Πω πω!! Σαν να μην πέρασε μια μέρα, που λέει και το άσμα!! Η ίδια κουβέντα οβερ και όβερ πάλι.
Ρε παιδιά, ναι, είναι αλήθεια, το Provari είναι εξαιρετικά ποιοτικό μηχανάκι. Αν το μοναδικό ζητούμενο είναι η απόλυτη απόδοση, ή αξιοπιστία ή ποιότητα κατασκευής η επιλογή του ακόμη και σήμερα είναι ίσως μονόδρομος.
Αν το ζητούμενο είναι η αξία, ή για να το πω καλύτερα, η σχέση αξίας προς τιμή, δυστυχώς χάνει και με μεγάλη διαφορά από... ολάκερη την Κίνα. Ειδικά αν συνυπολογίσεις ότι και οι ίδιες οι κινεζιές είναι υπερτιμημένες. (Το ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ SVD το παρήγγειλα προχθές με 28 ευρώ - όχι με 65 και 70 και ως εκ τούτου αυτή είναι η τιμή αναφοράς για όποια πιθανή σύγκριση).
Παρόμοια λοιπόν με αυτά που έλεγα και κάποιους μήνες πριν με κάποιους συνατμιστές εδώ μέσα, έχω ένα Makita κρουστικό δράπανο που κάνει 800 ευρώ, γιατί είμαι επαγγελματίας και μου βγάζει το ψωμί μου. Ίσως να μπορούσα να πάρω 30 (κυριολεκτικά) κινέζικα μηχανάκια, αλλά θα πλήρωνα πολλαπλάσια την αναξιοπιστία και την ανεπαρκή τους απόδοση.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος λέει, ότi είμαι ιδιώτης, την έξτρα απόδοση και αξιοπιστία του Makita πρακτικά δεν θα την χρειαστώ ποτέ και τα 770 ευρώ διαφοράς που χωρίζουν τα 2 εργαλεία δεν θα τα εισπράξω με κανένα τρόπο, απλά θέλω να νιώθω και να λέω ότι έχω μηχάνημα που σφυρίζει.
Ο παραλληλισμός δεν είναι απόλυτος, αλλά η λογική παρόμοια:
Στα κοντα 2 χρόνια που ατμίζω, έχω δοκιμάσει αρκετά μηχανάκια μεταξύ αυτών ΚΑΙ το PROVARI. Όντας κάτοχος ενός ταπεινότατου Lava και χωρίς να απαντήσω σε ανοησίες του τύπου "Το Προβάρι μετράει πιο αξιόπιστα από όλα", μπορώ να πω με ασφάλεια ότι ο Κινεζος προσφέρει σε ατμιστική απόλαυση το 90% αυτού που προσφέρει ο Αμερικάνος, μέχρι τα 3,7 Volt περίπου (τάση μπαταρίας). Επίσης, η απτή ποιότητα των 2 δεν μπορεί να συγκριθεί. Πιθανότατα να ισχύει και το ίδιο και στην διάρκεια ζωής.
Αλλά δατς ολλ φοκς !!!!! Αν μιλάμε για μια απλή καθαρή ατμιστική απόλαυση από VV μοντ, πιστέψτε με παιδιά, σας κάνει και το "ξεφτιλέ" κινέζικο. Αν τώρα πιστεύει κάποιος ότι τα 150 ευρώ διαφοράς θα τα "εισπράξει" με το 10% παραπάνω απόδοσης, ας το κάνει. Εγώ προσωπικά το θεωρώ ανούσιο και ίσως και ανέφικτο.
Αν πάλι εβγαζα καμια 10αριά χιλιάρικα τον μήνα, ναι θα έπαιρνα το Προβατάκι, με τον ίδιο τρόπο που θα έπινα μόνο Single malts και θα έβαζα μονο Shell Vpower κλπ. Αλλά εδώ μιλάμε για ανθρώπους που έχουν κάνει φτωχοί και αντιλαμβάνονται τι εστί 200 ευρώ. Οι υπόλοιποι μπορούν να έχουν το Προβάρι και σε 5-6 διαφορετικά χρώματα, ή να σκάνε 50άρια για μια ορίτζιναλ θήκη....
Να προσθέσω δε, ότι έχοντας επαφές με 3-4 μεγάλα ατμιστικά μαγαζιά στην πόλη μου (τα 2 πουλάνε μάλιστα και Προβάρι) και αρκετούς φίλους που ατμίζουν "βαρειά" (όπως εγώ) με Λάβα, Βάμο και διάφορα "μαξ" γνωρίζω ότι τα τελευταία λειτουργούν απρόσκοπτα για πολλούς μήνες. (Χωρίς βέβαια να αποκλείεται η πιθανότητα να σου τύχει και η κινεζο-βλάβη νωρίς). Το δικό μου δε Λάβα, παρέδωσε πνεύμα πριν από λίγες μέρες, μετά από 1,5 χρόνο σκληρότατης χρήσης (8 με 10 μλ την ημέρα, εργοτάξια, σκόνες, πεσίματα κλπ) και αυτό μάλιστα επειδή πήγα να το παίξω "ηλεκτρονικός", όχι ότι μου έβγαλε κάτι το μηχανάκι.