Με εχει προβληματισει ανα καιρους το ποσο νικοτινη επαιρνα ως καπνιστης και συγκριτικα ποση νικοτινη παιρνω ως ατμιστης. Η νικοτινη που λαμβανουμε ως ατμιστες εξαρταται φυσικα απο την περικτικοτητα του υγρου μας και την ποσοτητα που ατμιζουμε. Οι μελετες που τρεχουν τωρα πανω στα υγρα θα καθορισουν, φανταζομαι, και την ποσοτητα της νικοτινης που λαμβανεται απο τον ατμιστη.
Με τι ομως συγκρινουμε την ποσοτητα της νικοτινης? Φυσικα αυτη του τσιγαρου.Η γνωμη μου μεχρι προσφατα για την νικοτινη που εχει ενα τσιγαρο ειναι οτι αυτη αναγραφεται στο πακετο. Μετα απο προσφατο ποστ του γιατρου μας, ομως, οτι δεν ειναι οι νικοτινη που εχει ενα τσιγαρο αλλα υπαρχει ISO μετρηση, εκατσα και το εψαξα λιγο.
Παρακατω εχω μεταφρασει τα 2 πιο επεξηγηματικα αρθρα που βρηκα σχετικα με το τι ακριβως ειναι γραμμενο εξω απο το πακετο και κατα ποσο πρεπει να το εμπιστευομαστε. Το 2ο κομματι αναφερεται στα light τσιγαρα οπου εκει οι αναγραφομενες τιμες ειναι μαλλον αρκετα πιο "εξω" απο την πραγματικοτητα.
Μεθοδοι Ελεγχου νικοτινης κλπ στα τσιγαραΟι εταιρίες τσιγαρων μετρουν τον μέσο όρο της περιεκτικότητας των τσιγάρων σε πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα με τη χρήση τυποποιημένων μεθόδων ελεγχου με μηχανες. Οι κανονισμοί στις περισσότερες χώρες προβλέπουν ότι οι εταιρίες πρεπει να χρησιμοποιούν τη μέθοδο ελεγχου που αναπτύχθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO). Στις ΗΠΑ, οι εταιρείες ακολουθούν τη μέθοδο που αναπτύχθηκε το 1967 σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC). Μια άλλη γνωστή μέθοδος ελέγχου με μηχάνημα αναπτύχθηκε από το υπουργείο Υγείας του Καναδά, το ρυθμιστικό φορέα που ρυθμίζει τα προϊόντα καπνού στον Καναδά. Οι μέθοδοι αυτές συγκρίνουν την περιεκτικότητα σε πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα από διαφορετικές μάρκες τσιγάρων όταν καπνίζονται από μηχάνημα κάτω από πανομοιότυπες εργαστηριακές συνθήκες και προσδιορίζουν τις σχετικές διαφορές των αποδόσεων τους.
Οι μέθοδοι ελεγχων με μηχανες συγκρίνουν διαφορετικές μάρκες τσιγάρων όταν αυτές "καπνίζονται" από ένα μηχάνημα κάτω από πανομοιότυπες εργαστηριακές συνθήκες. Όπως έχουν δηλώσει οι ρυθμιστικές αρχες, οι εξετάσεις δείχνουν τις σχετικές διαφορές μεταξύ των εμπορικών τσιγαρων, με την παραδοχή ότι στην κάθε μάρκα το τσιγαρο κρατιέται και καπνιζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στο μηχάνημα. Για παράδειγμα, στις μεθόδους ISO και της FTC, το μηχάνημα παίρνει μια εισπνοή διάρκειας δύο δευτερολέπτων συγκεκριμένου όγκου καπνού (35 ml) κάθε λεπτό. Στη μέθοδο ελεγχου του Υπ. Υγείας του Καναδά, οι οπές εξαερισμού στα τσιγάρα με φίλτρο μπλοκάρονται, και λαμβάνονται μεγαλύτερες και πιο συχνές εισπνοές (55 χιλιοστόλιτρα μία φορά ανά 30 δευτερόλεπτα). Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις σε πίσσα και νικοτίνη της ίδιας μάρκας τσιγάρων είναι πολύ μεγαλύτερες όταν η μέθοδος του υπουργείο Υγείας του Καναδά χρησιμοποιείται. Η μέθοδος αυτή συχνά αναφέρεται ως "εντατική μέθοδος» του υπουργείο Υγείας του Καναδά.
Το 1967, η FTC δήλωσε, "Δεν υπάρχει ελεγχος που μπορεί να αναπαραγάγει επακριβώς τις πραγματικές συνθήκες του καπνίσματος και, σε γενικές γραμμές ορίων, καμία μέθοδος δεν μπορεί να θεωρηθεί "σωστη" ή "λάθος"-ο σκοπός των δοκιμών δεν είναι να προσδιορίσει η ποσότητα πίσσας και νικοτίνης που εισπνέει ένας καπνιστής, αλλά μάλλον να καθορίσει την ποσότητα πίσσας και νικοτίνης που απελευθερώνεται κατά το κάπνισμα του τσιγάρου από το μηχάνημα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη μέθοδο. "
Αρκετοι δημόσιοι οργανισμοι υγείας, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), έχουν δηλώσει ότι οι μέθοδοι ISO και FTC παρέχουν παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητα σε πίσσα και νικοτίνη που εισπνέεται από τον καπνιστή, και συστηνουν οτι οι αριθμοι πίσσας, νικοτίνης και μονοξείδιου του άνθρακα, δεν πρέπει να γνωστοποιούνται στους καταναλωτές. Ωστόσο, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μέλων της Ε.Ε, απαιτούν οι αριθμούς να εκτυπωθούν στα πακέτα των τσιγάρων και, σε ορισμένες χώρες, στις διαφημίσεις.
Η Ομάδα Μελέτης της WHO για τον κανονισμό του καπνίσματος και αλλες Ομάδες Εργασίας για τη ρύθμιση των προϊόντων καπνού έχουν προτείνει τη χρήση και του ISO και του υπουργείου Υγείας του Καναδά για τη μέθοδο ελεγχου συστατικών στον καπνό του τσιγάρου.
Πηγή:
http://www.pmi.com/en_pl/tobacco_regulation/regulating_tobacco_products/regulation_of_tobacco_smoke/testing_methods/pages/testing_methods.aspxΓια τα light τσιγαρα:
Τροποποιήσεις στο τσιγάρο και "αντισταθμιστικά" το κάπνισμαΤα light τσιγάρα ξεγελουν τις μηχανών του καπνίσματος μέσω διαφόρων τεχνικών. Το διάτρητο Φίλτρο από μικροσκοπικές οπές ένος ελαφρού τσιγάρου, για παράδειγμα, αποκαλύπτεται όταν καπνίζονται από μηχάνημα, και ως εκ τούτου, ο καπνός του τσιγάρου είναι σε μεγάλο βαθμό αραιώμενος με αέρα και προκαλεί τα μηχανήματα να αναφέρουν ψευδώς χαμηλά επίπεδα νικοτίνης και πίσσας. Όταν καπνίζουν ανθρώπινοι καπνιστές, σε αντίθεση, το φίλτρο αυτό είναι συνήθως καλυμένο από τα χείλη και τα δάχτυλά του καπνιστής. Κατά συνέπεια, καλύπτονται οι μικροσκοπικές τρύπες του φίλτρου, και το light γίνεται τσιγάρο που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα σε ένα κανονικό τσιγάρο. Ορισμένοι κατασκευαστές προϊόντων καπνού αυξανουν επίσης το μήκος του χαρτιού περιτυλίγματος που καλύπτει το φίλτρο του τσιγάρου, αυτή η τροποποίηση χρησιμεύει στο να μειωθεί ο αριθμός των «ρουφηξιών» στη διάθεση του μηχανικού ελέγχου και να περιορίσει την ποσότητα του καπνού που παρεχεται μηχανή. Στην πραγματικότητα, όμως, ο καπνος βρίσκεται κάτω από αυτό το χαρτί περιτυλίγματος, που δεν έχει «καπνίσει» από τη μηχανή είναι ακόμα διαθέσιμος για να καπνίσει από τον ανθρώπινο καπνιστή.
Η ανθρώπινη πράξη της "αντισταθμισης" είναι ίσως η πιο σημαντική μέθοδος με την οποία τα ελαφρά τσιγάρα εξαπατουν τις μεθοδους ελεγχου των μηχανηματων ISO. Σε αντίθεση με μηχανές, οι ανθρώπινοι καπνιστές ειναι συχνά βαριά εθισμένοι στη νικοτίνη των τσιγάρων, και, κατά συνέπεια, οι καπνιστές αλλάζουν την καπνιστική συμπεριφορά τους ώστε να καταναλώνουν την ποσότητα της νικοτίνης που απαιτείται για να ικανοποιήσει τον πόθο τους. Αντισταθμιστική συμπεριφορά παρουσιάζεται ιδιαίτερα αν ο καπνιστής αλλαζει από τα κανονικά τσιγάρα στα ελαφρά τσιγάρα. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι ο καπνιστής πραγματικά «αντισταθμιζει» το χαμηλότερο ποσό της νικοτίνης, με την ενεργό αλλαγή του τροπου που καπνιζει καπνίσματος, ακόμη και την αύξηση του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζονται ανά ημέρα. Οι καπνιστές προσαρμόζουν τις τεχνικές τους καπνίζοντας τα τσιγάρα τους "πιο εντονα». πιο εντονο καπνίσμα επιτυγχάνεται με την ληψη μεγαλύτερων, πιο γρήγορων και πιο συχνων εισπνοων, εισπνέοντας πιο βαθιά, από το κάπνισμα περισσότερων τσιγάρων την ημέρα, ή / και από αντανακλαστικο μπλοκαρισμα του φίλτρου του τσιγάρου. λόγω αυτών των αντισταθμιστικών συμπεριφορων στο κάπνισμα, οι καπνιστές εισπνέουν σημαντικά περισσότερη νικοτίνη και πίσσα από ό, τι μετριέται με την μέθοδο ISO μηχάνημα το κάπνισμα.
πηγή:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lights_(cigarette_type)