...πολύ δύσκολο νήμα...
Που απαιτεί την προσεκτική χρήση και των φίλων που αναφέρουν κάποιο πρόβλημα - σύμπτωμα και αυτών που προσπαθούν να βοηθήσουν με αναγωγές σε παρόμοια προβλήματα που αντιμετώπισαν ή με προτροπές σε λύσεις.
...Κάποιες σκέψεις - προβληματισμοί - ανησυχίες και πεποιθήσεις μου, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας είναι:
Άραγε αντιλαμβανόμαστε πόσο ανόμοιο είναι το ίδιο ή παρόμοιο σύμπτωμα, σε διαφορετικά άτομα;
Πόσο καθοριστικής σημασίας είναι η διαφορά φύλου, ηλικίας, οικογενειακού και ατομικού ιατρικού ιστορικού, χρονικής εμφάνισης, διάρκειας, επαναληψιμότητας, για την έστω και αδρή αξιολόγηση ενός συμπτώματος;
Παράδειγμα:
1."Πλάκωμα στο στήθος".
Σε γυναίκα 30 ετών ή σε άντρα 55 ετών.
Που κρατάει 1', 10', 1 ώρα, 2μέρες, για πρώτη φορά, κάθε λίγο τους τελευταίους μήνες, ...χάος.
Η απάντηση ΔΕΝ μπορεί να είναι άλλαξε αναλογία VG/PG και γω το είχα πάθει!
2. "Άφτρες στο στόμα".
Επώδυνες; Καί στη γλώσσα; Μετά από ίωση; Μετά από αντιβίωση; Υπάρχει χρήση αλκοολ; Άλλα φάρμακα; Άλλα εξανθήματα στο σώμα; Πάνω από τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο; Σε κάποια φορά μήπως ήταν και στα γεννητικά όργανα; ...χάος.
Η απάντηση ΔΕΝ μπορεί να είναι πάρε SS drip tip και ξεμπέρδεψες!
3. "Πονοκέφαλος"
Με ιστορικό κεφαλαλγίας; Προσφάτου έναρξης; Σε άντρα; Σε γυναίκα προ της περιόδου; Σε εμμηνόπαυση; Χρήση φαρμάκων; Τάση για έμετο; Σε ηρεμία; Μετά ποό προσπάθεια; Υπνηλία; Φωτοφοβία; Ηχοφοβία; Αυπνία;...χάος.
Η απάντηση ΔΕΝ μπορεί να είναι...αύξησε PG και ρίξε νικοτίνη!
...και πάρα πολλά άλλα παραδείγματα...
ΦΥΣΙΚΑ και ΔΕΝ ΚΡΙΝΩ την καλή πρόθεση και αυτών που ρωτούν αλλά και όσων προσπαθούν να βοηθήσουν με τις απαντήσεις τους.
Όμως η αίσθηση που έχω παρακολουθώντας το συγκεκριμένο νήμα, είναι ότι ελάχιστα απ' τα συμπτώματα που αναφέρονται σχετίζονται με το η.τ. (εξαιρώντας μερικά, όπως την επαναιμάτωση των ούλων και την αποκάλυψη της προϋπάρχουσας ουλίτιδας που το κάπνισμα κάλυπτε ή ερεθισμός του ρινοφάρυγγα και βήχας στην έναρξη του ατμίσματος ή κάποια ήπια συμπτωματολογία απ' το πεπτικό που θα μπορούσε να συσχετιστεί με την κατανάλωση γεύσεων που πυροδοτούν την εγκεφαλική φάση της πέψης και συνοψίζονται σε αίσθημα πείνας ή αύξησης της κινητικότητας του εντέρου ή ελαφρών φουσκωμάτων - μετεωρισμών που φυσικά θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι stress ή έλκος δωδεκαδακτύλου ή...ή...)...πάλι χάος.
Συμπέρασμα:
-Ετήσιος προληπτικός έλεγχος, προσαρμοσμένος σε φύλο και ηλικία (Check up).
-Προσφυγή στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για οτιδήποτε επιμένει να μας ταλαιπωρεί ή να μας προειδοποιεί ...
Ευχές για καλή υγεία σε όλες και όλους ...το πρώτο βήμα έγινε ...ΚΟΠΗΚΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ!!!
...Δύσκολο...πολύ δύσκολο νήμα!
Συγνώμη για το σεντόνι...