Τον παρέλαβα χθες. Είναι ο πρώτος μου, άλλο τύπου genesis δεν έχω, επομένως ούτε μέτρο σύγκρισης. Με αυτόν πάντως κατάλαβα τι θα πει άτμισμα, πού θα φτάνει ο γνήσιος genesis, θα είναι ο ατμιστικός παράδεισος; Άριστος, επισκιάζει όσους έχω χρησιμοποιήσει ως τώρα.
Το σετάρισμα βέβαια θέλει πολλή δουλειά και προσοχή σε πολλά σημεία αλλά αξίζει τον κόπο. Μου έφαγε πολλαπλάσια ώρα από αυτή του βίντεο, είχα δυο αποτυχημένες προσπάθειες, παρθενικό σετάρισμα ενός ατμο τύπου genesis γαρ. Η πρώτη φορά ζορίζει πιστεύω, μετά το κάνεις άνετα και σ΄αρέσει μάλιστα.. Το σετάρισμα του genesis.
Αρχικά να απαντήσω στο...γυαλόχαρτο. Δε χρειάστηκε, η τρύπα πέφτει σωστά.
Ευχαριστούμε τον παραπάνω ...ειδικό για τον κόπο του να βιντεοσκοπήσει τη διδακτικότατη αυτή παρουσίαση. Νομίζω πως είναι ο gewre, τον είδα σε άλλη παρουσίαση όπου “υπέγραφε”. Κατατοπιστικότατος, άρτια η παρουσίαση. Πταισματάκι το ότι του ξεφεύγει και λέει πως ξεκινούμε το κάψιμο της τοποθετημένης και μουσκεμενης με VG αντίστασης από χαμηλά ωμ, εννοώντας προφανώς χαμηλά βόλτ της μπαταρίας. Δεν πιστεύω να μπερδεύτηκε κανένας θεατής γιατί μας τα είπε ορθά πριν που την έκαιγε στεγνή,. Δεν τον άκουσα όμως και έκαψα το πρώτο σύρμα. Προσέξτε το αυτό.
Στα λοιπά ακολούθησα το βίντεο με τις παρακάτω παραλλαγές:
---Δίπλωσα το σύρμα όπως δείχνει αλλά ξεκίνησα να τυλίγω από την άλλη πλευρά. Το έκανα έτσι γιατί πιστεύω πως τα ξεφτισμένα συρματάκια θα μας είναι πρόβλημα αν είναι στο εξωτερικό, στο εσωτερικό ..χωνεύονται.
---Από το πλέγμα το οποίο είχε μέσα στο πακέτο (2 είχε) έκοψα περί τα 7 χιλιοστά κατά μήκος του και έτσι έμεινε κενό στο κέντρο, έγινε σωλήνας το πλέγμα κι όχι κύλινδρος συμπαγής. Μου τροφοδοτεί καλύτερα και χωρά άνετα στην τρυπούλα της δεξαμενής, δεν τρίβεται μπαίνοντας με κίνδυνο να καταστραφεί η οξείδωση.
---Την αντίσταση την έστριψα σωστά και άνετα με δυο διαφορετικούς τρόπους σε δύο επιτυχή-εκπαιδευτικά σεταρίσματα: έστριψα την αντίσταση πριν χώσω στην τρύπα το στριμμένο πλέγμα και συνέδεσα στις βίδες μετά (προσοχή, να τεντώνει το τμήμα αντίσταση-βίδα) και όπως στο βίντεο αλλά με ξεβιδωμένες-βγαλμένες τις δυο επάνω βίδες και δούλεψα με άνεση. Τις βίδωσα μετά.
Παρατηρήσεις κι εμπειρίες μου από το σετάρισμα:
---Ο gewre είπε στο βίντεο πως φοβήθηκε μη χάσει τις βιδούλες. Υπαρκτός και αυτός ο κίνδυνος αλλά εγώ έχασα το πλαστικό κολάρο του άξονα κάτω από την κατώτατη βίδας. Είναι ακόμα πιο εύκολο να χαθεί αυτό σε σχέση με τις βίδες, οι οποίες είναι γενικά μικρές στους επισκευάσιους, όποιους το πάει το άθλημα τις προσέχει, αυτές εδώ δεν είναι κι από τις μικρότερες. Χρησιμεύει ως μονωτικό μεταξύ κάτω (τρίτης) βίδας και σώματος, για αποφυγή βραχυκυκλώματος. Τον σετάρησα χωρίς αυτό αλλά και ...χωρίς τη βίδα. Φυσικά οι δυο επάνω βίδες είναι απαραίτητες για να σφίξουν το σύρμα. Η τρίτη κάτω δεν καταλαβαίνω σε τι χρησιμεύει. Ο κεντρικός άξονας-πόλος είναι καλά μονωμένος στο κάτω και στο επάνω μέρος, πολύ σταθερός επίσης, δεν κουνά, περιττή φαίνεται η βίδα. Χωρίς αυτήν μου δουλεύει άριστα, αν ξέρει κάποιος σε τι χρησιμεύει ας το γράψει. Είναι ίδιες και οι τρεις πάντως και μπορεί να αντικαταστήσει την (πιθανώς) χαμένη, αν ...μας συμβεί.
---Το σύρμα της συσκευασίας είναι Kanthal 0,20χιλ. Δεν το μαρτυρά αλλά του το εκμαίευσα: Μέτρησα 10 εκατοστά σύρματος και ήταν 4,2 ΩΜ (μέτρησα πολλά εκατοστά, όχι 1-2 μόνο για να έχω ασφαλέστερο συμπέρασμα), το Kanthal 0,20 έχει 42ωμ/μέτρο, 0,20 είναι λοιπόν αυτό της συσκευασίας. Με 4 σπείρες έβγαινε γύρω στο 1 ωμ, χρειάστηκαν 6 σπείρες για να μου βγει 1,7 ωμ. Θα έπρεπε να τις κάνω 7 τις σπείρες, χαμηλή θεωρώ την αντίσταση των 1,7 ωμ.
Το άφησα στην άκρη μέχρι να το διερευνήσω με την ησυχία μου, δε δικαιολογείται να έχω τόση απόκλιση, ο gewre είχε υπολογίσει το μήκος σχεδόν σωστά πριν το μετρήσει καν. Το πάχος και του δικού μου τυλιγμένου πλέγματος είναι ίδιο , τόσο που να περνά άνετα από την τρύπα είπαμε. Με 4 σπείρες πέτυχε εκείνος την αντίσταση των 1,8ωμ. Οι 7 δικές μου θα έπρεπε να την ανεβάζουν ...κάπου. Χρησιμοποίησα τελικά NiChrome 0,17, με 5 σπείρες μου βγήκε 1,9 ωμ. Απίστευτο: Καμενο δεν εδωσε ούτε όταν ανέβασα το lava στα 4,5 βολτ.
Μου πήγε καλά, όλοι λένε όμως πως το πλέγμα θέλει σύρμα Kanthal και με αυτό θα πάει ...καλύτερα, θα το ξαναψάξω. Τα γράφω αναλυτικά επειδή πολλοί δε μετρούν ακριβώς τα σύρματα αλλά μετρούν σπείρες , λαμβάνοντας βέβαια υπόψη την εκάστοτε διατομή του σύρματος και θα τους χρησιμεύσουν τα παραπάνω.
---Μετράται εύκολα η αντίσταση πρίν σφίξουμε με τις βίδες το πάνω σύρμα. Απλά το ακουμπάμε στον κεντρικό άξονα και τη μετράμε με το lava (ή ό,τι άλλο), στο οποίο έχουμε βιδώσει από πριν τη βάση του ατμο και δουλεύουμε έτσι. Αν σφίξουμε το σύρμα και μετά θελήσουμε να μεγαλώσουμε την αντίσταση και τυλίξουμε στο πλέγμα τσακισμένο σύρμα, κινδυνεύουμε για hot spot. Το πλέγμα θέλει φρέσκο κι ατσαλάκωτο σύρμα.
---Όταν προσπάθησα να ξεβιδώσω την καμπάνα για να ξαναγεμίσω τη δεξαμενή, ξεβίδωνε μαζί της το κάτω τμήμα. Χρειάστηκε να σταθεροποιήσω με το νύχι του αριστερού αντίχειρα το δαχτυλίδι με τις χαρακιές.
---Χρησιμοποίησα τη μεταλλική δεξαμενούλα. Έτσι δε βλέπουμε τη στάθμη του υγρού βέβαια, αλλά πιστεύω πως είναι δύσκολο να ξεχαστούμε και να αδειάσει εντελώς, αλλά και να γίνει αυτό και να πάρουμε καμένο δεν τρέχει τίποτα στο πλέγμα, αποκαθίσταται σύντομα η γεύση. Όσο για το γέμισμα, να μην υπερχειλίσει, γεμίζω ...αδειάζοντας πρώτα: Αντλώ όλο το εναπομείναν υγρό με μια σύριγγα, συμπληρώνω σ΄αυτήν μέχρι να φτάσει στα 2,8 κυβικά εκατοστά, όσο περίπου χωρά ο άτμο και ξαναγεμίζω. Προσοχή όμως: η βελόνα της σύριγγας είναι πιο χοντρή απ΄αυτήν του μπουκαλιού, δε βγαίνει ο αέρας όσο γεμίζουμε και ξερνά υγρό από την τρύπα του πλέγματος αν πιέσουμε γρήγορα το έμβολο. Θέλει αργάααα.
---Το σύρμα θα πρέπει να αγκαλιάζει τις βίδες από αριστερά , έτσι ώστε να το τραβούν όταν βιδώνουν. Αν το πάμε από δεξιά θα το σπρώχνουν βιδώνοντας, θα “καμπουριάσει” και θα έχουμε hot spot.
Αυτά. Υγεία να έχουμε να περάσουμε τις γιορτές ατμίζοντας.
Υ.Γ. Σε κάποια σημεία είναι δυσνόητο γιατί γράφτηκε αρχικά στο θέμα Genesis mini (CLONE ΚΙΝΑΣ)
Μεταφορά παρουσίασης-εντυπώσεων