.Κακό για τον κατασκευαστή, καλό για τους ατμιστές. Τα μαγαζιά είχαν κρατήσει λίγο τα προσχήματα για τον skyline αν θυμάμαι καλά αλλά εδώ δεν μάσησαν.
Κατά την γνώμη μου είναι μία "win-win" κατάσταση για όοοοοολους.
1) Οι κατασκευαστές, αν είναι άγνωστοι, γίνονται γνωστοί. Αν είναι γνωστοί, δίνουν ένα παράθυρο στους καταναλωτές ώστε να δοκιμάσουν & αν τους κάνει, να προχωρήσουν στην αγορά του/των γνήσιων. Μην ξεχνάμε κάποια πράγματα:
α) Οι περισσότεροι παράγονται σε εξαιρετικά λίγα κομμάτια & διατίθενται ΜΟΝΟ μέσα από μυστικές ομάδες Facebook, με κλήρωση.
β) για κάποιους αποτελούν δείγμα κοινωνικού στάτους, ενώ για άλλους,
γ) είναι επένδυση που αποδίδει καλά χρήματα.
Από εδώ λοιπόν, οι κατασκευαστές των γνήσιων hi-end δεν έχουν να φοβούνται ότι θα χάσουν εν δυνάμει αγοραστές.
2) Οι κλωνοκατασκευαστές:
α) Παράγουν πλέον κλώνους που σαν κατασκευές είναι πολύ προσεγμένες & που (τουλάχιστον εξωτερικά) δύσκολα βρίσκει κάποιος διαφορές ή ατέλειες.
β) Οι τιμές κυμαίνονται στο 1/5 - 1/10 των αντίστοιχων γνήσιων. Ετσι γίνονται εύκολα αποκτήσιμοι από ευρύτατα κοινά ατμιστών, είτε επειδή ποτέ δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν γνήσια, είτε σαν φτηνή δοκιμή για αυτούς που θα προσπαθήσουν (κάποιες φορές είναι προσπάθεια) να αποκτήσουν γνήσια.
γ) Καλώς ή κακώς, είναι ενός τύπου "άτυπη" διαφήμιση για κατασκευαστές που αλλιώς κανείς δεν θα γνώριζε. Ειδικά εκείνους που είναι 1-2 άτομα σε κάποιο γκαράζ-εργαστήριο. Αν & η σχεδόν άμεση κυκλοφορία κλώνων έχει σχολιαστεί ως προς το κατά πόσο υπάρχουν & κατασκευαστές που έρχονται οι ίδιοι σε επαφή με τους κλωνοποιούς.
3) Εμείς (οι homo consumus)
Για όλους τους παραπάνω λόγους. Προσωπικά, ξεκίνησα από κλώνους γνωστών κατασκευαστών στην ελληνική αγορά. Ομως, προχώρησα & σε (επιτυχημένες) αγορές ονομάτων παντελώς άγνωστων, από "περίεργες" χώρες, με "περίεργα" ονόματα, από "περίεργους" κατασκευαστές & με "περίεργες" τιμές. Που αν δεν υπήρχαν οι κλώνοι, ποτέ δεν θα γνώριζα,
Piece out, ξέρω ότι πολλοί δεν θα συμφωνήσετε, δεκτό & αποδεκτό από τα πριν. Δικός μου στόχος δεν ήταν να υπερασπιστώ, καταραστώ ή να πάρω θέση. Απλά μία δική μου (φαντάζομαι & άλλων) προσέγγιση της θεάς αγοράς από έναν άθεο (μη πιστό της, εννοώ) καταναλωτή,