Τις καλησπέρες μου σε όλους.
Σας ευχαριστώ και τους τρεις για τις απαντήσεις. Ήταν -το λιγότερο, κατατοπιστικές. Χωρίς υπερβολή ήταν -και οι τρεις, τροφή για σκέψη. Ακόμη τις "επεξεργάζομαι" γιατί ομολογώ είναι αρκετές οι προεκτάσεις που δεν είχα καν σκεφτεί.
Όλα φαίνονται ολόσωστα όπως τα λέτε -και οι τρεις, όμως σε κάποιο σημείο εμφανίζεται μέσα στο κεφάλι μου ένα "ναι μεν, αλλά...", το οποίο δεν στοιχειοθετείται από λογικά επιχειρήματα, παρά βασίζεται μόνο σε προσωπικές εκτιμήσεις και πεποιθήσεις, παρόμοιες με αυτές που όλοι έχουμε σχετικά με την νομοθετική παραδοξολογία, την περιβοητη κρατική αναλγησία, την "οργουελική" (στην ελλάδα τουλάχιστον) γραφειοκρατία, και βεβαίως το lobbying.
Για να καταλάβετε τί εννοώ πάρτε αυτό σαν παράδειγμα : "Εγώ πάλι δεν θεωρώ πως ντε και σώνει πρέπει να ενταχθεί σε μία από τις υπάρχουσες κατηγορίες προϊόντων (φάρμακα, είδη πολυτελείας, κλπ.)" από τον κ. e-spy.
Ενώ εγώ συμφωνώ απόλυτα, δεν παύει να είναι μια προσωπική εκτίμηση/πεποίθηση που δεν υποχρεώνει κανέναν νομοθέτη, πολιτικό, λομπίστα να την ασπαστεί/ακολουθήσει. Αν επικρατούσε η λογική άλλωστε, ο ατμός δεν θα ήταν στην θέση που βρίσκεται.
Παρόλα αυτά, θα προσπαθήσω να υπερβώ αυτές μου τις εκτιμήσεις/πεποιθήσεις και να το δω πιο αγνά και ιδεαλιστικά, όπως πιστεύω κάνετε κι εσείς. Έτσι κι αλλιώς, αν παραμείνω στον ατμό (που μάλλον αυτό βλέπω) του το οφείλω.
Επιτρέψτε μου παρακαλω δυο τελευταίες παρατηρήσεις.
Βεβαίως δεν πας σε πόλεμο όντας τρυφερούλης και γλυκούλης, ούτε ζητάς να σε βιάσουν λίγο, όχι πολύ... Νομίζω είμαστε όλοι ευφυέστεροι αυτής της μετάφρασης στα γραφόμενα μου. Εννοούσα απλά πως δεν πάς να πάρεις την ακρόπολη αν δεν καταλάβεις πρώτα τους πρόποδες, εκτός κι αν έχεις βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Τα οποία αυτή την στιγμή δεν νομίζω ότι διαθέτουμε. Μάχη μετά την μάχη θα φτάσουμε στην ακρόπολη. Το στυλ ράμπο είναι μαγκιά -ίσως, είναι άποψη -σεβαστό, αλλά είναι και λίγο -ως πολύ, αμερικανιά για δίωρη ελαφρά διασκέδαση. Ειδικότερα όταν ο αντίπαλος διαθέτει πραγματικό ράμπο. Δεν προτείνω να καταθέσουμε τα όπλα, απλώς να κατακτήσουμε έναν προς έναν τους στόχους. Ο αντίπαλος δεν είναι ανικητος, αλλά ούτε κι εύκολος. Όμως χρειάζεται σχέδιο και μέθοδος.
Kε BigSur, μάλλον καταλάβατε λάθος κι εμένα κι αυτά που έγραψα. Δεν επιθυμώ να σπείρω διχόνοιες, ούτε διχασμό, ούτε και διαιρώ παλιούς και νέους. Αυτό που εννοούσα είναι ότι οι παλιοί ατμιστές γνώρισαν την ελευθερη αγορά στα ατμιστικά προϊόντα, ενώ αυτοί που ξεκίνησαν παράλληλα με εμένα, ή και πιο μετά, βρέθηκαν εξαρχής σε ένα βάρβαρα ρυθμισμένο καθεστώς ελεγχόμενης αγοράς. Η χρονική στιγμή και μόνο, ίσως τους (μας, κι εγώ μέσα) κάνει πιο ελαστικούς στην αποδοχή ορισμένων κανόνων. Μόνο αυτό, τίποτα άλλο, δεν υπάρχουν λέξεις πίσω από τις λέξεις εδώ, μην ψάχνετε κάτι. Παράδειγμα, ταξιδεύετε από το/προς το εξωτερικό και γνωρίζετε ότι μπορείτε να φέρετε μαζι σας, στην χώρα προορισμού σας συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ. Αγόράζετε αυτό που επιτρέπεται αδιαμαρτύρητα -δεν εξετάζω την λογική του νόμου εδώ, γιατί ο κανονισμός υπήρχε πριν από εσάς, έτσι τον βρήκατε, τον μάθατε, τον δεχτήκατε και τον ακολουθήσατε. Αν ζούσατε στην περίοδο της ποτοαπαγόρευσης πχ, προφανώς και θα διαμαρτυρόσασταν εντόνως για αυτήν αφού θα είχατε βιώσει την ελευθερη διάθεση αλκοολούχων. Να το πάω και λίγο παραπέρα, αποφυγή κινδύνου ρυθμισης δεν υπήρξε ποτέ και σε αυτή την περίπτωση. Αποφυγή κινδύνου παρέμβασης του κρατικού/πανευρωπαϊκού/διεθνή νομοθέτη δεν υφίσταται -προσωπική γνώμη πάντα. Αυτό που υπάρχει είναι η χρονική στιγμή την οποία θα διαλέξει να παρέμβει που με την σειρά της εξαρταται από το πόσο γρήγορα και με ποιον τρόπο θα εξελιχθει το περι αυτού ο λόγος προϊόν. Επιτρέψτε μου γι' αυτό να εμμένω στο "διαχείριση κρίσης". Δεσμεύομαι, καλόπιστα, να δώσω περισσότερη βαρύτητα και προσοχή σε όλες τις απόψεις και να τις επεξεργαστώ με όσο το δυνατό πιο ανοιχτό μυαλό πριν επανέρθω. Πιστέψτε παρακαλώ, μέχρι τότε, πως ποτέ δεν ήταν πρόθεση μου, κανενός είδους διαίρεση, διαχωρισμός, κατάταξη, ομαδοποίηση. Είμαι υπέρ του διαίρει και βασίλευε αλλά στον αντίπαλο (χαχα), όχι στον σύμμαχο και για εμένα, σίγουρα όλοι οι ατμιστές θεωρούνται σύμμαχοι.
Σας ευχαριστώ ξανά και τους τρεις για τις απαντήσεις και τον χρόνο μου διαθέσατε. Υπήρξατε κατατοπιστικότατοι, τουλάχιστον !
Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές της απάντησης, αλλά όπως έχω ξαναπεί, είναι τόσος πολύς ο όγκος των πληροφοριών, τόσα πολλά αυτά που θέλω συζητήσω, ξεχειλίζουν όλα μαζί και με συνεπάιρνουν...
Καλό Σαββατοκύριακο (αφού πλησιάζει) σε όλους