Όσοι έχουν περάσει από κάποια σχολή πληροφορικής θα θυμούνται πολύ καλά ότι το μάθημα της αρχιτεκτονικής υπολογιστών ήταν ένα από τα χειρότερα μιας και αφορούσε πράγματα και λεπτομέρειες για την αρχή λειτουργίας σε βαθμό ανατριχιαστικά βαρετό και με ελάχιστες χρήσιμες πληροφορίες για το μέλλον.
Σε αντίθεση με αυτό όσον αφορά τους ατμοποιητές είναι μια συζήτηση και μια μελέτη θα έλεγα που τείνει να είναι αρκετά ενδιαφέρουσα τόσο γιατί μπορεί να αναδειχθούν παλαιότερα προβλήματα είτε γιατί μπορεί να ανακαλυφθούν νέες ιδέες όσον αφορά την σχεδίασή τους.
Όλα αυτά νομίζω ότι θα προκύψουν από την εμπειρία των ατμιστών και όχι από το τι καινούργιο θα βγάλει η κάθε εταιρία, καθώς έχει φανεί στην μέχρι τώρα ιστορία ότι οι εταιρίες πάνω κάτω ακολουθούν την ατμιστική κοινότητα και το τι αυτή ζητάει.
Αυτό το νήμα έχει σκοπό να φιλοξενήσει ιδέες και προβληματισμούς γενικά για την αρχιτεκτονική των ατμοποιητών.
Θα ήθελα να αρχίσω με κάποια θέματα που με προβληματίζουν μετά από 1 χρόνο+ στον ατμό έτσι ώστε να ακουστούν οι διαφορετικές απόψεις και γνώμες.
(Αν υπάρχει σχετικότερο θέμα παρακαλώ όπως μεταφερθεί.)
Βιασμός του υγρούΕντάξει, ας αρχίσω με την νούμερο 1 απορία που μου έχει γεννηθεί εδώ και καιρό. Ως βιασμός του υγρού θέλω να παρομοιάσω την τάση που έχουν τα υγρά, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, να αλλάζουν σύσταση, χρώμα, ιξώδες εντός των ατμοποιητών. Η θεωρία που έχω καταλήξει είναι ότι ο κύριος υπαίτιος είναι η θερμοκρασία που αναπτύσσεται εσωτερικά των clearo ανεβάζουν την θερμοκρασία των μεταλλικών μερών του ατμοποιητή και συνεπώς του υγρού. Αναφέρω τους clearomizer γιατί εκεί γίνεται αντιληπτό, σαφώς και θα γίνεται και σε τυφλούς ατμοποιητές. Το ερώτημα δεν έχει να κάνει τόσο στο αν είναι καλό η όχι, όσο στο αν επηρεάζει την γεύση. Σίγουρα σε ένα ατμοποιητή τύπου ce4+ που το virginia έχει γίνει "μέλι" λογικό είναι το φυτίλι να μην τροφοδοτείται σωστά. Αυτό δεν σημαίνει για μένα ότι είναι κακό, απλά είναι λάθος. Τι γίνεται όμως με την γεύση? Σας συνιστώ ένα πείραμα, πάρτε το υγρό αυτό και ρίξτε το σε dripping ατμοποιητή, θα παρατηρήσετε έντονη γεύση αλλά παραλλαγμένη αρκετά. Απορία σχετική: μήπως αυτοί οι κακόμοιροι ego-t, ego-c με το υγρό στο πιπάκι που παραδέχομαι ότι δίνανε καλή γεύση έφταιγε το γεγονός ότι το υγρό ήταν πιο απομακρυσμένο από τα μεταλλικά μέρη του ατμοποιητή? Ναι αλλά και εκεί άλλαζε η σύσταση του υγρού! Μήπως είναι αυτός τελικά ο λόγος που οι dripping ατμοποιητές αποδίδουν τις γεύσεις καλύτερα? Πως τελικά θα έπρεπε να είναι ένας ιδανικός τρόπος τροφοδοσίας χωρίς να «βιάζετε το υγρό»? bottom feeder?
Τις γνώμες σας...
tank & Bottom CoilΘα προσπαθήσω να περιγράψω την θεωρία μου σχετικά με τους bottom coil ατμοποιητές σε tank προσέχοντας να μην τους θάψω εντελώς γιατί είναι λεπτή η θέση μου!
Επισημαίνω ότι είναι η προσωπική οπτική των πραγμάτων, δεν σημαίνει ότι είναι σωστή, προσφέροντας πεδίο προς συζήτηση.
Για αρχή να πω ότι από τότε που ανακαλύφθηκαν μου άρεσε τρομερά η ιδέα να μπορείς να βλέπεις το υγρό σου στο tank και εφόσον είναι χαμηλά η αντίσταση το φυτίλι θα βρέχετε συνεχώς οπότε θα έχουμε αδιάλειπτη παροχή υγρού χωρίς τις αμαρτίες των top coil! Με τον καιρό απέκτησα αρκετούς και πειραματίστηκα αρκετά. Το αποτέλεσμα που κατέληξα είναι ότι το μοντέλο αυτό δεν δουλεύει! Χωρίς παρεξήγηση αλλά νομίζω ότι καιρός είναι οι εταιρίες να αρχίσουν να ψάχνονται για κάτι καινούργιο και όχι να επαναλαμβάνουν συνεχώς την ίδια αρχιτεκτονική με διάφορα μοντέλα. Δεν λέω κάθε version διόρθωνε και κάτι, αλλά σε γενικές γραμμές το μοντέλο αυτό πάσχει.
Και εξηγούμε:
Ας κάνουμε ένα πείραμα, ας πάρουμε μια άδεια σύριγγα των 5ml, την τοποθετήσουμε ας πούμε στο 1ml και βουλώσουμε το στόμιο με το δάκτυλο. Τραβάμε προς τα έξω το έμβολο και παρατηρούμε ότι με τα βίας μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τα 2-2,5ml. Αν τοποθετήσουμε τώρα στα 3ml και τραβήξουμε πάλι θα δούμε ότι μπορούμε να πάμε μέχρι τα 5+ml. Αυτό μας δείχνει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αέρας εσωτερικά, τόσο πιο πολύ ανοχή έχει στην συμπίεση και αποσυμπίεσή του. Αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα και με τους bottom coil μέσα σε tank ατμοποιητές. Αναφέρω ενδεικτικά τα προβλήματα των T2 που έκαναν πλημύρα όταν η στάθμη του υγρού ήταν χαμηλά μέχρι και στο ότι, σχεδόν σε όλους του ίδιου τύπου, αν τους γεμίσεις μέχρι τέρμα έχεις κακή τροφοδοσία και ας κάνεις και λεπτόρρευστα υγρά. Για όλα φταίει ο αέρας και όταν κάποιες φορές καταφέρουμε να ατμίσουμε κανονικά, ας πούμε ότι θα είναι συγκυριακό και στο επόμενο 0,5ml κατανάλωσης τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.
Ειδικότερα στην περίπτωση που γεμίσουμε τέρμα το tank και κάνουμε σύγκριση ένα μικρής διαμέτρου με ένα μεγαλύτερης διαμέτρου tank θα δούμε ότι έχουμε ανάλογα αποτελέσματα λόγω του διαφορετικού όγκου του αέρα που υπάρχει και κατά πόσο "αφήνει" το υγρό μας να ποτίζει την αντίσταση.
Εν κατακλείδι όσα mm φυτίλι και να χρησιμοποιήσω για να επισκευάσω έναν evod ή έναν παρόμοιας λογικής κάποια στιγμή θα πάρω ή καψούλι ή πλημύρα. Επαναδιατυπώνω λοιπόν ότι το μοντέλο ok δουλεύει, αλλά δεν πρόκειται να είναι σταθερό λόγω φυσικής.
Τις γνώμες σας επίσης...
Είναι σκουριά αυτό που βλέπω?Το φαινόμενο το έχω εντοπίσει σε επισκευάσιμους ατμοποιητές και συνήθως με κεραμικό. Μετά τα 7-10+ ml παρατηρείται σκουρόχρωμο υγρό στον πόλο να γλύφει τις τρύπες αερισμού και συνεπώς και τον πόλο της μπαταρίας που το χρώμα θυμίζει έντονα σκουριά. Για αρχή να πούμε ότι σκουριά δεν είναι σε καμία περίπτωση λόγω του ότι έχει παρατηρηθεί σε ατμοποιητές με τέτοια υλικά τα οποία δεν σκουριάζουν. Η πιο λογική εξήγηση είναι η μικρή διαρροή υγρού από την πολυκαιρισμένη αντίσταση που είναι γεμάτη επικαθίσεις και μαζί με την χάλια-αδιάφορη γεύση που έχεις στο στόμα, σου υπενθυμίσουν ότι πρέπει να αλλάξεις αντίσταση. Το ερώτημα πάλι για μένα δεν είναι αν είναι καλό ή κακό αλλά το γιατί. Τι συμβαίνει σε μια πολυκαιρισμένη φυτιλοαντίσταση? Ξαφνικά το φυτίλι αποθηκεύει περισσότερο υγρό? Το σύρμα είναι τόσο χάλια που δεν μπορεί να φτάσει μια σωστή τάση για ατμοποίηση? Με μια γρήγορη σκέψη θα έλεγα το δεύτερο αλλά δυστυχώς το φαινόμενο συνεχίζει να παρατηρείται ακόμα και αν ανεβάσουμε κατά πολύ τα volt.
Ελπίζω να προβλημάτισα καλοπροαίρετα και συγνώμη για το μακρύ post, όμως μέσα από κάτι τέτοια θέματα μόνο καλά μπορούν να βγουν.
ΥΓ:Θα μπορούσε το θέμα να λέγεται και «γκρινιάξτε για τον ατμοποιητή σας»!!