To atomizer (ατομάιζερ)
Είναι το βασικότερο τμήμα ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αν προσπαθήσουμε να μεταφράσουμε τον όρο στα ελληνικά, ο όρος που αποδίδει καλύτερα φαίνεται να είναι ο όρος "
ατμοποιητής".
Το ατομάιζερ* είναι το τμήμα της συσκευής το οποίο
παράγει τον ατμό που δίνει την αίσθηση και την όψη του καπνού του συμβατικού τσιγάρου.
Η συσκευή τροφοδοτείται από την μπαταρία και πυρακτώνει ένα
σύρμα - αντίσταση στο εσωτερικό της το οποίο λόγω της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται, ατμοποιεί το υγρό που έρχεται σε επαφή μαζί του. Το σύρμα αυτό περικλείει ένα σπογγώδες υλικό (φιτίλι ή κάτι παρόμοιο) το οποίο συγκρατεί το υγρό ώστε να είναι συνέχεια νοτισμένο. Το υγρό καταλήγει εκεί από το φιλτράκι - φυσίγγιο (cartridge) που το περιέχει (εμποτισμένο μέσα σε αφρώδες πολυεστερικό υλικό) αφού πρώτα εμποτίσει τη "
γέφυρα" η οποία είναι κατασκευασμένη σαν μεταλλικό σφουγγάρι ώστε να δέχεται το υγρό και να το διοχετεύει στη συνέχεια στην αντίσταση που το ατμοποιεί.
Τα ατομάιζερ θα πρέπει να θεωρούνται αναλώσιμα υλικά μακράς διάρκειας. Ο χρόνος λειτουργίας τους εξαρτάται από την εταιρία αλλά και τον τρόπο χρήσης τους. Ο μέσος όρος ζωής ποικίλει από 1-2 εβδομάδες ως μερικούς μήνες. Τελευταία όμως έχουν κυκλοφορήσει από διάφορες εταιρίες και ηλεκτρονικά τσιγάρα με ατομάιζερ μιας χρήσης τα οποία είναι ενσωματωμένα στο φιλτράκι που περιέχει το υγρό.
Διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Ανοικτού τύπου και κλειστού τύπου
Τα ατομάιζερ
ανοιχτού τύπου έχουν εκτεθειμένη τη "γέφυρα" η οποία προεξέχει στο πάνω σημείο τους που έρχεται σε επαφή με το αφρώδες υλικό του φιλτρακίου που περιέχει το υγρό. Τα ατομάιζερ ανοιχτού τύπου εισχωρούν μέσα στο φιλτράκι περίπου στο μισό του μήκους τους. Δεν προσφέρονται για απευθείας στάξιμο υγρού γιατί το υγρό φεύγει εύκολα έξω από το σώμα του ατομάιζερ. Αν θέλετε οπωσδήποτε να στάξετε υγρό απευθείας, τότε θα το κάνετε με προσοχή όχι στάζοντας από απόσταση αλλά ακουμπώντας μια σταγόνα του υγρού πάνω στη γέφυρα και αφήνοντάς την να απορροφηθεί μέσα στο σπογγώδες μέταλλο.
Τα ατομάιζερ
κλειστού τύπου έχουν τη γέφυρα έγκλειστη και για να έρθει σε επαφή με το υγρό, σε αντίθεση με τα ανοιχτού τύπου, εισχωρεί το φιλτράκι μέσα στο σώμα του ατομάιζερ. Λόγω της κλειστής κατασκευής τους είναι πιο φιλικά στη χρήση με απευθείας στάξιμο του υγρού στη γέφυρα. Προσοχή όμως 2 σταγόνες (ή το πολύ τρεις) είναι αρκετές. Περισσότερο υγρό μπορεί να "πνίξει" το ατομάιζερ και να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του.
Στο παρακάτω βίντεο βλέπετε ένα ατομάιζερ
κλειστού τύπου. Ο αποστολέας του βίντεο δείχνει έναν πρωτότυπο τρόπο καθαρισμού του ατμοποιητή με οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου - H2O2). Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστός αλλά μιας και τα πλάνα είναι πολύ κοντινά, μπορούμε να δούμε αρκετά καθαρά τη γέφυρα στο εσωτερικό του ατμοποιητή και την
πυράκτωση που συμβαίνει όταν τροφοδοτείται με ρεύμα και παράγει τον ατμό.
Στο επόμενο βίντεο ο αποστολέας του μας δείχνει ένα
ατομάιζερ διαλυμένο. Στο σημείο
0:22 του βίντεο φαίνεται καθαρά το άσπρο
κεραμικό υλικό (πορσελάνη) το οποίο περιέχει την
αντίσταση που πυρακτώνεται (το σκούρο τυλιγμένο συρματάκι στο κέντρο του) και παράγει τον ατμό. Το βίντεο έγινε για να μας δείξει πώς μπορεί κάποιος να καταστρέψει ένα ατομάιζερ όταν το βιδώνει πιάνοντάς το από λάθος σημείο π.χ. από το φιλτράκι.
*
Σημ. προσφιλής τακτική σε αμετάφραστες λέξεις οι οποίες αναφέρονται σε ασυνήθιστα αντικείμενα είναι να χρησιμοποιείται το ουδέτερο γένος παρόλο που στην ελληνική μετάφρασή τους μπορεί να ανήκουν σε άλλο γένος. Έτσι αν και όταν μεταφραστεί ο όρος atomizer γίνεται αρσενικό "ο ατμοποιητής", όσο χρησιμοποιείται αμετάφραστο όμως συνηθίζεται περισσότερο το ουδέτερο "το ατομάιζερ" (άκλιτο) χωρίς να σημαίνει ότι είναι και λάθος η έκφραση "ο ατομάιζερ".