Μπορεί και να είναι λίγο off αυτό που θα πω, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας όλοι:
Από την πρώτη μέρα που μπήκα σε αυτό το φόρουμ, παρατηρώ ότι για κάποιο λόγο θεωρούμε ότι η καπνική γεύση είναι ίδια με την τσιγαρίσια.
Σήμερα, μετά από ένα διάστημα καθαρής γεύσης το οποίο θεωρώ αρκετό, μπορώ να πω ότι αυτή η προσέγγιση είναι εντελώς λάθος. Τσιγαρίσια, είναι μια γεύση άσχημη κατά τη γνώμη μου, κάτι σταχτοκαμένο, καρβουνιασμένο. Καπνική πχ, θεωρώ τη γεύση που έχει ένα καλό πούρο πριν το ανάψουμε, και άντε για κάποια ώρα, γιατί μετά και αυτό γίνεται αίσχος.
Νομίζω, ότι ανεξαρτήτως από τον τρόπο που το εκφράζει ο καθένας πρώην καπνιστής, εννοεί αυτό που εννοούμε και οι περισσότεροι: Γεύση καπνού τσιγάρου (γιατί η συντριπτική πλειοψηφία κανονικά τσιγάρα κάπνιζε), και την αίσθηση που αφήνει στα ρουθούνια όταν βγάζει τον καπνό από την μύτη.
Και φυσικά θεωρώ μονόδρομο το ξεκίνημα του ητ με τη χρήση καπνικού αρώματος. Απλά θεωρώ τουλάχιστον άτοπη την πρακτική κάποιων εμπόρων επί το πλείστον να προσπαθούν να πλασάρουν τα υγρά τους λέγοντας πχ "Τι καπνίζεις? Marlboro? Πάρε Max Blend, ίδιο είναι."
Όχι, δεν είναι ίδιο. Ούτε ευτυχώς θα γίνει ποτέ.
Α γεια σου... Και δυστυχώς σ' αυτή την παραπλάνηση-παρανόηση οδηγούν πολλές φορές -μάλλον όμως άθελά τους- και πολλοί ατμιστές. Διάβασα π.χ. σε κάποια απάντηση σε ανάλογη ερώτηση, σε κάποιο άλλο νήμα:
«Το τάδε άρωμα είναι 100% καπνικό και μ' αρέσει κιόλας επειδή αφήνει μια επίγευση του τάδε φρούτου».Ώπα κουμπάρε! Κάπου τα μπέρδεψες... Το παραδοσιακό τσιγάρο που γνωρίζουμε όλοι, δεν έχει σχέση με φρούτα, οπωροκηπευτικά και γλυκά του κουταλιού. Ξεκινά από μια ουδέτερη επίγευση έως κάτι το ελαφρώς αρωματικό, πάντα με μια διάνθηση πικρίλας.
Όσοι έχουν μπει ήδη στο λούκι του η.τ., προφανώς και γνωρίζουν ή υποψιάζονται ότι ο όρος «καπνικό», «τσιγαρίσιο» κ.λπ., δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα με την στενή έννοια των όρων (ακόμη κι όταν δεν προσδιορίζονται με κάποια επίγευση, όπως στο παράδειγμα). Ο νέος ατμιστής όμως αυτό το αγνοεί και είναι φυσικό κάπου να απογοητεύεται. Εγώ έχω δώσει σε φίλους και γνωστούς να δοκιμάσουν τις διάφορες γεύσεις που διαθέτω (όλες «καπνικές» κι από τις πιο δημοφιλείς). Ούτε ένας δεν έχει ενδιαφερθεί να το προχωρήσει, επειδή ακριβώς απουσιάζει η πραγματική γεύση τσιγάρου. Μάλιστα, απ' ό,τι διαπίστωσα, οι πιο αυστηροί κριτές είναι οι γυναίκες (το παραθέτω ως άχρηστη πληροφορία).
Το μόνο κοινό που έχει με το κτ, είναι η πρόσληψη νικοτίνης. Αυτό και τίποτ' άλλο.
Ένας νέος χρήστης, θα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Στο ητ βρίσκει ένα διαφορετικό και πιο υγιεινό τρόπο πρόσληψης νικοτίνης. Ούτε η γεύση είναι του τσιγάρου, ούτε κάτι άλλο κοινό έχουν. Κι αν παραμείνει λίγο καιρό στο ητ, τότε θα καταλάβει καλά, ότι αυτό που αποζητούσε (η γεύση του κτ) δεν είναι τίποτ' άλλο παρά άσχημη μυρωδιά και θεόπικρη γεύση! Τα οποία δε θα θέλει να τα ξέρει πλέον, και θα αναρωτιέται πώς τα άντεχε τόσο καιρό!!!
Θα διαφωνήσω εν μέρει... Παρ' όλο που δεν καπνίζω πλέον, την γεύση του κανονικού τσιγάρου την αναζητάω σε περιπτώσεις, όπως το πρωί που ξυπνάω με τον καφέ, μετά το φαγητό, με το ποτό κι όταν είμαι κουρασμένος. Ας πούμε ότι είναι κάτι παρόμοιο με τον συνδυασμό ψαριού και λευκού κρασιού, ή για να το κάνω και πιο συγκεκριμένο σε προσωπικό επίπεδο, εδώ στην Κρήτη π.χ. στον γύρο και στο σουβλάκι δεν βάζουν τζατζίκι, αλλά γιαούρτι. Το γιαούρτι μ' αρέσει· το σκόρδο όχι. Αλλά ρε παιδιά, το σουβλάκι μου το γουστάρω με τζατζίκι κι ας έχει μέσα 100 κιλά σκόρδο. Αλλά και το ότι μου αρέσει το τζατζίκι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα το φάω και με τον μουσακά, ή την πίτσα.
Το ότι το τσιγάρο πικρίζει, ουδόλως αποτελεί -κατ' εμέ- ανασταλτικό παράγοντα για να το ατμίζει κάποιος (εάν και ότι κυκλοφορήσει υγρό ανάλογης γεύσης), είτε μόνο του, είτε σε εναλλαγή (ή και σε συνδυασμό) με τις γεύσεις του η.τ. όπου κυριαρχεί η γλυκάδα. Προσωπικά, ευχαρίστως θα άτμιζα μια γεύση καπνού Drum (ή έστω κάτι που να μυρίζει απλό καπνό) παράλληλα με το Maxx Blend, ή το Tribeca.