Γιωργο, δεν αντιλεγω πως το καλυτερο ειναι να ακολουθουμε τις οδηγιες του εκαστοτε κατασκευστη, αλλα αν δεν τις εχουμε και δεν μπορουμε/θελουμε να τις βρουμε καλο ειναι να υπαρχει ενας μπουσουλας.
Κι ο μπουσουλας που διαβαζω τοσα χρονια ειναι πως οσο μικροτερη η χωρητικοτητα της μπαταριας, τοσο μικροτερο πρεπει να ειναι το ρευμα φορτισης.
Εγω, για παραδειγμα, χρησιμοποιω AW 18350 εδω και δυο χρονια και δεν εχω δει πουθενα γραμμενο το προτεινομενο ρευμα φορτισης.
Ασε που ο D4 που εχω μπορει να δωσει μεχρι 750mA. Αν ειχα την Sony, που θα εβρισκα να τη φορτισω με 2.5Α? Τι θα παθαινε αν τη φορτιζα με 750mA?
Δεν θα πάθει τίποτε φυσικά η Sony αν τη φορτίσεις με 750mA αντί 2.5Α. Δεν είναι κακό να τη φορτίσεις με χαμηλό ρεύμα απλά διαρκεί περισσότερο. Από άποψη ασφαλείας είναι καλό να είσαι παρών όταν φορτίζει η μπαταρία. Αυτό είναι ίσως εφικτό αν η φόρτιση ολοκληρωθεί σε 2 ώρες στα 2000mΑ και αδύνατο στις 15 ώρες που θα διαρκέσει στα 200mA.
Όσον αφορά τις AW 18350, στο
νήμα του ο Andrew Wan είχε προτείνει από όσο θυμάμαι 500 ή 700mA φόρτιση αλλά είναι πολύ μεγάλο για να το ψάξω ξανά. Στις προδιαγραφές αναφέρονται τα 2Α σαν μέγιστη φόρτιση. Προσωπικά στον i4 φορτίζω στα 750mA και στον ι2 αναγκαστικά στα 500mA.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Παντως πχ για τις keeppower που πήρα βλέπω quick charge current 700mA και standard charge150mA αν διάβασα σωστά: http://www.keeppower.com.cn/products_detail.php?id=484.
Τι προκύπτει δηλαδή με βάση αυτά τα στοιχεία για φόρτιση τέτοιων μπαταριών στον D4?
Οι προδιαγραφές που αναφέρει η Keeppower ήταν ο λόγος που απέφυγα την αγορά τους.
Για να πιάσεις τις προδιαγραφές του κατασκευαστή θα πρέπει να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες του.
Αυτό σημαίνει ότι για να πιάσεις τους 300 κύκλους φόρτισης/αποφόρτισης θα πρέπει να φορτίζεις στα 150mA. Με το Quick Charge των 700mA μειώνεται (θεωρητικά) ο κύκλος φορτίσεων και καλύπτει τα νώτα του ο κατασκευαστής αν παραπονεθείς για γρήγορη πτώση ισχύος.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη διαφημιζόμενη χωρητικότητα των 750mAh. Ισχύει για αποφόρτιση 0.2C (150mA) και εφόσον φορτιστεί με ρεύμα τερματισμού 8mA. Πράγμα γελοίο αφού οι καλοί φορτιστές της αγοράς σταματούν τη φόρτιση στα 40-50mA. Στην καθομιλουμένη αυτό το λέμε παραμύθα και δεν πρόκειται ποτέ να δεις στην πράξη 750mAh από αυτή την μπαταρία.
Μεταφορά μηνυμάτων από εδώ