Κατ’ αρχάς, να υπενθυμίσω άλλη μια φορά, πως ούτε επαγγελματίας γευσιγνώστης είμαι, ούτε είναι το επάγγελμά μου οι δοκιμές και κριτικές ατμιστικών υγρών. Θεωρώ τον εαυτό μου ως μέσο ατμιστή, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα. Ούτε τρολάκι εταιρείας είμαι, ούτε επιθυμώ να γίνω. Την προσωπική μου άποψη παραθέτω και τίποτα άλλο.
Η παρούσα δοκιμή, αφορά τα υγρά της εταιρείας Flavourland. Όπως ανακοινώθηκε, την 25
η Μαρτίου, η εταιρεία Zibacco που εμπορεύεται τα συγκεκριμένα υγρά, αποφάσισε ως προωθητική ενέργεια να χαρίσει σε κάθε ατμιστή για όσο διαρκεί το στοκ, από 4 μπουκαλάκια των 8 ml τα οποία όμως έχουν ημερομηνία λήξης την 30/03/2013. Όπως οι περισσότεροι πιστεύουμε, και ελπίζω να είναι αλήθεια, τα ατμιστικά υγρά δεν παρουσιάζουν κάποια επικινδυνότητα μετά την ημερομηνία λήξης τους, και από όσο έχω διαβάσει, συμφωνώ. Αυτό δε σημαίνει ότι παλαιώνουν ωσάν ένα καλό ερυθρό Merlot οπότε μην φυλάτε τα υγρά για τη μέρα που θα πάει φαντάρος ο γιος σας ή που θα αρραβωνιάσει η κόρη σας.
Σήμερα παρέλαβα και εγώ τα 4 μπουκαλάκια μου, πληρώνοντας τα μεταφορικά των €6,00, κάτι που το γνώριζα και δεν με ενόχλησε καθόλου. Ανοίγοντας το φάκελο, βρήκα ένα μπουκαλάκι Fresh Breath, ένα Virginia και δύο M blend. Η συσκευασία τους δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα, πόσο μάλλον το στικεράκι με το Χ! Όλα στα 9mg, μετά από διασταύρωση αφού τα γράμματα δεν ήταν και πολύ ευκρινή, όλα με VPG χωρίς να αναγράφονται πουθενά οι αναλογίες. Απών επίσης και το σύμβολο με τη νεκροκεφαλή το οποίο προβλέπεται για προϊόντα με νικοτίνη. Μπράβο στην εταιρεία, σκέφτηκα, για την ενέργειά της αυτή και ανυπομονώντας να τα δοκιμάσω, τα άνοιξα τουλάχιστον για να τα μυρίσω. Το M blend μύριζε εντελώς αδιάφορα και το Fresh Breath σαν στοματικό διάλυμα, αλλά αυτό που με παραξένεψε ήταν το Virginia που και πολύ σκούρο ήταν, και η μυρωδιά του θύμιζε έντονα σιρόπι σοκολάτας Carte d’ or. Έφτασα σπίτι, έφαγα ένα εξαιρετικό γεύμα με την ελπίδα να το σφραγίζω με ένα καλό άτμισμα, ξέπλυνα τον ουρανίσκο μου πρώτα με στοματικό διάλυμα και μετά με χυμό λεμονιού, άτμισα 1 ml σκέτη βάση στον κάθε έναν από τους 2 Τ3 που θα χρησιμοποιούσα για τη δοκιμή, και ξεκίνησα.
Είπα πιο πριν ότι σκέφτηκα μπράβο στην εταιρεία. Μετά τις δοκιμές, η γνώμη μου άλλαξε σε «τι σας έκανα???». Και εξηγούμαι:
1) M Blend. Έχοντας στο μυαλό μου γεύσεις εφάμιλλες με το Maxx Blend, Maxboro και γενικά καπνούς, έβαλα μισό ml στον Τ3 μου. Τράβηξα, ξανατράβηξα, ξαναματατράβηξα, το ίδιο αποτέλεσμα. Μάπα το καρπούζι. Κάποιοι είπαν για χαλασμένο λιβάνι, δεν ξέρω αν ήταν αυτό, αλλά ήταν κάτι το απροσδιόριστα άσχημο. Καμία καπνίλα, λίγο χτύπημα, λίγο ντουμάνι, άσχημη μυρωδιά ατμού, άσχημη ρινική εκπνοή και γεύση – επίγευση, απροσδιόριστη, Με την κακή έννοια. Συνέχιζα να το ατμίζω, του έδωσα ευκαιρίες, τίποτα. Ντρέπομαι ακόμα και να το χαρίσω ή να το δώσω σε συνατμιστή να το δοκιμάσει, αν τα θέλει κάποιος, τα χαρίζω και τα δύο. Εν τέλει, καθάρισα τον άτμο μου με οινόπνευμα, άτμισα ένα ml σκέτη βάση να καθαρίσει καλά, και απόλαυσα πολύ περισσότερο την γεύση οινοπνεύματος αρωματισμένου με λεμόνι από το M blend. Το βαθμολόγησα με 2/10, και ο λόγος είναι το επόμενο υγρό.
2) Virginia. Η μυρωδιά της σοκολάτας, με είχε προϊδεάσει θετικά. Έλπιζα σε ένα σοκολατένιο καπνικό, τύπου Choco Cigar από Vapeheaven. Άντ’ αυτού, πήρα την μεγαλύτερη τρομάρα της ζωής μου. Και την μεγαλύτερη ικανοποίηση. Γιατί κατάφερα και βρήκα το πιο αίσχος όλων των εποχών. Ακόμα και το κάστανο της ΦΑ, που συχνά πυκνά το βλέπω στον ύπνο μου και ξυπνάω ιδρωμένος, μυρίζοντας ταυτόχρονα ένα από τα τελευταία μου DIY για να συνέλθω, μπροστά στο Virginia φαίνεται Θεός. Στην μία και μοναδική τζούρα που πήρα, και πριν αρχίσω να φτύνω και να ψάχνω για στοματικό διάλυμα, βρήκα το χτύπημα ελαφρύ. Και είναι το μόνο το οποίο μου έμεινε από αυτό το υγρό, γιατί όλα τα άλλα καλύτερα να μην τα σκέφτομαι. Μία τζούρα και μετά άδειασα το υγρό, βύθισα τον Τ3 σε οινόπνευμα και πέταξα την κεφαλή στα σκουπίδια. Δε βαριέσαι, για το καλό όλων μας. Το βαθμολόγησα με 0/10. Και αυτό γιατί δεν χρησιμοποιώ αρνητική κλίμακα. Αν χρησιμοποιούσα, θα έπαιρνε – αρκετά, και το προηγούμενο υγρό μάλλον 0. Αν θέλετε να εκδικηθείτε κάποιον, χαρίστε το, εγώ πάντως θα εκπλαγώ αν κάποιος δηλώσει συμπάθεια γι αυτό το υγρό, στην τωρινή του μορφή τουλάχιστον. Που ξέρεις, αν η εταιρεία λάβει υπ’ όψιν τα σχόλια, μπορεί να αλλάξει το υγρό και να γίνει θεϊκό. Μακάρι
3)Fresh Breath. Αφού άτμισα ένα ακόμα ml σκέτη βάση, να ξεχαστώ και από το προηγούμενο και να σιγουρευτώ ότι ο Τ3 δεν έχει κρατήσει υπολείμματα από άλλα υγρά, έβαλα μισό ml Fresh Breath στον Τ3. Ψιλοπροκατειλημένος, πήρα την πρώτη τζούρα και… ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ! Ξεβούλωσε η μύτη μου, άνοιξε ο λαιμός μου, και με χαρά κοίταξα ένα υγρό το οποίο ήταν αυτό που υποσχόταν: στοματικό διάλυμα! Απίστευτα δροσερό και όπως είπε και άλλος, θυμίζει έντονα Vicks. Κουραστικό όμως, και το μισό ml με το ζόρι το άτμισα, είναι σίγουρα όμως ένα υγρό το οποίο θες να το έχεις και να τραβάς μία δύο τζούρες κάποιες στιγμές που θες πραγματικά αυτό το cool wave blast. Το βαθμολόγησα με 4/10. Ναι, είναι χαμηλά, σε σχέση με τα προηγούμενα όμως, είναι κορυφή. Και έχω δοκιμάσει πολύ καλύτερες μέντες. Επιπλέον, βρήκα ξανά εκείνο το απροσδιόριστο λιβανοειδές στη ρινική εκπνοή, και λογικό είναι να συμπεράνω ότι κάπου στη βάση ξεκινάει το πρόβλημα.
Συμπέρασμα: Επιγραμματικά, thanks but no thanks. Έχω πληρώσει πολλά μεταφορικά στη ζωή μου, και έχω να πληρώσω ακόμα πολλά, αλλά αυτά τα €6,00 τα έκλαψα. Εν γνώσει μου πήρα το ρίσκο της δοκιμής, δεν με γέλασε κανείς, αλλά τα έκλαψα. Και φτάνω στο κυρίως θέμα απευθυνόμενος στους κυρίους και κυρίες της Zibacco: Είστε ατμιστές? Αν όχι, συνεργάζεστε με ατμιστές ώστε να έχετε μία πιο σαφή εικόνα για τα υγρά που εμπορεύεστε? Αν ναι, τα δοκιμάσατε? Τι γνώμη αποκομίσατε από αυτά? Θα τα δίνατε στα παιδιά σας αν έχετε και αν ατμίζουν? Παρακολουθώ κάποιες μέρες τώρα την πολιτική προώθησης της εταιρίας σας και δείχνει να εστιάζεται στο «Flavourland 100% made in Italy». Δεν παν να είναι και made by HRM the Prince of Monaco και να έχουν μπουκαλάκια από διαμάντι και εκχύλισμα ποιος ξέρει τι, τα υγρά που δοκίμασα είναι αίσχος, και αυτό με μεγάλη ευγένεια. Το Fresh Breath κάπως ξεχωρίζει, αλλά ούτε στο παραμικρό δεν φτάνει για να ξεπλύνει τη φρίκη των άλλων δύο και ιδιαίτερα του Virginia.
Ελπίζω να πάρετε τα λόγια μου καλόπιστα και να τα χρησιμοποιήσετε ως επιχείρημα στην εταιρία ώστε να φτιάξει υγρά της προκοπής. Αλλιώς, το μόνο που πετυχαίνετε, είναι να επιβεβαιώνεται το «ότι πληρώσεις παίρνεις, εσύ δεν πλήρωσες τίποτα και πήρες άνθρακες.» Αν όχι, μπορείτε να εξασκήσετε κατά βούληση το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά σας να μην μου ξαναστείλετε υγρά. Δεν ξέρω κατά πόσο η γεύση οφείλεται στην ημερομηνία λήξης(και θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω), αλλά αν πάντως περιμένετε με αυτά τα προϊόντα να διεκδικήσετε μερίδιο στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη αγορά των υγρών αναπλήρωσης, πρέπει ή να ελέγξετε τον Υπεύθυνο μάρκετινγκ της εταιρείας σας, ή να νομίζετε ότι έχετε να κάνετε με άσχετους, αδαείς, πρόβατα και εξαρτημένους που θα ατμίσουν το οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο τους!
Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, με ένα κλικ
εδώ μπορείτε να δείτε τις βαθμολογίες που έχω βάλει σε όλα τα έτοιμα υγρά που έχω δοκιμάσει.
Να ζητήσω και προκαταβολικά συγγνώμη από όσους το διαβάσουν για την αυστηρή μου στάση. Δεν έχω σκοπό ούτε να αποτρέψω, ούτε να προτρέψω κάποιον να δοκιμάσει ή αγοράσει αυτά τα υγρά. Σίγουρα δεν με θεωρώ αυθεντία και σίγουρα είναι η δεύτερη μόλις προσπάθειά μου στην κριτική υγρών. Ότι γράφω, είναι καθαρά δική μου γνώμη και οπωσδήποτε αυτά που είναι άνθρακας για μένα μπορεί να είναι διαμάντι για άλλους, και το αντίστροφο.