"To TPD αναφέρει μια χαρά για κατάθεση αναλύσεων για τη τοξικότητα των υλικών . "
Φίλε μου και φορέας υπάρχει και τι πρέπει να καταθέτουν προβλέπεται στο TPD . Και μια χαρά καταλαβαίνω τι σημαίνουν οι όροι . Να χαρακτηρίζουμε αστείο τις αναλύσεις ή όποιες άλλες πρακτικές που σκοπό έχουν να διαφυλάξουν την υγεία μας , μου ακούγεται περίεργο, ύποπτο ή στη καλύτερη περίπτωση αστείο . Το ψωμί του τόστ που γράφεις αναγράφει αναλυτικά τα συστατικά και τις ουσίες που κατασκευάστηκε όπως και όλα τα είδη που καταναλώνουμε .
Δεν νομίζω να χρειάζεται να είσαι χημικός μηχανικός για να δεις αν υπάρχουν κάποια πράγματα που βλάπτουν ή αν έχει μέσα χρώματα ή οτιδήποτε , όπως δε χρειάζεται να είσαι τεχνολόγος τροφίμων για να ξέρεις τα επικίνδυνα συντηρητικά .
Ας τα γράφουν και όποιος θέλει τα διαβάζει στη τελική .Καταναλωτές είμαστε και έχουμε το δικαίωμα επιλογής .
Με τα παραπάνω και οι σοβαροί κατασκευαστές θα έχουν όφελος μιας και θα φύγουν από την αγορά οι αλμπάνηδες .
συγχώνευση συνεχόμενων
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
1) Σχεδόν όλες οι εταιρείες αρωμάτων( σίγουρα αυτές που σε αφορούν) έχουν αναλύσεις για αυτά που πουλάνε αναρτημένες. Οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν επίσης αναλύσεις αναρτημένες, και αν δεν έχουν (πχ μικρές όπως η VnV), χρησιμοποιούν αρώματα από αυτές που έχουν. Άρα αν θες αναλύσεις, υπάρχουν σχεδόν για όλα. Πάρε τον κατάλο γο της Flavour Art αν καίγεσαι και ξεκίνα να διαβάζεις. Έχεις πολλή δουλειά.
2)Γράφεις για αυτά που προβλέπει το TPD με μία σιγουριά. "Κατάθεση αναλύσεων για την τοξικότητα των ουσιών". Βαρύγδουπο, αλλά νόημα 0. Τι σημαίνει τοξική ουσία; Όλες οι ουσίες έιναι τοξικές, σε συγκεκριμένες αναλογίες. Λες ότι ξερουμε όλοι για τα επικίνδυνα συντηρητικά. Ποια είναι αυτά; Δεν είανι τα "Ε", που φοβόταν η γιαγιά μας πάντως. Υπόψιν, πως τα υγρά και τα αρωματα, σε μεγάλο βαθμό, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ συντηρητικά, είναι συντηρητικό η pg και η vg. Μιλάς για χρώματα. Τα χρώματα από μόνα τους δεν είναι κάτι κακό, εκτός αν ο αλλος ρίξει μεσα ντούκο. Γενικά χρησιμοποιούνται ευρέως χρώματα στη ζαχαροπαλστική, σε τροφιμα, χωρίς πρόβλημα. Δεν έχουν σχέση αυτά που λες με την πραγματικότητα.
Όλη η ουσία βρισκεται εδώ:
Το πρόβλημα με τις αναλύσεις είναι πως αφορούν ένα πολύ μικρό υποσύνολο των ουσιών που περιέχουν τα υγρά και καλύπτουν περισσότερο τα τυπικά παρά τα ουσιαστικά.
Για να στο κάνω πιο λιανά. Αυτή τη στιγμή η TPD ορίζει πως πρέπει να κατατίθεται φάκελος, που έχει μέσα αναλύσεις. Όταν λέω πως δεν υπάρχει φορέας, δεν εννοώ μόνο ότι αυτούς τους φακέλους επί της ουσίας δεν τους ελέγχει κανείς (που ισχύει), αλλά πολύ χειρότερα, και να υπήρχε υπεύθυνος φορέας ελέγχου, αυτοί οι φάκελοι δεν σημαίνουν πρακτικά ΤΙΠΟΤΑ.Αυτό γιατί για να κάνεις ελέγχους, πρέπει να αχοληθεί κάποιος (φορέας δηλαδή) να κάνει μελέτες επί της ουσίας για το τι επιδράσεις μπορεί να έχουν οι ΜΗ τοξικές ουσίες σε μικρές συγκεντρώσεις όταν τις τρώμε, αν τις εισπνεύσουμε σε μικρότερη ή σε μεγαλυτερη συγκέντρωση. Να γίνουν μελέτες για το πως απορροφώνται οι διάφορες ουσίες από τον οργανισμό, σε αντίστοιχες συνθήκες και ΠΟΛΛΑ άλλα χρήσιμα. Αντίθετα ξέρεις τι συμβαίνει; Θα σου φέρω παραδείγματα.
Αυτή τη στιγμή έχουμε δαιμονοποιήσει το διακετύλιο, επειδή εργαζόμενοι σε εργοστάσια ποπ κορν αρρώστησαν εισπνέοντας το για χρόνια με το κιλό, και απλά απαγορεύεται, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει αυτό σε μικρές ποσότητες. Από την άλλη, αν κάποιος κατασκευαστής βάλει σάκχαρα στα υγρά του , που καρβουνιάζουν πάνω στην αντίσταση και βγάζουν καρκινογόνες ουσίες, μπορεί κάλλιστα να βγάλει αυτό το προϊον στην αγορά με φάκελο, γιαι δεν είναι "τοξικές¨ ουσίες. (Διορθώστε με αν κανω λάθος στο δεύτερο).
Γενικά η επιστημονική κοινότητα, για συγκεκριμένους λόγους πέρα από συγκεκριμένα φωτεινά παραδείγματα, ασχολείται με το να μετρά τους ρύπους καμένων αντιστάσεων, να αραδιάζει "επικίνδυνες" ουσίες που είναι "τοξικές" (στην καθαρή τους μορφή βέβαια, δηλαδή 100% της ουσίας), όπως κρατήσου:
Η κανέλα, η συνθετική βανίλια και η μένθόλη (!?!?!), και πιο πρόσφατα να φλομώνει ποντίκια στον ατμό για ώρες και να τους κάνει εξετάσεις να δει αν είναι καλά, και να βουτάει ανθρώπινα κύτταρα στη νικοτίνη να δει αν χαλάνε. Και αυτά επιστημονικα δεδομένα είναι, δεν ξέρω αν σε καλύπτουν. Εμένα όχι πάντως.
Τέλος αν είναι περίεργα ή και
ύποπτα, αστεία στην καλύτερη περίπτωση αυτά που λέω εγώ, το να σε πείθουν ένα μάτσο νούμερα για τα οποία δεν έχεις ιδέα, ότι αυτό που καταναλώνεις είναι ασφαλές, εγώ το χαρακτηρίζω στην καλύτερη περίπτωση
αφέλεια, ή στρουθοκαμηλισμό. Τη χειρότερη δεν τη γράφω, θα πέσει διαχειριστικός πέλεκυς