Με αφορμή έναν προβληματισμό που ξεκίνησε από εδώ
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,4424.msg545441.html#msg545441θα ήθελα να μεταφέρω τις εντυπώσεις μου, που αφορούν παιδιά/νέους 12-17 ετών.
Το συμπέρασμα μέχρι τώρα είναι ότι δεν πρέπει να ατμίζουμε μπροστά σε αυτές τις ηλικίες, διότι, μεταξύ άλλων, ο άσχετος δεν ξεχωρίζει το ΗΤ από το ΚΤ.
Πολύ σωστά, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, 12-15.
Τι γίνεται όμως με τους νέους 15-18;
Ασφαλώς και γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες του ΚΤ, καθώς έχουν ενημερωθεί πολλές φορές.
Κι όμως, ή καπνίζουν ίδιοι, ή έχουν τουλάχιστον τον ένα γονιό εξαρτημένο από το ΚΤ.
Κάνω φροντιστήρια σε γκρουπ 2-3 ατόμων.
Η επαφή είναι πιο άμεση σε σχέση με το μεγάλο πλήθος παιδιών που υπάρχει στο σχολείο.
Κατάλαβα λοιπόν, ότι υπάρχει ένας προβληματισμός στα παιδιά αυτά, σε σχέση με την εξάρτηση των γονιών τους από το ΚΤ, ή ακόμα και από την εξάρτηση του δασκάλου τους από αυτό.
Με έβλεπαν, κάθε ώρα, 18 μήνες πριν, να τρέχω στο μπαλκόνι για τη "δόση" μου.
Έ, λοιπόν, τα παιδιά αυτά (17-18), όταν με είδαν με ΗΤ...
δεν παραξενεύτηκαν...
το χειροκρότησαν από την αρχή...
κι όταν είδαν τα δόντια μου να ασπρίζουν, μίλησαν στους γονείς τους υπέρ του ΗΤ...
Σήμερα, υπάρχουν αρκετοί γονείς ή θείοι/θείες παιδιών που ατμίζουν.
Κάνουμε μαζί παραγγελίες.
Τους δίνω τους όγκους ώστε να φτιάχνουν τα DIY τους.
Κι αν θελήσουν να αλλάξουν τα mg νικοτίνης, προς τα κάτω συνήθως,
εδώ είναι οι αυριανοί χημικοί.
Παίρνουν το νέο ζητούμενο (mg νικοτίνης, αναλογία PG/VG ανάλογα με τα γούστα του καθενός) σαν άσκηση για το σπίτι.
Την επόμενη μέρα το διορθώνουμε μαζί.
Κι έτσι, μαθαίνουν να λύνουν και ασκήσεις με διαλύματα

Με το παρόν ποστ δεν διαφωνώ καθόλου με αυτούς που λένε να μην ατμίζουμε μπροστά σε έφηβους.
Απλά, ενημερώνω:
Όταν ο νέος είναι γνώστης (και μόνο τότε) της κατάστασης, είναι πρόθυμος να βοηθήσει, ανάλογα με τις συνθήκες.Μάλλον η συμπεριφορά του έφηβου είναι πιο γνήσια όταν εκφράζεται σε ολιγομελείς ομάδες, παρά σε ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων.