[member=19518]haros[/member]
Πιστεύω οτι σωστά συμπεραίνεις οτι η "χαμηλης περιεκτικοτητας βαση συντηρειται καλυτερα απο μεγαλης". Παρ' οτι σέβομαι την κάθε άποψη, όταν μιλάει ο χημικός (Kallitexnis), η άποψή του υπερισχύει για μένα.
Και μια και έκανε την αρχή ο Cruizer79, να βάλω κι εγώ τις υπόλοιπες οδηγίες που έδωσε, όπου φαίνεται και η άποψή του για το ψυγείο.
Πάνος Παναγιωτόπουλος (χημικός)(Atmoslab):
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΥΓΡΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ
Μετά και την τελευταία επικοινωνία που είχαμε από ατμιστή, θα πρέπει να κάνω σαφές:
α) Τα αρώματα είναι αρώματα γιατί είναι πτητικά, μυρίζουν δηλαδή σε θερμοκρασίες δωματίου ή ατμόσφαιρας, 5-40 βαθμούς Κελσίου. Άρα, το να φουρνίζεις, είτε στο μικροκυμάτων είτε στην κουζίνα τα υγρά αναπλήρωσης που έφτιαξες, θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το άρωμα εντός του υγρού λόγω εξάτμισης. Συν την πιθανότητα να εξασθενίσει από ενδεχόμενη οξείδωσή του σε κάποια ουσία μη αρωματική πλέον.
β) Η ωρίμανση είναι διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Επειδή στα υγρά αναπλήρωσης δε συντελείται ζύμωση όπως π.χ. στο κρασί ή στο γιαούρτι αλλά ομογενοποίηση των συστατικών ("δέσιμο"), οι ακραίες συνθήκες μπορούν να κάνουν κακό. Η υπερβολική θέρμανση δίνει θερμική ενέργεια μεν αλλά ίσως προξενήσει ζημιά στα συστατικά. Το ψυγείο, μειώνει τη διαλυτότητα των συστατικών στους διαλύτες και είναι πιθανή η εμφάνιση διαχωρισμού στο υγρό, ειδικά στις περιπτώσεις κιτρικών αρωμάτων (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι κ.α.). Γενικά το ψυγείο είναι προορισμένο να συντηρεί φρέσκα προϊόντα όπως το γάλα, το κρέας και τα ψάρια και όχι υγρά αναπλήρωσης.
γ) Η ωρίμανση των υγρών αναπλήρωσης είναι ουσιαστικά ο βαθμός ομογενοποίησης. Άγνωστα μεταξύ τους συστατικά, αναγνωρίζονται και ισορροπούν σιγά σιγά. Ο χρόνος "γνωριμίας" έγκειται στην πολυπλοκότητα της νέας "παρέας". ΑΝ λοιπόν ο ο ατμιστής, ατμίζει π.χ. 6mg/ml νικοτίνη (0,6%) και για την ιδιοκατασκευή χρησιμοποιεί αρώματα +-5% ποσοστού διάλυσης, κάλλιστα θα επιταχύνει τη διαδικασία αν έχει παρασκευάσει τη νικοτινούχο βάση του έγκαιρα (1-2 εβδομάδες πριν) και απλά την προσθέτει στο επιθυμητό μίγμα συμπυκνωμένων αρωμάτων. Αν κάποιος ξεκινά και προσθέτει γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, νερό, νικοτινούχο βάση και άρωμα, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ο χρόνος ωρίμανσης ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ. Είναι σα να συναντηθούν σε ένα αεροδρόμιο, ένας Τούρκος, ένας Σουηδός, ένας Φινλανδός, ένας Έλληνας, ένας Κινέζος και ένας Γερμανός και να θέλουν να γράψουν Έκθεση. Αντίστοιχα, στην προπαρασκευασμένη βάση, μία παρέα Ελλήνων, γνωρίζει έναν Κινέζο και .....η γνωριμία άντε να απαιτήσει ... έναν φραπέ.... Για αυτό η δημιουργία της βάσης είναι πολύ σπουδαία.
δ) Ο μαγνητικός αναδευτήρας είναι καλό εργαλείο. Δυστυχώς κοστίζει αρκετά για το μέσο ατμιστή. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο. Προσωπικά, δεν έχω φτιάξει ΠΟΤΕ υγρό με τη βοήθεια του μαγνητικού αναδευτήρα για να το δοκιμάσω. Ωστόσο, όσοι χρησιμοποιείτε αναδευτήρα καλό είναι να τον βάζετε στη χαμηλή ταχύτητα γιατί το υγρό δε θέλει αναταράξεις. Η ανατάραξη του υγρού εγκλωβίζει φυσαλίδες αέρα που είναι το εμπόδιο για τη γνωριμία των συστατικών του υγρού. Αυτός είναι και ο λόγος που πάντα έλεγα ήπια κυκλική ανάδευση και όχι "φραπέδιασμα".
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή τα πληκτρολόγια είναι μέσο και για τον απίστευτο ειδήμονα, προσέξτε τις οδηγίες που δίνει κάποιος. Αν δείτε να σας συνιστά, να βάλετε στο πλυντήριο τα υγρά σας, στο πρόγραμμα 1400 στροφές για να επιταχυνθεί η "ωρίμανση".... και εσείς το πράξετε.... είστε άξιοι της μοίρας σας (ο χαρακτήρας του καθενός είναι η μοίρα του-Αριστοτέλης).
Οι αμπελοφιλόσοφοι είναι χιλιάδες, τυγχάνουν ιδιοκτήτες πληκτρολογίων οι περισσότεροι και καλό είναι να εμπιστεύεστε αρκετά παιδιά που είναι χρόνια ιδιοκατασκευαστές και έχουν σοβαρότητα σε όσα γράφουν. Όχι τίποτα άλλο, να αποφύγουμε "μπουγάδες". Κριτήριο για να καταλάβετε τον "αμπελοφιλόσοφο" είναι η μία και μόνη ερώτηση: "Ποιος ο μηχανισμός, η διαδικασία, η αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η οδηγία σου;" Απλά.