας» ήμουν εγώ… Μου άρεσε το καταραμένο, από την αρχή.
1) Πολύ σωστά
2) Ή αν πλησιάσει τη δημοτικότητα του ΚΤ
1) Αν η έφηβη βλαστάρα μου ατμίζει και την κάνω "τσακωτή", έχω φάει το πρώτο απ' τα αποδυτήρια.
2) Μπορεί να είμαι πατέρας (πιθανός τέλος πάντων) μιας έφηβης Cruiser79.
Ποιος είμαι εγώ να προσπαθήσω να την στερήσω απ΄την ατμιστική κοινότητα.
3) Το γελιωδέστερο είναι, με το βάρος της ηλικίας να νομίζεις ότι έχεις καλύτερο κράτημα, στις διαρκώς μεταβαλλόμενες φουρκέτες της ζωής.
1) και με διαιτητή δικό μας
2) χαζομπαμπά…
3) Τζούρα 10 δευτερολέπτων…
[συνεχίζεται...]