Θα κανω μια προσπαθεια θεωρητικης αναλυσης της συμπεριφορας της παλμικης τασης πανω στο ατμισμα, αν δεν ειναι εδω ο σωστος πινακας παρακαλω τους συντονιστες να το μεταφερουν
Τωρα τελευταια βλεπουμε ολο και περισσοτερες VV συσκευες οι οποιες εχουν εξοδο παλμικη ταση και κατα γενικη ομολογια (και απο εμπειρια δικη μου) δειχνουν "πιο δυνατα" με την εννοια οτι παραγεται περισσοτερη θερμοκρασια τελικα στην αντισταση απο αυτην που εχει συνηθησει ο ατμιστης με τις συσκευες σταθερης τασης.
Θα αρχισω σταδικα το σκεπτικο μου με καποια θεωρια πρωτα για να φτασω στην υποθεση μου (γιατι πειραματα δεν εχω κανει αρα τιποτα μετρησιμο δεν εχω στα χερια μου) στο γιατι συμβαινει αυτο.
Πρωτα πρωτα η παλμικη ταση ειναι της μορφης
δηλαδη ειναι Vμεγιστη για καποιο χρονικο διαστημα "τ" και μηδεν για καποιο χρονικο διαστημα "Τ-τ". Ο λογος του διαστηματος τ προς την περιοδο Τ ονομαζεται κυκλος του περιοδικου μας σηματος και συμβολιζεται με D. Ο κυκλος της παλμικης ταση ειναι λοιπον μικροτερος της μοναδας (τ/Τ)
Ας παμε σε κατι αλλο τωρα.... στην, μετρηση της τασης ενος βολτομετρου.
Το βολτομετρο μπορει να μετρησει συνεχη ταση. Αν προσπαθησεις να μετρησεις μη συνεχη ταση το αποτελεσμα που θα παρεις λεγεται "ενεργος τιμη τασης" και ειναι στην ουσια μια σταθερη ταση Vrms η οποια θα εδινε την ιδια ισχυ με την ταση που εφαρμοστηκε στο βολτομετρο.
Οταν θα ορισουμε λοιπον στο μοντ μας την ταση ή οταν θα μετρησουμε με βολτομετρο την ταση, στην ουσια δεν ειναι η μεγιστη στιγμαια ταση Vμεγιστη που ειδαμε στην πανω εικονα αλλα η Vrms αυτης η οποια δινεται με τον τυπο:
για μια παλμικη κυματομορφη, οπου α ειναι η Vμεγιστη και D ο κυκλος της παλμικης τασης που εχει το συγκεκριμενο μοντ. Φανταζομαι ποικιλει για καθε μοντ αλλα οπως και να εχει ειναι κατανοητο οτι:
Vrms < Vμεγιστη
Απο την αλλη οταν εχουμε μια μπαταρια στον ατμοποιητη μας που βγαζει στην εξοδο σταθερη ταση τοτε η ταση αυτη ειναι η Vrms. Η σταθερη αυτη ταση θα μας δινει σταθερη ισχυ (για συγκεκριμενο ατμοποιητη) μεσω του τυπου
W=V*V/R
ενω στην περιπτωση της παλμικης τασης ειδαμε οτι
W=Vrms*Vrms/R
Ελπιζω οτι παμε καλα ως εδω....
Παμε τωρα πισω στα βασικα του ηλεκτρονικου τσιγαρου να δουμε τι γινεται..
Εχουμε μια αντισταση που τροφοδοτειται με το ατμιστικο υγρο το οποιο και ατμοποιει μεσω θερμοτητας. Η αυξηση της θερμοκρασιας της αντιστασης προερχεται απο ηλεκτρικο ρευμα που παιρναει απο μεσα της (φαινομενο Joule). Ειναι ομως ακαριαια μεταβολη της θερμοκρασιας της αντιστασης οταν παταμε και οταν αφηνουμε το κουμπι? Η απαντηση ειναι οχι.
Σε μια γρηγορη αναζητηση που εκανα στο ιντερνετ δεν βρηκα ενα ομορφο γραφημα που να δειχνει την μεταβολη της θερμοκρασιας οταν εφαρμοζεις ταση σε μια αντισταση και οταν την αφαιρεις, αλλα μπορειτε να φανταστειτε μια καμπυλη απο το μηδεν σε ενα μεγιστο κατα την εφαρμογη της τασης και αναποδα κατα την διακοπη της.
Η μεταβολη στην θερμοκρασια ειναι αρκετα γρηγορη στην περιπτωση μας, αφου μολις πατησουμε το κουμπι σε 1-2 δευτερολεπτα αργοτερα μπορουμε να ατμισουμε. Φανταστειτε λοιπον οτι στην σταθερης τασης μπαταρια εχουμε ενα διαγραμμα θερμοκρασιας στην αντισταση που γρηγορα πιανει ενα μεγιστο και μενει εκει μεχρι να αφησουμε το κουμπι και σχετικα πιο αργα να πεσει η θερμοκρασια στην αρχικη της κατασταση
Ποια ειναι ομως η θερμοκρασια που αναπτυσεται στην περιπτωση της παλμικης τασης? Φυσικα και εδω θα ανεβαινει γρηγορα οταν εχουμε Vμεγιστη και θα κατεβαινει οταν εχουμε 0 ταση.
Το κατα ποσο θα προλαβαινει να επανελθει η θερμοκρασια στην αρχικη κατασταση ή οχι εξαρταται απο τον κυκλο της παλμικης τασης. Κοιταξτε το παρακατω σχημα:
Η περιπτωση του ατμισματος,υποθετω, ειναι οπως η τελευταια γραφικη παρασταση οπου οι παλμοι ειναι αρκετα γρηγοροι και η θερμοκρασια δεν προλαβαινει να ερθει στην αρχικη της κατασταση, οποτε η αντισταση ξαναθερμαινεται σε παθε παλμο μεχρι ο χρηστης να αφησει το κουμπι. Η πρωτη γραφικη μας δειχνει οτι η θερμοκρασια σε μια σταθερη ταση θα εφτανε σε ενα μεγιστο και θα εμενε μετα σταθερη (οι διακεκομμενες γραμμες)
ποια ειναι η συγκριση της θερμοκρασιας τωρα μιας σταθερης τασης ισης με την Vrms της παλμικης και της θερμοκρασιας που αναπτυσει η παλμικη ταση? Αυτο ειναι το βασικο ερωτημα που θα εξηγησει την ατμιστικη μας εμπειρια σε αυτα τα μοντ.
Η απαντηση εχει σχεδον δωθει απο τα παραπανω και προσπαθησα να ζωγραφισω την θερμοκρασια στις δυο περιπτωσεις:
Στο σχεδιαγραμμα εδω εχουμε δυο ας πουμε μοντ, το ενα με συνεχη ταση (κοκκινες γραμμες) και το αλλο με παλμικη (μαυρες γραμμες). Στην οθονη και των δυο θα αναγραφεται η ιδια τιμη Vrms που δινει το πολυμετρακι των μοντ.
Φυσικα, απο την στιγμη που δεν εχω πειραματικα δεδομενα μπροστα μου και το σχεδιο εγινε με το paint των windows μην περιμενετε ακριβεια... θελω απλα να δειτε την ουσια.
Η ουσια, λοιπον, και καταληξη της θεωρητικης εξηγησης του γιατι τα παλμικα μοντς τα νιωθουμε πιο "δυνατα" ειναι οτι η παλμικη ταση, με ιδια μετρηση οσο η σταθερη, ΔΕΝ θα μας δωσει το θερμικο αποτελεσμα με αυτο της σταθερης. Αυτο που θα μας δωσει ειναι μια μεγαλυτερη, μη σταθερη θερμοκρασια κατα την διαρκεια της τζουρας. Επειδη φανταζομαι οτι οι παλμοι ανα δευτερολαπτο σε αυτα τα μοντ ειναι αρκετη, η θερμοκρασια θα σταθεροποιειται σχεδον και στην περιπτωση της παλμικης τασης. Με αυτο εννοω οτι θα παιζει κατα την διαρκεια του πατηματος του κουμπιου γυρω απο μια τιμη. Θα ειναι παρολαυτα μεγαλυτερη απο την αντιστοιχη θερμοκρασια μιας σταθερης τασης.
Οσοι, πατε απο μοντ/EGO που δινει σταθερη ταση σε ενα μοντ που δινει παλμικη ταση, θα πρεπει να ξεχασετε τις "ισορροπιες" που ειχατε βρει στις παλιες σας συσκευες. Η παλμικη ταση θα σας δινει περισσοτερη θερμοκρασια με τις ιδιες ακριβως ρυθμισεις οποτε προετοιμαστειτε για μεγαλυτερες αντιστασεις,καλυτερη τροφοδοσια... ή απλα να χαμηλωσετε την ταση του παλμικου σας μοντ σε σημειο που αισθητικα να παιρνετε το ιδιο θερμικο αποτελεσμα. Αν ηταν γνωστοι οι κυκλοι που βγαζουν τα παλμικα μοντ θα μπορουσαμε να κανουμε και υπολογισμους και αντιστοιχιες, αλλα τωρα βασιστειτε στο ενστικτο σας.
Η "δυναμη" λοιπον που ακουμε και διαβαζουμε, δεν ειναι τιποτε αλλο απο την φυσικη των παλμικων τασεων. Οσοι επιθυμειτε μεγαλυτερες θερμοκρασιες... ειναι φυσικα το ιδανικο για σας.
Ολα τα παραπανω μου καθησα να τα ψαξω με την εντυπωση που μου εκανε το Vmax, οτι εβγαζε δηλαδη, παραπανω θερμοτητα απο αυτην που περιμενα σε συγκεκριμενα βολτς. Οι γνωστες ηλεκτρολογιας ή αυτοι που εχουν πειραματιστει/ψαξει περισσοτερο παρακαλω να με συμπληρωσουν ή να με διορθωσον οπου χρειαζεται....
Πηγες (οι βασικες γιατι οι μικρες ειναι πολλες):
http://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_squarehttp://en.wikipedia.org/wiki/Pulse_trainhttp://en.wikipedia.org/wiki/Duty_cyclehttp://en.wikipedia.org/wiki/Joule_heatinghttp://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CFIQFjAA&url=http%3A%2F%2Frelays.te.com%2Fschrack%2Fpdf%2FC0_v4bg_5.pdf&ei=bNQOUObTDYnO4QSpj4E4&usg=AFQjCNGxJdYijpq3Svx_HoOPMh-r4DrNagΦυσικη Τομος Β' (Hugh D. Young)