Επειδη τις τελευταιες μερες, πριν προχωρησω σαυτη την μεταβαση, το μονο που ψαχνω είναι ουσιες κλπ, και συγκεκριμενα καπως μου εκατσε αυτο (Σε ένα φίλτρο εντοπίστηκε γλυκόλη διεθυλενίου, μια ουσία που χρησιμοποιείται στα αντιψυκτικά. ) είναι λογικό να εχω μπερδέψει καποια πράγματα..Απλα προσπαθω να είμαι οσο περισσοτερο σιγουρος γινεται για το προιον αυτο.
Αναφέρεσαι φυσικά στην έρευνα του FDA στην Αμερική, η οποία έγινε το καλοκαίρι του 2009.
Το θέμα το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και έχουν δοθεί απαντήσεις.
Δε νομίζω ότι αξίζει να ξανασυζητήσουμε το θέμα.
Θα πρότεινα να διαβάσεις τα εξής άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στο φόρουμ μας:
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,416.0.htmlΙδιαίτερα δε τα:
Οι ανακοινώσεις του FDA για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (Ιούλιος 2009)
Απάντηση της προέδρου του συμβουλίου υγείας στον FDA
Για προειλημμένες αποφάσεις μιλάει το Reason
To όλο θέμα που δημιουργήθηκε έχει να κάνει με τον τρόπο που παρουσίασε τα αποτελέσματα η FDA. Οι λόγοι νομίζω κατανοητοί...
1. Βρήκε σε ένα (ή δύο) από τα 8 υγρά που εξέτασε υπολείμματα νιτροσαμινών στα όρια του ανιχνεύσιμου με τα όργανα που χρησιμοποίησε. Τέτοιου είδους υπολείμματα υπάρχουν σε όλα τα υποκατάστατα που περιέχουν νικοτίνη και προέρχονται από την επεξεργασία του καπνού κατά την παραγωγή της νικοτίνης. Τα όρια αυτά ήταν τα ίδια, εάν όχι μικρότερα, από τα υπολείμματα νιτροσαμινών που υπάρχουν και στις τσίχλες νικοτίνης ή άλλα υποκατάστατα προϊόντα, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο, και η ίδια η FDA τα χαρακτήρισε ασήμαντα... Αυτό φυσικά η FDA το απέκρυψε στα αποτελέσματά της, για ευνόητους λόγους.
Επίσης η ποσότητα των νιτροσαμινών που μετρήθηκαν ήταν, εάν θυμάμαι καλά, στα 8μgr όταν σε ένα μόνο κανονικό τσιγάρο η ποσότητα είναι περίπου 1500μgr... Και αυτή η σύγκριση δεν έγινε...
2. Βρήκε κάπου υπολείμματα γλυκόλης διεθυλενίου στα όρια του ανιχνεύσιμου των οργάνων που χρησιμοποίησε... Εάν οι ποσότητα αυτή ήταν τέτοια που να υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, στα αποτέλεσμα της έρευνας δεν θα αναφερόταν απλώς αλλά θα το έγραφαν με μεγάλα κεφαλαία κόκκινα γράμματα και θα γινόταν πανικός.
Και ας μην ξεχνάμε ότι σκάνδαλα με γλυκόλη διεθυλενίου έχουν γίνει και π.χ στην Αυστρία και στην Γερμανία με κρασί...
Δες και εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Diethylene_glycol Για να καταλάβουμε τι σημαίνει "στα όρια του ανιχνεύσιμου" αρκεί να φανταστούμε ότι είναι η ελάχιστη ποσότητα που μπορεί να ανιχνεύσει ένα όργανο...
Η FDA παρουσίασε βέβαια το θέμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να φανεί ότι υπάρχει πρόβλημα, αποκρύπτοντας τις ουσιαστικές λεπτομέρειες.
Και δυστυχώς η έρευνα παρουσιάστηκε και στα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια του κόσμου, ακόμη και στην Ελλάδα, χωρίς οι δημοσιογράφοι να το ψάξουν περισσότερο.
Όλα αυτά βέβαια δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί σήμερα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι υγιεινό. Και φυσικά εάν κόψει κανείς τελείως το κάπνισμα είναι το υγιεινότερο που μπορεί να κάνει.
Εδώ βλέπω και ένα σωστό επιχείρημα αυτών που είναι εναντίων του ηλεκτρονικού, ότι δηλαδή εάν πούμε ότι είναι τελείως ακίνδυνο, πολλοί νέοι άνθρωποι, ίσως και παιδιά ν' αρχίσουν να το χρησιμοποιούν. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα αύριο τα παιδιά μου να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ακόμη και με υγρά χωρίς νικοτίνη.
Το ηλεκτρονικό μπορεί να συγκριθεί μόνο σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο. Και σ΄αυτή τη σύγκριση, τόσο από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και από τις εμπειρίες χρηστών που το χρησιμοποιούν εδώ και πολύ καιρό φαίνεται ότι το ηλεκτρονικό είναι σαφώς πολύ καλύτερο.
Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα γι' αυτό το θέμα στο φόρουμ και μπορείς να τα διαβάσεις για περισσότερες λεπτομέρειες.
Και όπως πάντα, η όποια απόφαση θα είναι δικιά σου, αφού πρώτα μελετήσεις το θέμα και καταλήξεις στα δικά σου συμπεράσματα...