Oriental 15% 6,6mg/ml, 60VG/40PG, Le Concorde SXK, SS316L, 0,4mm, 2,5mm ID, 0,46Ω περίπου 20W – 25W δίνει το μηχανικό μου, αναλόγως.
Είμαι ομολογουμένως απαράδεκτος, αυτό το υγρό το είχα μιξάρει πριν από περίπου ένα χρόνο (25/10 για την ακρίβεια) και έκτοτε δεν το ξαναδοκίμασα ποτέ. Ο λόγος για ένα από τα κύρια υγρά της βασικής σειράς της La Tabaccheria το Oriental και το ονομάζω κύριο διότι πρόκειται για μία εκ των βασικών γεύσεων που χρησιμοποιούνται τόσο σε συνταγές ΝΕΤ, όσο και σε blends καπνών.
Με γνώμονα ότι ένα υποείδος του Oriental καπνού είναι και ο Μπασμάς, έχω κατά νου ότι θα δοκιμάσω κάτι παρόμοιο. Πρόκειται, όπως διαβάζω για Sun – Cured (στεγνωμένα στον ήλιο) καπνά με μικρά φύλλα τα οποία διαθέτουν ισχυρό άρωμα και συνήθως μπαίνουν σε τσιγάρα ή καπνούς πίπας, συνοδευόμενα από Burley και Virginia.
Με τις πρώτες τζούρες στον Le Concorde, οι γευστικοί μου κάλυκες απείλησαν με απεργία. Πράγματι έχουμε κάτι κοντά στον Μπασμά, για όσους τον έχουν δοκιμάσει, αλλά όχι ακριβώς.

Πρόκειται για βαρύ κι ασήκωτο αρωματικό καπνό, ο οποίος θυμίζει έντονα τσιγάρα σέρτικα κι άφιλτρα, από αυτά που κάνανε οι παππούδες μας. Πρόκειται για ένα πραγματικά “in your face” τσιγάρο, το οποίο πλημμυρίζει το στόμα σου με άρωμα και αφήνει μία στυφή γεύση, η οποία τραβάει αποκλειστικά και μόνο ελληνικό καφεδάκι. Επιφυλάσσομαι για espresso και τέτοια μοντέρνα. Σίγουρα χωρίς κρέμες και λοιπές αηδίες.
Στην τζούρα, το στόμα αρχικά πλημμυρίζει από το καπνικό άρωμα που προαναφέραμε. Ακολούθως έρχεται μία πίκρα, που στην ουσία είναι η στυφάδα του καπνού, η οποία μένει και στην επίγευση, προσδοκώντας να σβήσει με μία τζούρα καλού ελληνικού καφέ, σκέτου ή το πολύ μέτριου και μια ρουφηξιά δροσερό νερό.
Γιατί ένα χρόνο δεν το δοκίμασα; Έλα μου ντε, είναι υπέροχο, αλλά προσωπικά δεν μπορώ να το ατμίσω πέρα από τον πρωινό καφέ. Είναι υπερβολικά βαρύ (φταίει και το ποσοστό αραίωσης που έβαλα τότε όντας νιούφης) και πολύ έντονο ως γεύση, πραγματικά οι γευστικοί μου κάλυκες χρειάζονται διάλειμμα.
Αν θα το ξαναπάρω, να το φτιάξω σωστά; Σίγουρα ναι, αν και η τελική κρίση θα εξαρτηθεί και από τον ανταγωνισμό του με τον Μπασμά σε άλλα θέματα, όπως η ζημιά στις αντιστάσεις. Θα επιβιώσει το πιο ευγενές, προφανώς, αλλά το υγρό είναι υπέροχο για την δουλειά, για την οποία προορίζεται δηλαδή τον πρωινό μου καφέ.
Υ.Γ. Ο φίλος [member=15322]Σταύρος 63[/member] μίλησε για Καρέλια Μπλέ και δεν μου κάνει έκπληξη, καθώς η εταιρεία χρησιμοποιεί γενικώς ανατολίτικα καπνά. Την πλήρη αλήθεια της φράσης του, ευτυχώς, δεν πρόκειται να την διασταυρώσω ποτέ.
Υ.Γ.2: Άννα, πάρε Oriental