@caros
Αυστηρά μιλώντας, έχεις δίκιο. Το καρδιαγγειακό σκέλος νομίζω πως θεωρείται μάλλον αποδεκτό -κρίνοντας και από την αναφορά που κάνει σε αυτό και ο Δρ.Φαρσαλινός. Το θέμα του καρκίνου διχάζει και πιθανόν να πάρει καιρό να λυθεί οριστικά. Πάντως σύμφωνα με τα ως τώρα αποδεκτά η νικοτίνη δεν είναι καρκινογενής και το κάπνισμα δεν οφείλει σ' αυτήν την ουσία τις καταστρεπτικές του ιδιότητες.
Θεωρώ υπερβολή να δίνουμε τόση βάση στην νικοτίνη τώρα αλλά, εφόσον την χρησιμοποιούμε καθημερινά και σε χρόνια βάση, δεν το βρίσκω και άνευ ουσίας αλλά κάτι που θέλει επαγρύπνηση.
Οσο αφορα την καρδια αυτο που ειναι αποδεκτο ειναι οτι
κατα τη διαρκεια προσληψης νικοτινης και αμεσως μετα, παρατηρειται
προσωρινη σκληρυνση (stifness) των αρτηριων λογω προφανως της αυξησης των σφυγμων και της πιεσης που επιφερει η συγκεκριμενη ουσια. Παρομοια όμως αποτελεσματα στην καρδιακη λειτουργεια εχουν παρατηρηθει με την προσληψη καθε ειδους διεγερτικου (καφεϊνη, αλκοολ, κτλ.) καθως και με αναλογες δραστηριοτητες και καταστασεις οπως η σωματικη ασκηση, το αγχος, ο φοβος, κ.α (
και εγω υποθετω προσθετοντας το σεξ, το θυμο και καθετι που μας ανεβαζει προσωρινα την πιεση). Ομως αυτο δεν συνδεεται σε καμια περιπτωση με την ασθενεια της αθηροσκληρωσης που αποτελει μια μονιμη κατασταση (αρα ασθενεια.)
Συγκεκριμενα ο καλος μας
Δρ. Φαρσαλινος γραφει: (νομιζω BigSur σε αυτο το αρθρο αναφερεσαι
)"Οι μετρησεις της αρτηριακης λειτουργειας μετα απο ενα αμεσο και οξυ γεγονος,
ποτέ δεν ειχαν καμια προγνωστικη αξια για τις καρδιαγγειακες ασθενειες."
Αναλογο σχολιο με αρκετη δοση χιουμορ και απο του καθηγητη Dr. Michael Siegel απο το πανεπιστημιο της Βοστονης
(το σχετικο αρθρο που συζητειται το θεμα) :
"Δυστυχώς για τους φοιτητές μου, η συμμετοχή στις εξετάσεις έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την σκληρυνση της αορτής, ακριβώς όπως και το κάπνισμα. Ωστόσο κανείς δεν θα υποστήριζε ότι οι καρδιαγγειακές επιδράσεις από τη συμμετοχή σε εξετάσεις είναι τόσο κακές όσο το κάπνισμα. Ας ελπίσουμε ότι κανένας από τους μαθητές μου δεν έχει διαβάσει το σχόλιο του Dr. Glantz, επειδή από τώρα μπορώ να τους δω να προσπαθούν να απαλλαγούν από το επόμενο διαγώνισμά μου, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει σκληρυνση της αορτής και ότι ο γιατρός τους, τους συνέστησε να μην εκτίθενται σε οτιδήποτε έχει δυσμενείς καρδιαγγειακές επιδράσεις."
Αν εχεις υποψη σου κατι αλλο BigSur εννοειται ευχαριστως να το καταθεσεις

. Το "ανευ ουσιας" αφορουσε περισσοτερο την τωρινη στιγμη και στο πλαισιο αυτων που συμβαινουν γυρω μας τωρα. Ακαδημαϊκα, θεωρητικα και διαχρονικα, σιγουρα πρεπει να μας απασχολει το οτιδηποτε βαζουμε στον οργανισμο μας

Συγνωμη για το προφανες οφ τοπικ.
