Πάντα ήθελα να ανοίξω έναν ατμοποιητή και να ερευνήσω το εσωτερικό του αλλά όλα είναι σε τόσο μικροσκοπικό επίπεδο που δύσκολα διακρίνεις λεπτομέρειες ακόμα και με μεγεθυντικό φακό.
Μικροσκόπιο δεν έχω, όπως ο φίλος μας ο Θάνος που μας έδειξε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες
φωτογραφίες ενός ατμοποιητή από η.τ. Mirage και τον τρόπο καθαρισμού του.
Ανακάλυψα όμως ότι η δυνατότητα Super Macro της φωτογραφικής μου μηχανής (Canon Powershot SX10 IS) σε συνδυασμό με τα 10 megapixel βγάζουν πολύ καλά αποτελέσματα.
Το δύσκολο σημείο στο εγχείρημα ήταν ο φωτισμός σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση. Χρησιμοποίησα έναν απλό κινέζικο!! φακό με κάμποσα led και προσπάθησα να βρω την καλύτερη γωνία λήψης.
Εδώ θέλω να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τον τρόπο λειτουργίας αυτού του μικρού τεχνολογικού "διαμαντιού" και να δούμε πού οφείλονται οι κατά καιρούς περίεργες συμπεριφορές: μπουκώματα, άσχημες γεύσεις πλαστικίλας καμένου κτλ.
Το αντικείμενο προς εξέταση ήταν αυτό που έχω περισσότερο σε στοκ:
ατμοποιητές EVO. Ο λόγος που επέλεξα αυτούς ήταν λόγω της ανοιχτής αρχιτεκτονικής και της πιο εύκολης πρόσβασης στο εσωτερικό τους. Και γιατί είχα πολλούς βέβαια.
Λοιπόν:
Εικόνες 1 και 2 (Παλιός ατμοποιητής EVO)
Αυτός είναι ένας παλιός ατμοποιητής EVO. Πρέπει έχει ξεπεράσει τις 20 μέρες λειτουργίας (χωρίς συντήρηση) και κάνα δίμηνο ή τρίμηνο ήταν πεταμένος σε ένα κουτί ακριβώς για ναχρησιμοιποιηθεί κάποια στιγμή για εξέταση.
Βλέπουμε ότι το μεταλλικό "σφουγγάρι" της γέφυρας υποστηρίζεται από μια μεταλλκή ταινία για λόγους σταθερότητας, πράγμα που όπως θα δούμε έχει αλλάξει στο νεότερο μοντέλο.
Επίσης βλέπουμε ότι η ένωση του σπειρώματος πυράκτωσης με το καλωδιο τροφοδοσίας δεν είναι πρεσσαριστή (νομίζω κάπου είχε αναφερθεί) αλλά κολλητή. Τα "μπαλάκια" της κόλλησης είναι εμφανή στις δύο άκρες των ενώσεων του σπειρώματος.
Ακόμα βλέπουμε και τις τρύπες εισαγωγής αέρα στο άσπρο κεραμικό υλικό.
Το σπείρωμα βέβαια είναι πλήρως καλυμένο από κατάλοιπα τα οποία μετά από 2-3 μήνες αποθήκευσης έχουν κρυσταλοποιηθεί και μοιάζουν σαν μέταλλο.
Κάντε κλικ πάνω στις εικόνες για να τις δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος.