Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την παραίτηση του επιτρόπου Υγείας, το σχέδιο της Οδηγίας ολοκληρώθηκε και
παρουσιάστηκε.
Με το σχέδιο προτείνεται όσα νικοτινούχα προϊόντα (NCP) ξεπερνούν σε περιεκτικότητα νικοτίνης τα 2 mg ανά συσκευασία (μάλλον εννοεί τα πιπάκια-φίλτρα μιας χρήσης) ή τα
4 mg ανά ml ή όσων η χρήση προκαλεί συγκέντρωση νικοτίνης στο αίμα πάνω από 4 ng ανά ml, να κυκλοφορούν μόνο εφόσον πάρουν άδεια ως φαρμακρυτικά προϊόντα με βάση την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τους και με θετικό ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου.
Νικοτινούχα προϊόντα κάτω από αυτά τα όρια επιτρέπεται να κυκλοφορούν ως καταναλωτικά προϊόντα, με την προϋπόθεση να αναγράφουν προειδοποιητικά μηνύματα για πιθανή βλάβη της υγείας.
Το όριο των 2-4 mg θεσπίστηκε, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, για να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση με τα αντίστοιχα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη και έχει εγκριθεί η κυκλοφορία τους.
Υπάρχει σαφής βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, το οποίο ζητούσε την υπαγωγή όλων των νικοτινούχων μη καπνικών προϊόντων σε καθεστώς φαρμακευτικών σκευασμάτων, μετά από έγκριση.
Με το νέο σχέδιο το η.τ. (ουσιαστικά τα υγρά για η.τ.) δεν κατατάσσονται στα προϊόντα καπνού και αυτό σημαίνει ότι αποφεύγεται η βαρειά φορολογία και η έντονη σήμανση των τσιγάρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο "Μη Καπνικά Προϊόντα"
Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάστηκε να πληρωθεί βαρύ τίμημα:
υγρά με νικοτίνη πάνω από 4mg/ml ουσιαστικά απαγορεύονται, μέχρι να πάρουν έγκριση ως φαρμακευτικά προϊόντα.
Επίσης δίνεται στην Επιτροπή (Commission) το δικαίωμα να αναπροσαρμόζει τα όρια περιεκτικότητας σε νικοτίνη, καθώς και η σήμανση, ανάλογα με τα νεώτερα στοιχεία που θα προκύψουν από τις σχετικές έρευνες για την επίδραση των νικοτινούχων προϊόντων στην υγεία.
Δεν φαίνεται να υπάρχει περιορισμός στην εισαγωγή NCP για προσωπική χρήση.