Με αφορμή την κυκλοφορία των νέων, ενισχυμένων AW, σκέφτηκα να κάνω ένα μίνι συγκριτικό ανάμεσα στις καλύτερες και ισχυρότερες μπαταρίες 18350 αυτή τη στιγμή στην αγορά, και να δω τι μπορούν να κάνουν όταν έχουν να ταΐσουν την Ατλαντίδα σε ένα ηλεκτρονικό μοντ ρυθμισμένο στα 35W. Εδώ οι πρωταγωνιστές μας, συγκεντρωμένοι όλοι μαζί επί σκηνής.
Το setup της δοκιμήςΣτο μεγάλο E-Holly ρυθμισμένο πάντα στα
35W, με την δεύτερη Ατλαντίδα μου γεμάτη με Umami Frosty Peach, μπήκαν και οι τρεις μπαταρίες φορτισμένες 100% στα 4,2V και το πρώτο πράγμα που κοίταζα, ήταν να δω εάν η τάση που έδιναν στο βολτόμετρο, ανταποκρινόταν σε αυτήν που έγραφε στην οθόνη του ότι έδινε το E-Holly. Εδώ βλέπετε μία δοκιμή με την ολόφρεσκια AW των 800mAh. Το E-Holly γράφει στην οθόνη του
4,34V και το βολτόμετρο τα πιστοποιεί, δείχνοντας
4,30V.
Αμέσως μετά, το βολτόμετρο έφευγε από τη μέση, και με ανοιγμένο το ρολόι των Windows στο pc μου, ξεκίνησα και σημείωνα τον αριθμό από τις τζούρες που έπαιρνα σε μια κόλλα χαρτί. Φρόντιζα όλες οι τζούρες να είναι όσο πιο κοντά γινόταν στα
4 δευτερόλεπτα η καθεμία, ούτε περισσότερο αλλά ούτε και λιγότερο. Οι τζούρες ήταν πάντα
μεμονωμένες, δηλαδή ποτέ συνεχόμενες, και με μεγαλύτερη από ένα λεπτό χρονική απόσταση μεταξύ τους, για να προλαβαίνουν να ανασάνουν οι μπαταρίες και να μου δώσουν το μέγιστο δυνατόν. Πάμε να δούμε το πώς απέδωσαν, και με τη σειρά κατάταξης στο τεστ.
AW 800mAh (12A)Αγοράστηκε από το replacesmoke στα
9,90 ευρώ με ΦΠΑ. Η ολόφρεσκια AW είναι η πρώτη 18350 μπαταρία πιστοποιημένη στα 12Α. Σε συνδυασμό με τα
800mAh χωρητικότητα, είχα μεγάλες προσδοκίες από αυτήν και με δικαίωσε σε μεγάλο βαθμό, τερματίζοντας με σχετική άνεση στην πρώτη θέση του τεστ. Μου έδωσε
60 μετρημένες τζούρες των τεσσάρων δευτερολέπτων με την Ατλαντίδα στα 35W. Τόσο φορτισμένη στο 100%, όσο και όταν είχε πέσει στο 60% φόρτιση στην οθόνη του E-Holly, μπορούσε να δίνει με άνεση στο βολτόμετρο με μεγάλη ακρίβεια τη σωστή τάση. Βέβαια, και οι τρεις μπαταρίες του τεστ το κατάφεραν αυτό στο 60% φόρτιση, παρακάτω ζόρισε η κατάσταση.
Η ολοκαίνουρια AW, πέρα από το ότι απέδωσε τις περισσότερες τζούρες, έχω την αίσθηση ότι έπαιζε και ένα κλικ
ισχυρότερα από τις άλλες δύο 18350. Δεν μπορώ να είμαι απολύτως σίγουρος, μια και είμαι
μανιακός των μετρήσεων,
και ο εγκέφαλός μου θα είχε την τάση και προδιάθεση να περιμένει από την AW να αποδώσει καλύτερα από τις άλλες δύο μπαταρίες, μια και έχει τα ισχυρότερα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Η AW μου έδινε σταθερότατες τζούρες, μέχρι τη στιγμή που η φόρτισή της στην οθόνη του E-Holly έπεσε στο
32%.
MXJO 700mAh (10.5A)Αγοράστηκε από το zerobacco στα
6,70 ευρώ με ΦΠΑ. Η value for money μπαταρία του τεστ. Τερμάτισε δεύτερη, αλλά κυνηγούσε μέχρι τέλους την AW, κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής. Μου έδωσε
55 τζούρες των τεσσάρων δευτερολέπτων, πριν πέσει στο
35% φόρτιση στην οθόνη του E-Holly, σημείο πέρα από το οποίο αδυνατούσε πλέον να δώσει σταθερή τζούρα στα 35W με την Ατλαντίδα.
Επίσης σταθερή σαν βράχος και στο βολτόμετρο στο 60% φόρτιση. Εξαιρετική μπαταρία για τα λεφτά που ζητάει.
Μωβ Efest 700mAh (10.5A)Αγοράστηκε από το fabvape στα
7 ευρώ με ΦΠΑ. Η μωβ Efest τερμάτισε τρίτη και καταϊδρωμένη, και σε κάποια απόσταση από τις άλλες δύο μπαταρίες. Μου έδωσε
46 τζούρες των τεσσάρων δευτερολέπτων, πριν πέσει στο
45% φόρτιση στην οθόνη του E-Holly, σημείο πέρα από το οποίο αδυνατούσε πλέον να δώσει σταθερή τζούρα. Η μωβ Efest μου έδειξε από τις πρώτες τζούρες ότι θα χάσει από τις άλλες δύο μπαταρίες, επειδή έπεσε από το 100% φόρτιση στην οθόνη του E-Holly μόλις στη
7η τζούρα, ενώ αντίστοιχα η AW έπεσε στην
11η και η MXJO στη
10η τζούρα.
ΣυμπερασματικάΑυτό το μικρούλι τεστ, έδειξε κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα, ότι αυτή τη χρονική στιγμή η ολόφρεσκια AW των 12Α και 800mAh είναι ο ισχυρότερος παίκτης της κατηγορίας. Αν θέλετε το απολύτως καλύτερο και ισχυρότερο, την αγοράζετε με κλειστά μάτια. Στα 9,90 ευρώ τιμή βέβαια, είναι πολύ ακριβή, αλλά στην περίπτωσή της κυριολεκτικά ότι πληρώνεις, παίρνεις.
Αν τσιγκουνεύεστε την τιμή της AW, η αμέσως καλύτερη επιλογή είναι η MXJO, μια πολύ τίμια αγορά, ενώ η μωβ Efest δεν φαίνεται να δικαιολογεί την πολύ καλή φήμη που ακολουθεί τη συγκεκριμένη σειρά μπαταριών. Οι διαφορές βέβαια δεν είναι μεγάλες, αλλά σκεφτείτε ότι μία τετράδα από 18350 μωβ Efest θα δώσει σχεδόν τις ίδιες τζούρες με την Ατλαντίδα στα 35W, όσο μία τριάδα από 18350 AW.
Θα μου πείτε βέβαια τώρα, ότι τέσσερις μωβ Efest κοστίζουν το ίδιο όσο τρεις από τις νέες AW, οπότε θα έχετε κι εσείς δίκιο με τη σειρά σας...
Σημεία που χρειάζονται προσοχήΌσον αφορά ειδικά τις 18350 AW,
μεγάλη προσοχή παιδιά, μην τις μπερδέψετε με τις παλιές κόκκινες 18350 AW των 700mAh που είναι πιστοποιημένες στα 6Α μόλις.
Καμία μπαταρία από την παλιά σειρά των κόκκινων AW δεν μπορεί να παίξει σωστά με την Ατλαντίδα στα 35W, ούτε καν η 18650 των 2000mAh και 10Α, την δοκίμασα στο E-Holly και αδυνατούσε να δώσει σταθερή τζούρα, ακόμα και φορτισμένη στο 100%. Όταν μιλάμε λοιπόν για την Ατλαντίδα και 35W, εννοούμε αποκλειστικά την
νέα ενισχυμένη σειρά των κόκκινων AW.
Επίσης, το ότι παίζει το E-Holly στα 35W μια χαρά με την Ατλαντίδα με τις 18350 μπαταρίες, δεν σημαίνει ότι θα κάνουν το ίδιο και όλα τα ηλεκτρονικά μοντς της αγοράς. Σε δοκιμές που κάναμε στο CrazyVaper, το Elevator V2 αδυνατούσε να παίξει στα
30W με την Ατλαντίδα, τόσο με την καινούρια 18350 AW όσο και με την 18350 μωβ Efest. Αντίθετα, στα
25W έπαιζε κανονικά, χωρίς πρόβλημα, και με τις δύο μπαταρίες. Προφανής ιδιοτροπία της πλακέτας της Εβόλβ.
Ένα τρίτο σημείο προσοχής είναι το εξής: όταν λέμε ότι η Ατλαντίδα παίζει μια χαρά με τις 18350 μπαταρίες στα 35W, δεν σημαίνει ότι σκοτώνει κιόλας ή ότι πιάνει το
100% της απόδοσής της. Σαφέστατα και παίζει
πιο υποτονικά, από ότι θα έπαιζε στο ίδιο ηλεκτρονικό μοντ, π.χ. με την Sony VTC5. Που και αυτός ο συνδυασμός (Sony VTC5) και
4,4V περίπου με το E-Holly, είναι σαφέστατα
πιο υποτονικός με την Ατλαντίδα, από ότι π.χ. το Χ-Man 35 με τη θηριώδη 26650 MXJO των 35Α, που βλέπει μόνιμα την Ατλαντίδα σαν 0,6Ω αντίσταση και την πυροβολάει συνέχεια με 4,6V!