Θα ξεκινήσω ζητώντας συγγνώμη από όσους στεναχωρήσω με αυτό το ποστ, αλλά δεν φταίω εγώ που η πραγματικότητα είναι στενάχωρη.
Μόλις επέστρεψα από Βαρσοβία, όπου παρευρέθηκα στο συνέδριο Global Forum on Nicotine 2016. Το φετινό συνέδριο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο (3η χρονιά φέτος), με 350 συμμετοχές, που ανάγκασαν τους διοργανωτές να σταματήσουν τις εγγραφές επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα να φιλοξενηθούν περισσότεροι. Επίσης, δεν είχα καν τη δυνατότητα να παρουσιάσω ένα 2ο πόστερ με μια μελέτη που έχω κάνει γιατί απλά ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΧΩΡΟΣ. Εντυπωσιακό.
Στο συνέδριο ήταν εμφανέστατη και λυπηρή η παντελής απουσία Ελλήνων. Σε ένα συνέδριο όπου παρευρέθηκαν εταιρίες, ατμιστές, δημοσιογράφοι, και επιστήμονες από όλο τον κόσμο (ακόμη κι από χώρες όπου έχει απαγορευτεί το ηλ τσιγάρο όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ήμουν ο μοναδικός Έλληνας (μαζί με έναν ακόμη που όμως είναι μόνιμος κάτοικος Ολλανδίας και εκπρόσωπος μιας Ολλανδικής εταιρίας).
Όσο για δημοσιογράφους, θα πω μόνο ότι στη συνέντευξη τύπου (στην οποία ήμουν προσκεκλημένος από το συνέδριο στο πάνελ των 5 ειδικών που μίλησαν) υπήρχαν δημοσιογράφοι ακόμη και από την Ασία (Μαλαισία, Χονγκ Κονγκ, Λίβανος κλπ).
Το εντυπωσιακό, και σχετικό με τον τίτλο του θέματος, ήταν η παρουσία οργανωμένων συλλόγων ατμιστών από την Ευρώπη. Και δεν θα αναφερθώ σε Αγγλία, Γαλλία ή Γερμανία (όπου έχουν εκατομμύρια ατμιστές) αλλά στους συλλόγους ατμιστών της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας, της Φινλανδίας και της Σλοβενίας (είναι κι άλλες χώρες που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή). Μιλάμε για χώρες που είναι ζήτημα αν έχουν το 1/5ο ή το 1/10ο τους αριθμού των ατμιστών στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, όχι μόνο έχουν δημιουργήσει οργανωμένους συλλόγους αλλά εχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο. Οι Ελβετοί είναι σε επίσημο και ανοιχτό διάλογο με την κυβέρνηση για τον καθορισμό της νομοθεσίας στην Ελβετία. Οι Σλοβένοι ατμιστές πριν 2 εβδομάδες κάλεσαν εμένα και τον Jacques Le Houezec (πληρώνοντας όλα μας τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής) σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν οι ίδιοι, με παρουσία πάνω από 20 δημοσιογράφων, εκπροσώπου του εμπορικού επιμελητηρίου, εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας και εκπροσώπου του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Σλοβενίας. Επίσης, είχαν φροντίσει να δώσουμε (πριν την εκδήλωση) 2 συνεντεύξεις στο Slovenian Press Agency και στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Σλοβενίας. Βρίσκονται ήδη σε διάλογο με τις αρχές της χώρας για τον καθορισμό της νομοθεσίας.
Τον Νοέμβριο πρόκειται να γίνει η συνάντηση COP7 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το κάπνισμα στην Ινδία. Βασικό θέμα θα είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τα πράγματα δεν είναι απλά δύσκολα αλλά μαύρα. Λίγο πριν το COP7 θα δημοσιευτεί μια αναφορά του ΠΟΥ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Δεδομένου ότι η αναφορά ανατέθηκε σε επιστήμονες από την Βραζιλία (που δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους ηλεκτρονικό τσιγάρο διότι απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του εξ'αρχής), είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τί πρόκειται να συμβεί.
Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες, οι Ευρωπαϊκοί σύλλογοι ατμιστών αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εκδήλωση στην Ινδία, δίπλα στο σημείο που θα γίνει η συνάντηση του ΠΟΥ το χρονικό διάστημα που θα πραγματοποιείται το COP7. Θα προσπαθήσουν να μαζέψουν όλους τους δημοσιογράφους που θα καλύπτουν την εκδήλωση του ΠΟΥ, και θα δείξουν το ντοκυμαντέρ A Billion Lives (το οποίο είδα στην Ευρωπαική πρεμιέρα του στην Βαρσοβία, σε ιδιωτική προβολή και το οποίο είναι εξαιρετικά επικριτικό προς τον ΠΟΥ). Πραγματικά τους συγχαίρω γι'αυτό.
Αναρωτιέμαι, η Ελλάδα που βρίσκεται σε όλα αυτά; Οι Έλληνες ατμιστές που βρίσκονται? Φυσικά πουθενά. Εξαιρετικά λυπηρό...