Γενικά, δεν υπάρχει ασφαλής μπαταρία λιθίου... Περισσότερο ασφαλής, ναι, εντελώς ασφαλής όχι.
Μία μπαταρία λιθίου μπορεί να υπερθερμανθεί και να αρχίσει να εκτοξεύει αέρια για διάφορους λόγους:
- Απότομη εκφόρτιση συνήθως λόγω βραχυκυκλώματος ή - αν είναι σε σειρά με κάποια άλλη - λόγω "τεμπελιάς" της δεύτερης μπαταρίας που οδηγεί σε υπερβολικά γρήγορη εκφόρτιση την πρώτη μπαταρία.
Οι protected μπαταρίες υποτίθεται είναι προστατευμένες από αυτό και λέω υποτίθεται γιατί πρέπει να συμβαίνουν ταυτόχρονα κάποια πράγματα για να ισχύει: το κύκλωμα προστασίας λειτουργεί σωστά (και όχι ως κινέζος), το κύκλωμα προστασίας δεν καταστράφηκε από το βραχυκύκλωμα, το κύκλωμα προστασίας πρόλαβε να αντιδράσει.
- Για χημικούς λόγους (έτσι θέλει, μας έπεσε κάτω, βραχυκύκλωσε εσωτερικά κ.λ.π.). Σε αυτή την περίπτωση κανένα σύστημα προστασίας δε μπορεί να κάνει τίποτα και η μπαταρία θα αρχίσει να εκτοξεύει αέρια με πίεση.
- Υπερβολική φόρτιση
- Υπερβολική εκφόρτιση και μετά εισαγωγή σε φορτιστή
Τι γλιτώνουμε και πως:
- Προτιμούμε protected ώστε αν η προστασία λειτουργήσει να σταματήσει το βραχυκυκύκλωμα έγκαιρα καθώς και για να μη φορτιστεί / αποφορτιστεί περισσότερο από όσο πρέπει.
- Προτιμούμε mods με ασφάλεια (είτε hardware όπως π.χ. ελατήριο που θα λιώσει αν περάσει υπερβολικό ρεύμα είτε ηλεκτρονική καλής ποιότητας)
- Προτιμούμε mods με οπές διαφυγής αερίων ώστε αν δεν λειτουργήσουν τα παραπάνω τουλάχιστον να μην ανατιναχθεί το mod και απλά να αρχίσει να βγάζει αέρια ώστε να έχουμε χρόνο να το απομακρύνουμε από κοντά μας και να αποφύγουμε τραυματισμό.
(τα παραπάνω είναι συμπεράσματα διαβάσματος και έρευνας στο διαδίκτυο, σε καμία περίπτωση δεν είμαι ειδικός στα περί μπαταριών).