Μπηκα στη διαδικασια να καταστρεψω 3 ατμοποιητες εναν 306 α εναν 510 xl ego και εναν exelixis και αυτο που βρηκα δε μπορω να πω οτι μου αρεσε πολλα κομματια ισως ακαταλληλα πολλα πλαστικα σιλικονη και κολλησεις με καλαι μεχρι και το ιδιο το συρμα της αντιστασης δε μπορω να ξερω κατα ποσο ειναι βλαβερο για την υγεια ή οχι το οποιο ειναι φτιαγμενο απο κραμα χρωμονικελινης (νικέλιο (62%) ,σίδηρο (22%) και χρώμιο (16%)) το νικελιο κ το σιδερο οκ με το χρωμιο τι γινεται απ’ οσο ξερω ειναι εξαιρετικα βλαβερο για τον οργανισμο οσο για τις κολλησεις με καλαι μεχρι και αυτο αγνωστο δε ξερω συγκεκριμενα απο ποτε ακριβως αλλα η χρηση μολυβδου στο καλαι εχει απαγορευτει στην Ε.Ε στην κινα ομως? Πως μπορουμε να ξερουμε οτι η κολληση γινεται με καθαρο κασσιτερο και οχι με καποιο κραμα κασσιτερου/μολυβδου.
Θα απαντήσω πρώτα στις δύο αυτές ερωτήσεις:
1.
Θερμαντικό σύρμαΝαι όντως εμπεριέχεται όπως λες χρώμιο.
Το χρώμιο αυτό δεν βρίσκεται απλά στην επιφάνεια του σύρματος αλλά είναι σε μορφή κράματος, δηλαδή τα ιόντα των μετάλλων από τα οποία αποτελείται είναι σταθερά ενωμένα μεταξύ τους σε κρυστάλλους. Για να μπορέσεις να αφαιρέσεις ιόντα από αυτό το κράμα θα έπρεπε να λιώσεις τελείως το σύρμα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει κατά το άτμισμα... Το σύρμα απλά θα καταστρεφόταν και θα σταματούσε η κυκλοφορία του ρεύματος.
Θερμαντικό σύρμα με χρώμιο εμπεριέχεται στα πιστολάκια για τα μαλλιά, στις τοστιέριες κτλ...
Όλα τα ανοξείδωτα μέταλλα εμπεριέχουν χρώμιο σε ποσοστό περίπου 18%.
Υπάρχει δε και σε όλες τις μεταλλικές ανοξείδωτες κατσαρόλες που μαγειρεύουμε και τρώμε κάθε μέρα το φαγητό μας.
Το χρώμιο στη μορφή αυτή είναι απόλυτα ακίνδυνο.Πιο "επικίνδυνο" είναι το Νικέλιο αλλά από άλλη σκοπιά. Εάν τραυματιστείς από ανοξείδωτο μέταλλο, τότε η πληγή επουλώνεται πιο αργά και πονά περισσότερο λόγω του Νικελίου που εμπεριέχεται. Μιλάω εκ πείρας...
Στο άτμισμα βέβαια δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση...
2.
Μόλυβδος στις κολλήσειςΟ μόλυβδος είναι επικίνδυνος κατά τη διάρκεια της κόλλησης, γιατί εκεί δημιουργούνται ατμοί.
Όποιος χρησιμοποιεί καλάι με μόλυβδο και κολλάει κάθε μέρα, τοποθετεί στον οργανισμό του και μια ποσότητα μολύβδου. Αλλά το κάπνισμα ενός και μόνου κανονικού τσιγάρου εμπεριέχει περισσότερο μόλυβδο απ' ότι αναπνέει κάποιος που κολλάει με καλάι.
Στο άτμισμα βέβαια δεν κολλάμε τις κολλήσεις την ώρα που ατμίζουμε.
Δεν υπάρχει θέμα με την υγεία εφόσον το καλάι έχει κρυώσει.
Ο λόγος που απαγορεύεται η χρήση μολύβδου στις κολλήσεις δεν έχει να κάνει με θέματα υγείας αλλά με το recycling των ηλεκτρονικών συσκευών αργότερα!...
Σε ιατρικά μηχανήματα και συσκευές απαγορεύεται δε να υπάρχουν κολλήσεις χωρίς μόλυβδο, γιατί οι κολλήσεις με μόλυβδο είναι πολύ πιο αξιόπιστες.
Ελπίζω να βοήθησα ως προς το πρώτο σκέλος των ερωτήσεών σου και έπεται συνέχεια για τις υπόλοιπες.