Θα βασιστώ πάνω σε αυτό: "τα πράγματα εδώ είναι κάπως ποιο χύμα" και θα κάνω μια σύντομη περιγραφή
της κατάστασης που επικρατούσε στην Ελλάδα pro-tpd εποχής, τις χρονιές που έζησα 2015 & 2016 δηλαδή.
-Στην αγορά κυκλοφορούσαν δεκάδες υγρά, πολλά από τα οποία premium (στο εύρος 22-30€/30ml), που δεν γράφαν πάνω τίποτα,
ούτε ημερομηνία παραγωγής, ούτε ημερομηνίας λήξης (ακόμη και να 'γράφαν, το ό,τι ένα υγρό "χαλάει" μετά από 1-2 χρόνια είναι
τελείως μη ρεαλιστικό, κάνω αναφορά παρακάτω). Παρ'όλα αυτά, θεωρούνταν TOP (από κριτικές σε sites/forum) και πολλούνταν
σε TOP/επώνυμα καταστήματα, χωρίς σχεδόν κανένας να "δίνει δεκάρα" για το πότε φτιάχτηκαν/λήγουν (τυχαίο παράδειγμα το
Suicide Bunny - Mother's Milk).
-Στην αγορά επίσης κυκλοφορούσαν άπειρα rebottled αρώματα, τα οποία στα online shops των καταστημάτων δεν αναγραφόταν πως
ήταν rebottled. Ανεξάρτητα ποιότητας/φήμης του καταστήματος. Πήγαινες σε TOP κατάστημα και σου δίναν rebottled θεωρώντας το
απολύτως φυσικό. Και αν ρωτούσες ο καψερός, η απάντηση θα ήταν ρομποτική του στυλ: "ε ναι, έτσι μας έρχονται, έτσι τα πουλάμε".
-Μπορώ να γράψω άπειρα πάνω στο θέμα, αλλά επειδή θα ξεφύγω, θα ξανα-γράψω πως αυτά έβλεπα να συμβαίνουν στην Ελλάδα,
σε περίοδο που είχα ψωνήσει από τα περισσότερα γνωστά (και μη) ατμιστικά e-shops και είχα αγοράσει πάνω από 200 υγρά, ίσως
και 300. Πιθανώς να ήταν παγκόσμιο το φαινόμενο, πχ. το Mother's Milk να κυκλοφορούσε και Αμερική χωρίς να γράφει τίποτα.
-Κάπου εδώ θέλω να γράψω πως η καραμέλα πολλών "τα υγρά δεν χαλάνε" είναι ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΨΕΜΑ. Το έχω ακούσει από πολλούς
και με έχουν χάσει πολλοί (είτε μαγαζάτορες, είτε χρήστες σε forum). Το ό,τι δεν χαλάνε με την έννοια να τα ατμίσεις και να καταλήξεις
στο νοσοκομείο ή να πεθάνεις, πιθανώς ναι, με αυτή και μόνο την έννοια "δεν χαλάνε" (πολύ βολικό για την πάρτυ τους). Κατά τ'άλλα,
σχεδόν όλα τα υγρά, όσο περνάει ο καιρός σκουραίνουν (χρωματικά) και λασπώνουν (γευστικά). Άλλα σε λιγότερους, άλλα σε περισσότερους
μήνες, ανάλογα τα συστατικά και την ποσότητα/ποιότητα νικοτίνης... αυτή κάποια στιγμή θα είναι η κατάληξη. Και επίτηδες έχω κρατήσει μια 5άδα
υγρά (τα 2 δεν είναι καν ανοιγμένα) που αγοράστηκαν από 2 επώνυμα καταστήματα τα οποία όταν τα αγόρασα μου στάλθηκαν με έντονα βαθιά πορτοκαλί
χρώματα και αποδείχθηκε πως όχι μόνο ήταν τέρμα λάσπη η γεύση τους, αλλά και τα κατάλοιπα ήταν εξωφρενικά. Τα υγρά πλέον έχουν όλα μαύρο χρώμα
παρόλο που τα έχω σε σκοτεινό/δροσερό ντουλάπι από τότε που τα πήρα (πριν 15 μήνες περίπου τα πήρα - τα 3/5 τα άνοιξα πριν 10-11 μήνες περίπου).
Κλείνωντας, ανάλογα πόσο "δυνατός" είσαι ψυχολογικά να ασχοληθείς με το θέμα, κανονικά πρέπει να πας από εκεί και να ρωτήσεις τί ακριβώς σημαίνει
το 8/13 (και αν είναι όντως ημερομηνία λήξης, να στο αλλάξει άμεσα), γιατί τα rebottled δεν γράφουν ημερομηνία λήξης/παραγωγής (ή έστω ημερομηνίας
που έγινε το rebottle), γιατί συνεχίζουν να τα πουλάνε έτσι ενώ τα περισσότερα (ή και όλα?) καταστήματα -πλέον- αναγράφουν αν τα αρώματα είναι
rebottled και γενικά να κάνεις μια μικρή/μεγάλη μανούρα (και αν μπορέσεις να πάρεις τα λεφτά πίσω και να μην ξαναπατήσετε εκεί). Αν όντως το υγρό
είχε λήξει από 8/13 ο τύπος είναι δημόσιος κίνδυνος, αν όχι και ισχύουν μόνο τα υπόλοιπα, είναι -απλά- ο κλασσικός ο χύμα ο κάφρος ο Ελληνάρας πωλητής.
EDIT: Μάλλον και οι δικές μου προσδοκίες είναι μη-ρεαλιστικές (όπως οι ημερομηνίες λήξης των υγρών ένα πράμα). Αν ένας πωλητής είχε τα @ρχίδι@
να παραδεχθεί πως τα υγρά λήγουν/χαλάνε/μεταλλάσσονται προς το χείριστο, τότε δεν θα ήταν πωλητής... αλλά κοινωνικός λειτουργός... ή και άγιος.