Δεν μπορώ να καταλάβω κάποια πράγματα που λέει ο κύριος Φαρσαλινός , δεν συμβαδίζουν με την λογική μου:1. Οι εταιρίες παραγωγής υγρών έχουν άγνοια για το αν τα υγρά τους περιέχουν διακετύλιο
2. Οι εταιρίες παραγωγής υγρών έχουν άγνοια σε σχέση με την επιστημονική ερμηνεία των αποτελεσμάτων των μελετών που έχουν γίνει μέχρι τώρα.
3. Οι εταιρίες παραγωγής υγρών δεν κάνουν αναλύσεις.
4. Είναι θέμα άγνοιας και όχι οικονομικών συμφερόντων και μόνο.
5. Οι εταιρίες παραγωγής υγρών θα ευαισθητοποιηθούν επειδή η παρούσα μελέτη έδειξε ότι το 74% των δειγμάτων περιέχει διακετύλιο , ενώ μέχρι τώρα δεν το ξέραν έτσι και αλλιώς.
6. Οι εταιρίες παραγωγής υγρών θα τρομάξουν αν μερικοί καταναλωτές ζητήσουν χαρτί χημικής ανάλυσης αλλιώς δεν θα αγοράζουν τα προϊόντα τους , όταν δεν υπάρχει κανένας να τους υποχρεώνει με αποδείξεις να παραδεχτούν ότι πουλάνε επικίνδυνα υγρά και η συντριπτική πλειοψηφία θα συνεχίσει να αγοράζει , αφού οι μελέτες που γίνονται δεν παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία για συγκεκριμένες εταιρίες.
7. Η μελέτη αυτή θα έχει αποτέλεσμα γιατί απέδειξε κάτι , χωρίς να επιφέρει επιπτώσεις σε καμία εταιρία , αναδεικνύοντας κάτι που ήταν έτσι και αλλιώς γνωστό , χωρίς να ασκεί κάποια μορφή πίεσης.
8. Αν έβγαιναν αυτές οι χειροπιαστές αποδείξεις στο κοινό , δεν θα είχαμε άμεσα αποτελέσματα. Δεν θα αναγκάζονταν άμεσα να κάνουν κάτι οι εταιρίες και αυτές που εξετάστηκαν αμέσως τώρα και οι υπόλοιπες μετά. Δεν θα είχανε οικονομική ζημιά από μια τέτοια λίστα και αυτό δεν θα τους ανάγκαζε να κάνουν κάτι.
9. Οι εταιρίες που δεν εξετάστηκαν , έχουν και αυτές υγρά με ακετυλένιο , οπότε δεν έχει νόημα να πούμε ποιες εξετάσαμε και αποδείξαμε ότι έχουν σίγουρα. Μα άμα το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς αναγκαστεί να σταματήσει να πουλάει δηλητήριο θα αναγκαστεί και το υπόλοιπο. Αν δεν αναγκαστεί κανένας , πιο το νόημα της μελέτης?
10. Η μόνη λύση είναι να ζητάμε χαρτί , αυτό πάντα ίσχυε και ισχύει για ότι τρώμε και ότι πίνουμε , αυτό δεν είναι λύση. Λύση είναι βγάζω την λίστα στην φόρα , κάνω οικονομικό κακό στις εταιρίες που μας δηλητηριάζουν στον βωμό του κέρδους (αφού δεν φοβάμαι τις μηνύσεις) , τις εκβιάζω με τα μέσα που έχω και προσφέρω την γνώση μου και την επιστημονική μου κατάρτιση σε αυτούς που ζήτησα οικονομική βοήθεια για να γίνει αυτή η μελέτη. Δηλαδή δεν κατάλαβα τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε τώρα με την πληροφορία που μας δίνει αυτή η μελέτη? Ή να πετάξουμε όλα τα αρώματα και να καπνίζουμε σκέτη vg ή να καπνίζουμε αρώματα και να ευχόμαστε να μην είναι στο 74% ή να κόψουμε το η.τ. και να πηγαίνουμε κάθε βδομάδα στα καταστήματα να ρωτάμε αν βγήκε χαρτί με χημική ανάλυση. Θα περιμένουμε δηλαδή μέχρι πότε θα φιλοτιμηθούν οι εταιρίες να κάνουν αναλύσεις (αν υποθέσουμε ότι δεν έχουν κάνει ήδη) , να αλλάξου χημικά και να εκδίδουν χαρτί ανάλυσης , όταν έχουμε στα χέρια μας μια μελέτη φωτιά που θα βάλει φωτιά στον κώλο των εταιριών...και μέχρι τότε , αν γίνει ποτέ αυτό να ατμίζουμε δηλητήρια...ωραία...
11. Δεν είμαι επιστήμονας και δεν ξέρω , αλλά μου φαίνεται περίεργο να δημοσιεύεται μια μελέτη που λέει ότι ανάλυσα 156 αρώματα , έβγαλα αυτά τα αποτελέσματα αλλά δεν σας λέω πια αρώματα ήταν. Δηλαδή τι στοιχεία είναι αυτά? έτσι τόσο γενικά γίνονται οι μελέτες? Και εν πάση περιπτώση αν γίνονται έτσι , τι αξιοπιστία έχουν στην επιστημονική κοινότητα και πόσο αποτέλεσμα φέρνουν?
12. Εσύ κύριε Φαρσαλινέ ατμίζεις βάση των αποτελεσμάτων της έρευνάς σου ή ατμίζεις στην τύχη ή πας στα καταστήματα και ζητάς χαρτιά? Αυτά τα υγρά που λες ότι βρήκες με μεγάλες συγκεντρώσεις ακετυλινίου τα ατμίζεις , ναι ή όχι? Δεν καταλαβαίνω πως την μία ζητάς οικονομική βοήθεια από συνατμιστές σου , σαν να είμαστε όλοι μια ομάδα και τώρα λες δεν είναι θέμα της μελέτης να καταδείξουμε συγκεκριμένες εταιρίες. Ε ποιο είναι το θέμα ? Για μένα αυτό είναι το θέμα , όχι γιατί οι υπόλοιπες που δεν εξετάστηκαν δεν έχουν επικίνδυνα υγρά , αλλά γιατί αν αυτά τα 156 υγρά , σταματήσουν να παρασκευάζονται και τα επικίνδυνα συστατικά αντικατασταθούν με ακύνδινα , τότε μόνο και οι υπόλοιπες εταιρίες θα αναγκαστούν να κάνουν το ίδιο , τότε μόνο θα μπορούν να εκδίδουν χαρτί χημικής ανάλυσης.
Τεσπά με αυτούς τους ρυθμούς βλέπω να παθαίνουμε όλοι εμείς οι ατμιστές καρκίνο σαν τα πειραματόζωα και οι μελέτες να συνεχίζουν να μιλάνε αόριστα. Από την μία το οικονομικό κέρδος των εταιριών , από την άλλη η διακριτικότητα των επιστημόνων και τελευταίοι εμείς οι ατμιστές. Από το τίποτα καλύτερα που έγινε και αυτή η μελέτη , αλλά είναι κρίμα να δηλητηριαζόμασται όταν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις που θα μπορούσαν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα. Σεβαστός επιστήμονας κύριε Φαρσαλινέ , 1000 φορές καλύτερος από τους περισσότερους , αποδεδειγμένα υπερασπίζεσαι το η.τ. έναντι του κ.τ. , αλλά εδώ διαλέγεις επιστημονική διακρητικότητα ή όπως θες πες το και μας αφήνεις όλους να κοιτάμε τον νεροχύτη όπως έγραψε κάποιος παραπάνω. Και μετά τον νεροχύτη κάπου εκεί δίπλα είναι και το πακέτο με τα τσιγάρα...