Συμβουλές για πιο σφιχτή τζούραΓια πιό σφιχτή τζούρα κόβουμε ένα κομματάκι από λαστιχένιο επιστόμιο, σαν μισή ροδέλα. Το βάζουμε από την κάτω μεριά, μέσα στη βάση, έτσι ώστε να καλύπτει τη μια τρύπα.
(
Kalafan)
Το πιό απλό για σφιχτότερη τζούρα είναι να βάλουμε τα φυτίλια πιό βαθειά μέσα στο κεραμικό (
atmomixani)
Αν χρησιμοπούμε το Steam Machine με αντάπτορα 510 σε ego, μπορούμε εύκολα να ρυθμίσουμε την τζούρα στα γούστα μας. Αν ο αντάπτορας έχει βίδα, απλά σφίγγουμε την βίδα και κλείνει ο αέρας. Αν πάλι ο αντάπτορας δεν έχει βίδα, τοποθετούμε πιό μέσα στο κεραμικό τα φυτίλια και πάλι κλείνει η τζούρα (
atmomixani)
Ένας άλλος τρόπος για να σφίξει η τζούρα ανελέητα στον steam, είναι να τοποθετήσουμε προσεκτικά τα φυτίλια στην είσοδο της τρύπας του vst update (όχι μέσα στην τρύπα-πράγμα πολύ δύσκολο- αλλά να έρχονται πρόσωπο με αυτήν). Ειδικά αν δεν το κόβουμε το φυτίλι με ψαλιδάκι στις άκρες του, αλλά αφήνουμε να κάνει γωνία, τότε η τζούρα σφίγγει. Πιθανό μειονέκτημα η μειωμένη παραγωγή ατμού (
crisx)
Αλλαγή του απορροφητικού υλικούΤο απορροφητικό υλικό χρειάζεται αλλαγή και αν ναι κάθε πότε; Πως το καταλαβαίνουμε;
Καλό είναι να αλλάζει όταν αρχίσει να σκληραίνει μπροστά. Προληπτικά μια φορά κάθε 3 βδομάδες (
atmomixani)
Συμβουλή για πυκνότερο ατμόΓια πυκνότερο ατμό, μπορούμε να βουλώσουμε με κάποιο τρόπο τη μια τρύπα απο το πιπάκι. Είτε με λίγο χαρτί (
Pseiras) είτε με οδοντογλυφιδα (
jeke04)
Καμμένο - πιθανές αιτίες και λύσεις*Μεγάλη ποσότητα απορροφητικού υλικού στο πιπάκι. Δοκιμάζουμε με λιγότερο και αραιότερο. Δεν πρέπει να το "στουμπώνουμε". Καλύτερα να χρησιμοποιούμε τσιμπιδάκι για την τοποθέτηση του. (
alex74)
*Αν για κάποιο λόγο ξεβιδώσουμε τον κεντρικό σωλήνα μαζί με το πιπάκι, όταν ξαναβιδώσουμε με το πιπάκι πάνω, θα μαζευτεί όλο το φυτίλι χαμηλά και γύρω από το κεραμικό και δεν θα υπάρχει καλή τροφοδοσία. Πρέπει να βιδώνουμε το σώμα χωρίς το πιπάκι, ώστε τα φυτίλια να μένουν κάπως ελεύθερα. (
panaisr)
*To καμμένο προέρχεται είτε από hot spot στην αντίσταση είτε γιατί είναι πολύ σφιχτό το απορροφητικό υλικό. Για να βρούμε τι φταίει, βγάζουμε τελείως το πιπάκι και στάζουμε 2-3 σταγόνες κατευθείαν στην αντίσταση. Χωρίς το πιπάκι τραβάμε μια τζούρα. Αν φέρνει καμμένο είναι όντως από την αντίσταση, αλλιώς αν η γεύση είναι καθαρή, το πρόβλημα προέρχεται από το απορροφητικό υλικό. (
atmomixani.gr)
*Μια άλλη τεχνική είναι να χρησιμοποιούμε απορροφητικό υλικό περίπου στα 2/3 του συνολικού "βάθους" του τανκ. Γεμίζουμε (αφού το βγάλουμε πρώτα) τα 2/3 με σκέτο υγρό, μετά το βάζουμε μέχρι να έρθει πρόσωπο με το τελείωμα του τανκ και ρίχνουμε και από πάνω μέχρι να σταματήσει να απορροφάει άλλο. Έτσι χωράει μέχρι συνολικά 50 σταγόνες, με τροφοδοσία άριστη. (ακόμα και ελάχιστο υγρό να έχει μείνει στην άκρη του τροφοδοτεί απροβλημάτιστα)! (
iceberg)
*Αφού γεμίσουμε το τανκ, ρίχνουμε και μερικές σταγόνες, χύμα στο φυτίλι και στην αντίσταση από το πάνω μέρος του σωλήνα. Έτσι δεν φέρνει καμμένο ποτέ στις πρώτες τζούρες κάθε γεμίσματος. (
stelakis1)
Υπερχείλιση-υπερτροφοδοσία-υγρό στο στόμα*Πολύ υγρό στο απορροφητικό υλικό. Βγάζουμε το πιπάκι και φυσάμε πολύ δυνατά μέσα από εκεί που ρουφάει, καθαρίζουμε εσωτερικά το υγρό από τους αεραγωγούς στα πλάγια. (
alex74), (
iceberg)
*Δεξιά κι αριστερά από το πιπάκι υπάρχουν 2 αυλάκια, απ' όπου ανεβαίνει ο ατμός. Δεν πρέπει τα αυλάκια να πέφτουν πάνω στα φυτίλια, γιατί το άμεσο συμπτωμα είναι το δυσκολότερο τράβηγμα (κλείνει το αυλάκι), το γουργούρισμα και το υγρό στο στόμα μετά απο λίγο (ρουφά το υγρό απο το φιτίλι) και η πεσμένη απόδοση σε ατμό. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα αυλάκια βρίσκονται πάνω από το κενό που αφήνουν τα φυτίλια μέσα στον σωλήνα. Με κάτι μυτερό πχ μια σακοράφα/οδοντολυφίδα/κτλ ευθυγραμμίζουμε τις άκρες των φυτιλιών και τοποθετούμε το πιπάκι με τα αυλάκια στον κενό χώρο. Έτσι έχουμε απόλυτα ελεύθερο τράβηγμα και καθόλου γουργούρισμα κτλ (
eliot), (
panos)
*Μια γρήγορη λύση, αν τα φυτίλια βρουν τους αεραγωγούς και φέρνουν υγρό, είναι να δώσουμε μισή ή μια πλήρη στροφή στο πιπάκι προς τα δεξιά πχ και αν αυτό αποτύχει το ίδιο προς την αντίθετη μεριά. (
panos)
*Μικρή ποσότητα απορροφητικού υλικού που δεν μπορεί να συγκρατήσει το υγρό, φέρνει υγρό στο στόμα, αλλά και στη βάση, δημιουργώντας μπουρμπουλήθρες. Διορθώνουμε σκουπίζοντας το πιπάκι και γυρίζοντας το σώμα ανάποδα να τρέξει το επιπλέον υγρό. Πειραματιζόμαστε μέχρι να βρούμε τη σωστή ποσότητα sera και την αντίστοιχη ποσότητα υγρού. (
iceberg)
*Κονταίνουμε το μήκος του φυτιλιού (
atmomixani)
*Δοκιμάζουμε με αρκετό απορροφητικό υλικό, σε σημείο να μην τροφοδοτεί καλά και να φέρνει υποψία καμμένου. Τότε με ένα κοφτερό ψαλίδι κόβουμε μια πολύ λεπτή λωρίδα (μισό χιλιοστό σχεδόν) κατά μήκος του υλικού και σε όλο το μήκος του και ξαναδοκιμάζουμε. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να δούμε ότι έστρωσε. (
panos)
*Αν αρχίσει να βγάζει υγρά στον αντάπτορα, χρειάζεται περισσότερο απορροφητικό υλικό. (
panosfc)
Τip για να περνάμε και τα 2 σύρματα χωρίς αντίσταση στο κεραμικόΧρησιμοποιούμε ένα o-ring και περνάμε το ένα σύρμα κάτω από το ο-ρινκ, ενώ το άλλο το στρίβουμε προς τα έξω μόλις βγει από την τρύπα. (
nikpar)
(φωτο nikpar)
ΚαθαρισμόςΤο κεραμικό καθαρίζει με κάψιμο στο γκαζάκι κρατώντας το με ένα πενσάκι μέχρι να κοκινήσει. Το αφήνουμε να κρυώσει και γίνεται πάλι άσπρο. Τα υπόλοιπα κομμάτια πλένονται με νερό (
atmomixani)
Ρυθμιστής του VSTΟ ρυθμιστής στο vst βιδώνει και ξεβιδώνει πάνω απο 2 στρόφες. Αν τον παρατηρήσουμε από το κάτω μέρος, θα δούμε ότι βγαίνει προς τα έξω όταν το βιδώνουμε και μαζεύεται όταν ξεβιδώνουμε. Αν το κατεβάσουμε αρκετά μπορεί να ανεβάσει υγρό κάτω απο το ντριπ τιπ και να κάνει μπουρμπουλήθρες. (
asteriosl), (
alex74)
Τοποθέτηση του απορροφητικού υλικού στο VSTΠαίρνουμε ένα μικρό κομματάκι sera και το αραιώνουμε χωρίς να το κάνουμε λωρίδα, αλλά του δίνουμε ένα σχήμα κάπως τετραγωνισμένο πχ 3x3 και το τοποθετούμε πάνω στο vst χωρίς να ανησυχούμε ότι κλείνουμε την τρύπα της καμπάνας. Με το τσιμπιδάκι, σπρώχνουμε το sera περιμετρικά σιγά σιγά προς τα κάτω, πιέζοντας την ίδια ώρα το sera στο σημείο που σκεπάζει την τρύπα της καμπάνας για να το συγκρατούμε. Θα δείς ότι κάνοντας αυτό, θα ανοίξει απο μόνη της τρύπα και θα φανεί και η καμπάνα. Συνεχίζουμε να κατεβάζουμε το sera περιμετρικά χωρίς να το πιέζουμε πολύ για να μην σφίξει. Κόβουμε το περίσσευμα και γεμίζουμε κανονικά. (
pany)
Η ποσότητα του σέρα είναι εξαρτημένη από την πυκνότητα του υγρού, δηλαδή, για παχύρευστο υγρό χρειάζεται ελάχιστο σέρα. Αφού γεμίσουμε, τον αφήνουμε για λίγο με το πιπάκι προς τα πάνω και μετά βγάζουμε το σέρα για να δούμε αν έχει ποτίσει ως κάτω. Αν δεν έχει ποτίσει μέχρι κάτω, κόβουμε ένα κομμάτι του και επαναλαμβάνουμε. Αφού ποτίσει καλά, το γυρίζουμε ανάποδα να δούμε αν τρέχει. Το μήκος του φυτιλιού επηρεάζει το πόσο υγρός η ξηρός θα είναι ο ατμός (πολύ φιτίλι δίνει υγρασία). (
alex74)